Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Chris en Jacqueline, Sieb en Marion - 19-05-2013
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


25 April was het eindelijk zover, onze reis naar Indonesië ging van start. Geboekt bij het voor ons onbekende Footprint Travel.
Gelijk de eerste dag in Sumatra op trekking op zoek  naar Orang-oetans, al na een uurtje was het raak, moeder met kind van 7 maanden en even verder nog een zwangere Orang-oetan ontmoet, geweldig. Onderweg nog verschillende andere soorten apen gezien en natuurlijk schitterende natuur. Ook heel leuk om het dorpje aan de rivier aan te doen en daar lekker te gaan eten, dat vinden de mensen daar heel leuk.
 
Na een hele hobbelige weg, trouwens wel heel leuk doordat deze door kleine plaatsjes gaat en je veel locals ziet die nog niet zo gewend zijn aan blanke mensen, aankomst in Tangkahan. De middag is gevuld met olifantenwassen. Wat een feest, die gasten gaan lekker liggen en wij maar schrobben, leuk hoor! Gelijk onze excursie voor de volgende dag geboekt, met een tube over de rivier, kosten 25 euro pp maar zeker de moeite waard. We begonnen met een wandeling door water en bos waar je al de nodige dieren spot. Dan bij de tube aangekomen gaat het beginnen. Heerlijk kabbelend over het water waan je jezelf alleen op de wereld in een soort Amazonegebied. Om je heen oerwoudgeluiden van apen en allerlei vogels. Op weg naar een mooie waterval, daar aangekomen word de lunch bereid door de beide gidsen. Op een tafeltje en bordjes van bananenbladeren krijg je daar dan gewoon nasi goreng met gebakken ei en allerlei soorten fruit. Heel bijzonder zo naast een waterval ver overal vandaan.
 
Op weg naar het Tobameer nog van alles gezien, een bewoond Batak Karo-huis waar nog steeds 8 gezinnen onder 1 dak wonen. Daar mag je binnen een kijkje nemen, erg interessant. De Sipopisowaterval bezocht. Ook weer schitterend met mooie natuur. Toen door naar Parapat vanwaar de ferry ons naar ons verblijf op Samosireiland bracht, waar ook alles weer super verzorgt was. Heel erg leuk om daar scooters te huren en een ronde te gaan maken door de schitterende natuur. Vraag aan de receptie een plattegrond. We hadden hier graag nog een nachtjeextra gebleven.
 
Ons verblijf op Sumatra zit er bijna op, nog een rit naar Medan ook een belevenis op zich. Het verkeer is heel chaotisch en het lijkt erop dat er geen regels zijn, maar alles gaat goed en niemand word boos. Iedereen toetert er zomaar op los, echt grappig. Een bezoek aan de grootste moskee van Medan en een klein stukje door de stad gewandeld. Op tijd naar bed, want 's nachts werden we weer opgehaald voor de vlucht naar Java.
 
Bij aankomst op Yogyakarta stond onze chauffeur Hari al te wachten. Gelijk maar bekend gemaakt dat wij graag bij lokale restaurantjes eten en drinken en niet in hele grote toeristische. Geen probleem alles is goed bespreekbaar met de chauffeurs. Dus werden we gelijk afgezet bij een Soto Kuduk. Een soepje met rijst en kip, echt Javaans dus leuk om te proberen.
 
Slapen aan de voet van de Borobudur, heerlijk in Manoharahotel, met als voordeel extra vroeg naar binnen voor de zonsopkomst vanaf Borobodur. Helaas het was wat mistig, maar evengoed mooi om te zien. Op weg naar de Prambanantempel een bezoek aan de Merapi vulkaan waar je na een stevige klim nog de resten kunt zien van een dorpje wat is getroffen door een uitbarsting in 2010. Het was er erg warm dus na een uurtje of twee lekker naar het hotel met zwembad voor een verfrissende duik en even relaxen.
 
In Yogyakarta een heerlijk hotel met prachtige tuin met watervalletje en zwembad. ‘s Avonds met becak naar de alun-alun (avondmarkt op groot plein) en de winkelstraat aldaar. De volgende dag de culinaire excursie, zeker een aanrader. We hebben het erg leuk gevonden en gelachen. Het zelf mogen maken van een gerecht Lotek was ook bijzonder en lekker.
 
Bij Solo naar een batikfabriekje, daarna een tofumaker -waar we verder maar niet over uit zullen wijden behalve dan dat je daarna geen tofu meer eet. De gongmakerij en de alcoholstokerij waar alcohol voor de medische wereld word gestookt, maar ook af en toe een lekkere neut het pand illegaal verlaat en tot slot dakpannenmakerij door man en vrouw.
 
