Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Wouter Krijnen - 28-04-2015
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


Ik geef de reis een 9 en ik kan Footprint aanbevelen, want ik ben erg tevreden over de opzet van het programma, de begeleiding van de gidsen en de verzorging van de randvoorwaarden.
 
Wat betreft de accommodaties:
We hadden op voorhand een upgrade aangevraagd voor ons hotel in Makassar, een oceanview cottage. Dit was het geld meer dan waard, fantastische kamer, mooi zicht op zonsondergang. Top, heerlijke plek om de trip af te sluiten. Personeel was behulpzaam, ontbijtbuffet erg goed gevarieerd en ruim voldoende. Indien er geen buffet voorhanden was (laag seizoen?) kon er ruimschoots besteld worden, zowel Indonesisch ontbijt als Westers, dus niets tekort gekomen. Minpuntje, de prijs van het bier (tja, ik blijf een Nederlander). Wil best meer betalen voor extra service, kwaliteit, echter prijs was echt buiten proportioneel hoog (ruim 3 keer zo duur dan we elders betaalden).
 
In het hotel in Sengkang hebben we slechts één nacht doorgebracht. Nette kamer, prima ontbijt, kortom fijn hotel.
 
In Rantepao was het hotel oké, niet meer of minder dan dat. Verblijf was prima daar, airco op kamer zou fijn geweest zijn, zo ook werd een zwembad stiekem gemist, heerlijk om, effe in te duiken na een lange dag op excursie. Maar als het er niet is, is het er niet. Zo simpel is het dan ook weer.
Ontbijtbuffet was voldoende, geen overdadige keuze maar voldoende keuze voor elk wat wils. Ook hier eenmaal geen buffet, waardoor de keuze beperkt werd tot een 4-tal mogelijkheden, Indonesisch, pannenkoek, ei en nog wat. Was prima.
Laundry service was goedkoop, goed en de was kwam snel terug.
 
We hebben een aantal mooie excursies gemaakt:
Wandeling rondom Maros, boottocht terug. Geweldige wandeling waarbij de gids volgens eigen zeggen op eigen initiatief een paadje binnendoor nam (in plaats van de in het draaiboek aangegeven bredere wandelpaden). Top keuze, erg genoten van de wandeling en de boottocht terug
 
Boottocht Tempemeer, naar drijvende dorpjes. Erg leuk, mede door de gids die vol passie en trots vertelde over de omgeving. Aansluitende bezoek aan weverij is aardig, niet echt bijzonder, maar leuk het effe gezien te hebben.
 
Voor beide bovenstaande excursies geldt: het koffie/thee drinken en gebakken banaan eten bij locals thuis, geeft iets extra. Was erg leuk, met name de tocht rondom Maros, waar de locals ook echt bij je kwamen zitten.
 
Het bezoek aan Rantepao en de omgeving was fantastisch, van A tot Z. De dorpjes, verschillende graven, autorit de bergen in, de ceremonie was echt de moeite waard.
 
 
De informatievoorziening was erg goed, zowel datgene wat we voorafgaand per mail gekregen hebben, als de informatie map die we ter plekke kregen met o.a. draaiboek, achtergrond informatie. Erg helpend om een onbezorgde vakantie te hebben. Bijv. lijst met namen van de gidsen met telefoonnummers geeft vertrouwd gevoel, ook als je het niet nodig hebt.
 
Chauffeur Rusli, prima chauffeur, rijdt veilig en verantwoord. Doet erg zijn best om, ondanks zijn gebrekkig Engels wat dingen over Sulawesi uit te leggen. Deed hij goed.
 
Sandi, gids in Maros. Rustige man die vertelde met name op vragen, erg helpend in ondersteuning bij mijn moeder die op momenten wat minder goed uit de voeten kon, vriendelijke man, goede gids.
 
Muli, gids Tempemeer, zoals al gezegd, passievol, geeft echt een meerwaarde aan de excursie.
 
Enos, weet veel, legt helder zaken uit. Regelt alles netjes, wijst je op mogelijkheden en gaat met ons in gesprek wat en hoe we dingen willen zien. Voelt goed aan waar de behoefte ligt van de klant, ons dus en springt hier op in, top gids.
 
De airco in de bus bleek langzaam een stille dood te sterven, en de chauffeur had deze al een keer of twee provisorisch gemaakt. De laatste dag, ’s morgens voor vertrek van een lange reisdag, is een reserve onderdeel geregeld, zodat de airco gemaakt kon worden voordat we terug reden naar Makassar. Is goed opgepikt.
 
Wat me verder in positieve zin opviel, was het gegeven dat er een flinke voorraad water in de bus meegenomen was voor ons, waardoor we voortdurend bij konden vullen als we wilden.
 
Complimenten voor het feit dat gidsen en chauffeur in groene bedrijfs-t-shirts rondliepen, betrapte mezelf er op dat ik dat toch wel iets vond hebben.
 
Positief punt vond ik verder dat de gids die we de dag erop zouden krijgen, ons in het hotel opwachtte waarna er alvast een kennismaking plaatsvond en afspraken over tijdstip van vertrek gemaakt konden worden.
 
Ik kan oprecht niet bedenken wat ik eventueel anders gezien zou willen hebben.