Familie Smulders - 10-08-2017
Cijfer voor deze reis: 8 van 10


Onze Sumatra reis
Onze Sumatra reis met de kinderen was in 1 woord: fantastisch!
De organisatie was erg goed. Fijn dat er extra info gegeven is wat betreft locaties en achtergronden. Ook de mapjes waarin het zat vond ik een leuk cadeautje. Contact met onze chauffeur was erg goed. Zijn Engels was ook best goed en ondanks dat hij netjes vertelde dat hij geen gids was, heeft hij al met al nog best veel extra's verteld. Verder was hij ook flexibel als we eens extra moesten stoppen voor de kinderen. Overige gidsen waren ook allemaal goed en netjes.
 
Excursies in Medan
Medan: De stadswandeling was voor de kinderen te lang en te warm, deze hebben we in overleg met de gids ingekort.  
Bukit Lawang: De jungle tocht was fantastisch.
Berastagi: beklimming van de vulkaan was super en super gids die stokken voor de kinderen maakte en allerlei fluitjes en haarbanden van bladeren.
Toba meer: de chauffeur niet meegenomen en op eigen houtje excursies gedaan, was goed te doen.
Medan: eten in de Kampung was super leuk. Al moet ik zeggen dat we na de zeer lange rit van Toba naar Medan eigenlijk niet veel zin meer hadden. De gids die mee ging was echter wel super.
 
Accommodaties op Sumatra
Deli River was echt een fijn en mooi hotel. Deze had ik geruild met jullie standaard aanbod. Wel jammer dat we er pas laat in de avond waren. 
Batu Mandi Guesthouse was heel basic. Wellicht iets te basic voor gezinnen. Wel was het personeel super super aardig. 
Hotel Sibayak International was het minste hotel. De vulkaan was super om te beklimmen. 
Toba Village Inn. Super hotelletje met leuke Belgische eigenaar en super lekker brood. Aan te bevelen. 
Hotel Santika is een erg fijn en schoon hotel. Wel midden in het centrum wat je soms meer dan een uur kost door de vele vele files
 
Kleine tip voor gezinnen:
Ik heb me wel vergist in de afstanden in Sumatra. Nou ja, niet de afstanden maar de tijd die het kost om ergens te komen. Door de zeer slechte wegen en het zeer drukke verkeer in de grote steden duurt het soms echt lang voordat je ergens bent. Dit was voor de kinderen soms een beproeving. Daarom zou ik andere ouders aanraden het programma een beetje meer "kinderproof"maken. Plan meer tijd bij sommige plaatsen, soms willen kinderen nu eenmaal een dag alleen zwembad enzo. Ik weet dat veel reizigers graag een redelijk hoog tempo willen omdat ze veel willen zien, maar met kinderen kun je beter een langzamer reisschema aanhouden. Dit is uiteraard ook afhankelijk van je kinderen maar die van ons hebben al redelijk wat gereisd, toch hadden we nog wel wat meer vrije dagen gewild. Al hebben we het achteraf allemaal wel erg super gehad!