Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Hans, Marja, Tom, Lisanne en Jeroen Buis - 03-08-2012
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


Gisteren weer terug gekomen in Nederland na een paar geweldige weken op Java, Bali en Gili Meno. Wij hebben deze weken als een onvergetelijke periode ervaren samen met onze 3 kids. Het is helemaal precies verlopen zoals we hadden gehoopt.
 
Wat een extra dimensie gaf was de prima organisatie van de reis. De  keuze van de hotels was een mooie mix - luxe waar het kan - basic om je één met de natuur te laten voelen. Met de chauffeurs en de gidsen hebben we ons prima vermaakt. Allen van het goedlachse soort en heel informatief :-) Toppers van de reis waren wat mij betreft de Ijen vulkaan, schildpadden spotten bij Sukamade en snorkelen op Bali / Gili Meno (inclusief zwemmen met de schilpadden!)
 
Achteraf vinden we die kleine, onverwachte dingen nog leuker dan de bekende hoogtepunten van Java. Tuurlijk is de Borobodur indrukwekkend, maar je hebt er van te voren al een beeld van. Van de andere onderdelen, hadden we helemaal geen verwachting van. Zoals Sukuh, door de uitleg van de gids waren de kleine, gekke tempeltjes heel leuk. Net als het Dieng plateau hadden we dit niet willen missen.
 
Onbekende, kleine plaatsen geeft een hele andere beleving. De reis naar Sukumade -in een jeep hobbelen over een slechte weg- is op zichzelf al een belevenis. In het pikkedonker met 30 man muisstil liggen wachten of die schildpad wel of niet komt. Lekker naar sterrenhemel kijken. Wij hadden geluk en zagen een reuzeschildpad die 130 eieren had gelegd.
 
Ijen vulkaan vonden wij het meest indrukwekkend. Een actieve vulkaan, er komt allemaal sulfaat naar boven. Je ziet de mensen sjouwen met manden vol sulfaat. Indrukwekkende dingen die je niet voor de geest haalt van te voren.
 
Ook de kinderen vonden de onbekende dingen leuk. Zoals ‘Koken bij mensen thuis op Bali’. Dat zijn de dingen die je niet doet met zo’n bus met 20 man op een groepsreis. We zijn zo blij dat we na veel wikken en wegen besloten hebben om geen groepsreis te doen, maar voor jullie te kiezen. Een groepsreis is weliswaar goedkoper, maar dat is toch wel appels met peren vergelijken. We hebben individueel reizen met je eigen chauffeur ervaren als heel luxe en vrij. Iedere dag staat je eigen chauffeur voor je klaar, je kunt eens ook afspreken een ochtend wat later te vertrekken. Dat draagt bij aan je vakantie gevoel. Je maakt nu echt een individuele rondreis en je hoeft je ervaringen niet te delen met een grote groep. Dat maakte dat we echt bijzondere dingen mee konden maken.
 
Jullie kracht is dat je het land leert kennen van binnenuit. Ook na zo’n waterval wandeling in Pemuteran, is het leukste om na afloop bij de lokale gids thuis te zitten. Tijdens een wandeling op het Dieng plateau leer je niet alleen over de plantjes, maar vooral ook hoe zij leven. En visa versa, want zij zijn net zo nieuwsgierig naar hoe wij leven. Jullie werken echt samen met mensen die vanuit hun hart werken. Die het echt leuk vinden om je te laten kennis maken met hun land, hun cultuur, hun eten willen laten proeven. Echt fantastisch om dit samen met je kinderen mee te maken. Dit blijft altijd in je herinnering en dit kan niemand je meer afpakken.
 
Speciaal wil ik ook de support ter plekke in Indonesie vermelden. Met name onze laatste dag, waar we te maken kregen met een defecte snelboot die voor ons transport terug naar Bali moest zorgen, is prima opgelost. Terwijl iedereen zonder informatie stond af te wachten, bleek voor ons alles direct vlekkeloos geregeld. Dit is precies wat je van lokale support verwacht. Op de manier blijft je vakantiegevoel behouden. Dat hebben we echt gewaardeerd. En als toetje hebben we die avond - vlak voor ons vertrek naar NL - kunnen genieten van een lekker diner op het strand ten zuiden van Kuta. Echt een kadootje om zo de vakantie af te sluiten!
 
Wat ons betreft krijgt de reis een dikke 10!! Je krijgt bij jullie echt waar voor je geld. Voor herhaling vatbaar, al zal dat nog een paar jaartjes duren. We zullen jullie zeker bij vrienden aanbevelen!


Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen -