Jessy Stout - 22-07-2016
Cijfer voor deze reis: 10 van 10


Wauw! Wat wij op vakantie op elk plekje tegen elkaar zeiden was standaard: "Mooier dan dit kan het echt niet worden," en toch was het steeds weer zo mooi! 
Nooit meer naar huis was een gedachte die dikwijls op kwam in onze hoofden.

De accommodaties waren super, helemaal passend bij onze reis. Back to basic was zelden zo mooi en fijn! Het hotelletje op Pullisan sprong er voor ons, omdat dit zó mooi gelegen is en je veel contact hebt met andere reizigers. Na een rit door diverse dorpen kom je uit op zo'n mooi plekje gelegen in het groen met een fantastisch uitzicht op zee. Echt een plek om helemaal tot rust te komen.
De klotok in Kalimantan vonden we ook echt geweldig. Op de Bunaken was het ook helemaal top! De vriendelijkheid van de medewerkers van het resort, de heerlijke maaltijden die je samen met andere medereizigers nuttigt en op de laatste avond een afscheidsfeest op het strand; in één woord geweldig! Plekken om zeker een keer terug te keren.

Op Kalimantan zijn we naar Camp Leaky gegaan terwijl we op de klotok sliepen, zeker een aanrader! In slaap vallen omringd door duizenden sterren en vuurvliegjes en wakker worden door de apen die langs de waterkant in de bomen aan het slingeren zijn, zo onwijs mooi. Je komt zo dicht oog in oog te staan met de orang-oetans, iets om nooit meer te vergeten. Je kan uren naar hen kijken en we hebben dikwijls hard moeten lachen om hun gedrag.
We hebben ook overnacht in Banjarmasin, dit vonden wij zelf niet echt een mooie stad en we hadden te weinig tijd voor de floating market. We hebben heel even door de stad gelopen maar er ligt veel afval en er is weinig te doen. Ook waren wij de enige toeristen waardoor er overal naar ons werd gekeken alsof we bekende rocksterren waren (dit was wel weer erg grappig). 
In Sulawesi zijn we een dag naar de Bangka eilanden geweest; erg leuk ook. Op het supermooie, witte strand waar wij de enige personen waren, hebben we onze lunchbox op gegeten, jammer was wel dat de gids geen Engels sprak.
In Tangkoko hebben we twee wandelingen gemaakt in het Nationale Park, in de middag om het spookdiertje te spotten en in de vroege morgen om de zwarte makaken en de neushoornvogels te zien. We hebben alle dieren gezien, was erg leuk! Ook deze gids sprak vrijwel geen Engels en dus kregen we niet veel uitleg over alle dieren. Aanrader is wel om lange sokken over je broek aan te doen want de mieren daar bijten behoorlijk!
In Tomohon hadden we voor twee dagen een gids en chauffeur, deze waren top! De gids, Yakson sprak uitstekend Engels en had veel humor, onderweg stopte hij regelmatig om in een boom te klimmen om ons bijv. nootmuskaat te laten zien. Die avond hebben we bij een traditioneel Minahasa gezin gegeten; wederom erg lekker en gezellig! Ook hebben we de Mahawu-vulkaan beklommen, boven aan gekomen begon het te stormen en moesten wij nog een tocht van ongeveer 2 uur naar beneden maken; dit heeft veel lachwekkende situaties opgeleverd. Omdat we die ochtend waren vertrokken met stralend weer hadden we geen regenpak bij ons maar Yakson kapte zo een paar bananenbladeren en zo konden we redelijk droog de storm trotseren. De markt van Tomohon was ook erg leuk om te zien al vond ik het vleesgedeelte wel erg extreem. Bizar om te zien dat ze slangen, vleermuizen en ratten eten. Alles ligt ook volop uitgestald dus voor mensen met een niet zo sterke maag zal ik het niet aanraden. Verder zijn we nog naar de zwavelmeren geweest. We hebben hier niet in gezwommen omdat het water wel érg heet was, maar wel even lekker met onze voeten in het water gezeten. Linow Lake was ook een mooi meer om te bezoeken al was het er wel erg druk met toeristen (dit viel op de andere plekken allemaal heel erg mee).
Op de Bunaken hebben we gedoken en gesnorkeld; zeker een aanrader! Nog nooit hadden we zo'n mooie onderwaterwereld gezien, zodra je in het water gaat word je direct omringd met duizenden soorten vissen en schildpadden. Helemaal geweldig!!

De organisatie van de reis was erg goed! We hebben nergens hoeven wachten, alles was tot in de puntjes geregeld!  
Op de klotok in Kalimantan kon alleen de gids een klein beetje Engels maar dit gaf niet heel veel hinder omdat hij toch veel dingen kon uitleggen door middel van handen en voetenwerk.
De informatievoorziening vanuit de organisatie vond ik ook erg goed; we hebben in Jakarta nog veel kunnen lezen in de boekjes en folders die we overhandigd kregen in het hotel.

Op onze laatste avond verzorgden de medewerkers van het resort voor ons een afscheidsfeestje op het strand, inclusief kampvuur en lokale vrienden die op hun gitaar verzoeknummers speelden. Wij hadden als bedankje gezorgd voor lokale palmwijn. Terwijl de volle maan boven de zee schitterde dansten en zongen we met onze voeten in het zand op ouderwetse meezingers, een avond om nooit te vergeten!
Gedurende onze hele reis was alles tot in de puntjes verzorgd! Back to basic was zelden zo mooi en fijn! We hebben genoten van het geweldige eten, prachtige accommodaties, de onwijs mooie natuur met al zijn bijzondere dieren, de mooie cultuur, de verbluffende onderwaterwereld en ook zeker de geweldig lieve en gastvrije mensen. Het was een ware droomreis waarin al onze verwachtingen keer op keer werden overtroffen. We zijn zeker van plan om naar diverse plekken nog eens terug te keren en om ook de rest van Sulawesi nog eens te bewonderen, het heeft zeker een stukje van ons hart gestolen. Bedankt Footprint!


Indonesië reizen - Het heerlijke eten op de klotok, Tanung PutingIndonesië reizen - Camp Leaky, orang oetans zo dichtbijIndonesië reizen - Tanjung Puting, orang oetansIndonesië reizen - Klotok tocht, Tanjung PutingIndonesië reizen - Orang oetan van KalimantanIndonesië reizen - MakakenIndonesië reizen - Kalimantan, makakenIndonesië reizen - Tanjung Puting, orang oetan van dichtbijIndonesië reizen - Tanjung puting, orang oetanIndonesië reizen - Kalimantan, orang oetanIndonesië reizen - klotok, KalimantanIndonesië reizen - Apen in de boom, KaliamantanIndonesië reizen - Kaliamantan, Tanjung putingIndonesië reizen - Relaxen op de klotok, KalimantanIndonesië reizen - Huisje langs het water, KalimantanIndonesië reizen - Klotok van binnenIndonesië reizen - Strand PulisanIndonesië reizen - Pulisan, SulawesiIndonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Pulisan, ijsvogelIndonesië reizen - Sulawesi, PulisanIndonesië reizen - Indonesië reizen - Tarsier in TangkokoIndonesië reizen - Tangkoko, zwarte makaakIndonesië reizen - Tangkoko, SulawesiIndonesië reizen - Sulawesi reizen: nootmuskaat met foelieIndonesië reizen - Eten bij de mensen thuis, MinahasaIndonesië reizen - Tomohon, marktIndonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - SulawesiIndonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Storm boven de Mahawu vulkaanIndonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Bunaken, onderwaterwereldIndonesië reizen - Bunaken, snorkelenIndonesië reizen - Schildpad bij BunakenIndonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Duiken bij BunakenIndonesië reizen - Indonesië reizen -


 
Footprint Travel
Voordat je doorgaat...
Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website.
Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!

Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis?
Rondreizen Riksja Travel