Wandelen door de theeplantages met uitzicht over Sukuh cottages, ons verblijf voor de nacht, prachtig. De volgende dag een prachtige wandeltocht gemaakt langs mooie akkers en heel vriendelijke mensen. Aan het einde van de wandeling nog de waterval Grojogan Sewu bekeken met de rondscharrelende makaken (apen) als toetje.
 
Verder met een lange autorit van Tawanmangu naar Malang. Met de jeep van Tumpang  naar de Bromo-vulkaan. Op advies van chauffeur Hari gelijk kijken naar de Bromo krater, want door feestdagen zou het de volgende morgen druk worden na de zonsopkomst. Hij had gelijk, samen met nog heel veel mensen de zonsopkomst over Bromo gezien, prachtig! Het was goed dat we 's middags al bij de krater waren geweest. 
 
De laatste dagen op Bali waren bedoeld om te relaxen en na te genieten van alle bijzondere dingen die deze reis heeft geboden. Toch de eerste twee dagen op Bali nog wat ondernomen. Even een kijkje in de onderwaterwereld van Menjangeneiland (Pemuteran) wat ook weer zeer de moeite waard was. De volgende dag naar de warmwaterbronnen van Banjar waar je erg mooie souveniers kan kopen maar wel opdringerige verkopers en de Buyanmeren met een prachtig steeds veranderend uitzicht en natuurlijk nog een bezoek aan de prachtige rijstvelden van Bali bekend door Unesco.
 
Dan zit het er toch op, het reizen. Nu echt even niks doen in Sanur en genieten van het zonnetje. Een prachtige afsluiting van een nog mooiere vakantie, die zeer afwisselend was en tot in de puntjes was verzorgd door Footprint Travel. Onderweg hebben we meerdere keren dezelfde mensen ontmoet die zelfstandig het programma van Footprint volgden, maar zeer veel tijd kwijt waren aan alles regelen en financieel niet goedkoper uit waren.
 
Onze volgende reis naar Indonesië komen wij zeker terug bij het voor ons inmiddels bekende Footprint Travel.
Groeten en bedankt voor de zeer goede verzorging van onze onvergetelijke vakantie.
 
Marion en Sieb Kindermans
Jaqueline en Chris Seton
 


Indonesië reizen - Paardje bij de Bromo vulkaan. Java reizen.Indonesië reizen - Op een brommertje over Samosir eiland, Tobameer. Sumatra reizen.Indonesië reizen - Zonsopkomst Bromo vanaf een bergtop. Java, Indonesie.Indonesië reizen - 8 families wonen in 1 Karo Batak huis. Sumatra reizen.Indonesië reizen - Javaanse vrouw bij werkplaats Solo. Java.Indonesië reizen - Merapi vulkaan. Yogyakarta, Java reizen.Indonesië reizen - Kijkje in de keuken. Culinaire tocht Yogyakarta.Indonesië reizen - Picknick tijdens jungle tocht naar waterval. Tangkahan, Sumatra.Indonesië reizen - Borobodur nog stil en mysterieus bij zonsopkomst. Java reizen.Indonesië reizen - Olifanten wassen in Tangkahan. Sumatra reizen.Indonesië reizen - Orang-oetans, Sumatra reizen.Indonesië reizen - Dat begint gelijk goed! Orang-oetans, Sumatra reizen.Indonesië reizen - Rijst oogsten, platteland van Sumatra.Indonesië reizen - Gong slaan in Solo. Java. Indonesië reizen - Wandelingen bij Sukuh. Java, IndonesieIndonesië reizen - Tobameer, Sumatra. Wat een relaxt plekje! We willen wel langer blijven.Indonesië reizen - Vissers, Sanur, Bali.Indonesië reizen - De stomende krater van de Bromo vulkaan. Java, Indonesie.Indonesië reizen - Lol tijdens de Culinaire tocht Yogyakarta, Java reizen.Indonesië reizen - Tofu makerij in Solo (Java). Geef mijn portie maar aan fikkie. Indonesië reizen - Lief kindje. Binnen kijken in Karo-Batak huis. Sumatra.Indonesië reizen - Zonsopkomst Bromo vanaf een bergtop. Java, Indonesie.Indonesië reizen - Onderwaterwereld. Snorkelen Menjangen eiland, Pemuteran.Indonesië reizen - Kleurige vissersboten op het strand van Sanur.