Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Miep en Joke Los - 20-06-2013
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


Onze reis door Indonesië was precies zoals we gehoopt hadden. Normaal doen we alles zelf, maar zelf rijden is in Indonesië echt niet verantwoord. Dan vinden we deze individuele reis een prima alternatief. De chauffeurs en gidsen waren ook goed.
 
Juist de plaatsen die veel reizigers overslaan vonden wij ontzettend de moeite waard en authentiek. De dag op het Dieng plateau was heel afwisselend, met een tempeltje, een vulkaan landschap en een lekkere wandeling door de velden, waar veel locale boeren aan het werk waren. De gids was ook heel plezierig. We kwamen zelfs nog terecht in een klein schooltje waar we met de kinderen Engels hebben geoefend en zij ons bahasa Indonesia leerden.
 
De Ijen vulkaan vonden we ook echt de moeite waard, misschien nog wel mooier dan de Bromo. Het is heel bijzonder om tussen de zwavel dragers te lopen, de zwavel lucht te ruiken. Het lopen is m.n. berg opwaarts, een hele klim dus! Eenmaal op de rand van de vulkaan aangekomen wordt je echt beloond met een prachtig uitzicht. Sukuh ligt ook in een gebied waar je mooi kunt wandelen, ook hier hadden wij weer een goede gids. Zeker een aanrader voor mensen met een normale gezonde conditie die van wandelen houden.
 
Sukumade vonden we een sfeervol plattelandsdorpje gelegen in the middle off nowhere, wat alleen te bereiken is met een Jeep, vanwege moeilijk begaanbare wegen. Wij zijn zelf met de jeep door 2 rivieren gereden en hebben onderweg ook nog stukken gewandeld. Echt een mooie avontuurlijke route! In de avond hebben wij op het strand reuze schildpadden gespot en er verschillende van heel dichtbij gezien. Wij hebben het hele proces mee gemaakt van eieren leggen, eieren tellen en de schildpad weer de zee in zien gaan.  Heel bijzonder! Verblijf van 2 nachtjes is daar echt wel de moeite waard. De Culinaire tocht die wij in Yogyakarta gedaan hebben was ook een goede aanvulling en een hoogte punt op onze rondreis. Achter op de motor door Yogya, wij hebben o.a. zelf een traditioneel gerecht “Lotec” gekookt in een restaurant. Snorkelen bij het eilandMenjangan en ook het zwemmen met dolfijnen in Sanur is iets om nooit te vergeten. Ubud is erg levendig en sfeervol. Ik kan zo nog wel even doorgaan, eigenlijk was alles leuk!
 
We hebben ook nog een aantal bijzondere dingen meegemaakt. Op Java vertelden we de gids van Solo naar Sukuh dat we het zo leuk zouden vinden om traditionele dingen mee te maken. En ja hoor, we komen langs een trouwerij. De gids ging vragen of we even binnen mochten komen. We hebben daar spontaan 1,5 uur een soort VIP behandeling gehad. Het was een heel luxe trouwerij, zaten wij daar met onze trekkingskleding! Op Bali kwamen we van Pemuteran naar Ubud langs de vooravond van een crematie. Fijn dat je dan onderweg kunt stoppen en blijven zo lang je wilt. Schrap je gewoon iets anders uit je programma. We konden goed met de chauffeur bespreken wat de mogelijkheden waren, en in combinatie met de uitgebreide achtergrond informatie die jullie geven, een keuze maken.
 
We verbleven op prachtige locaties, mooi om verschillende redenen. Slapen op het terrein van de Borobodur was heel bijzonder, waardoor je in alle rust met een klein clubje mensen van de zonsopgang kan genieten. De tuin van het guesthouse in Yogyakarta was heel groen. Sukamade stelden we ons in op pure eenvoud, maar we vonden het een heerlijk plekje. Die eenvoud hoort er bij op zo’n plek. De meest accommodaties waren landelijk gelegen, dat vinden wij heel leuk. Pemuteran op Bali was weer heel lux .
 
De 25 dagen vlogen voorbij. Deze hele reis kunnen we iedereen aanraden. Zelf zouden we ook nog wel naar Sulawesi en Sumatra willen. Kortom, jullie zijn goed bezig en we gaan hard sparen voor een volgende reis! 


Indonesië reizen - Reuzeschildpad legt eieren op het strand. Sukumade, Java, Indonesie.Indonesië reizen - Dorpje Sukumade. Java, Indonesie.Indonesië reizen - Dieng plateau. Java, Indonesie.Indonesië reizen - Candi Sukuh. Java, Indonesie.Indonesië reizen - Zwaveldragers als mieren op de Ijen vulkaan. Java.Indonesië reizen - Zwaveldrager Ijen vulkaan. Java.Indonesië reizen - Naar de Ijen.Indonesië reizen - Dieng plateau. Java, Indonesie.Indonesië reizen - Dieng plateau. Java, Indonesie.Indonesië reizen - Dieng plateau. Java, Indonesie.Indonesië reizen - Dieng plateau. Java, Indonesie.Indonesië reizen - Krater Bromo vulkaan. Java, Indonesie.Indonesië reizen - Mobiele winkel. Bali. Indonesië reizen - Voorbereidingen Crematie Ceremonie. Bali, Indonesie.Indonesië reizen - Zandzee Bromo. Java, Indonesie.Indonesië reizen - Traditioneel Javaans huwelijk. Indonesië reizen - Dieng plateau. Java, Indonesie.Indonesië reizen - Dieng plateau. Java, Indonesie.Indonesië reizen - Dieng plateau. Java, Indonesie.Indonesië reizen - Zwaveldrager Ijen vulkaan. Java.Indonesië reizen - Ijen vulkaan met kratermeer. Java, Indonesie.Indonesië reizen - Candi Sukuh. Java, Indonesie.Indonesië reizen - Baby schildpadje. Sukumade, Java, Indonesie.