Heleen, Onno, Toon (17) en Hein (15) van Gelderen - 17-08-2013
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


We hebben een fantastische reis gehad. We hebben absoluut heel veel gezien. Het was perfectgeorganiseerd. Dat scheelt veel tijd ter plekke en je hebt geen ‘geharrewar’ met onderhandelen. De hotels waren –voor wat er mogelijk is op Flores- goed. We heben echt geboft met de gidsen. Dit waren allemaal lokalemensen, wat ons het gevoel gaf dat ons geld ook echt bij de mensen terecht komt.
 
De chauffeur op Flores was fantastisch! Hij stond altijd klaar en liet ons allerlei dingen zien. Hij was daardoor veel meer dan alleen een chauffeur, eigenlijk een gids. Alles wat groeide en bloeide langs de kant van de weg liet hij ons zien. Hij heeft zelfs geregeld dat iemand kokosnoten voor ons uit de boom ging halen. Dat waren allemaal extra dingen, die je waarschijnlijk zelf niet zo had geregeld.
 
Snorkelen bij Riung: een tropisch paradijs! Met z'n vieren met gids en twee bootsjongens er op uit gegaan. Er is jammer genoeg veel koraal stuk, de vissen zijn prachtig. Naar een eiland gevaren waar de jongens een prachtige vis op de BBQ gelegd hebben. Dit was echt genieten, op een tropisch piep klein eilandje lunchen; een groot feest.
 
Bij Bajawa een prachtige wandeling met een lokale gids gemaakt naar een paar prachtige krater meren, oranje gekleurd. Indrukwekkend, deze vulkaan is in 2001 uitgebarsten. 
 
Bij Ruteng een waanzinnig mooi spinnenweb van rijstvelden gezien. De chauffeur stopt bij de meest bijzonder plekjes, zo zag hij langs de kant van de weg dat er koffie bonen " gepeld" worden. Eén persoon heeft de machine en iedereen komt met zijn eigen oogst aangezet. Als je niet kan betalen laat je een deel van je koffie bonen achter. Onderweg in het dorpje van de chauffeur gegeten in een piep klein tentje, leuk!
 
De boottocht naar de Komodoeilanden vonden we hartstikke leuk. Spectaculair om die beesten te zien. Slapen aan boord is een avontuur. Er worden strandstoel kussens neer gelegd en kussentjes, en het bed is klaar! De sterrenhemel is er prachtig, we dobberden met een tiental andere bootjes rond. De volgende dag op Komodo eiland met een ranger varanen kijken. Ook snorkelen op een prachtige plek, alsof je door het aquarium van Artis zwemt.
 
De Rinjani trekking op Lombok was heel zwaar maar ook fantastisch. We hadden een prachtig uitzicht. Het is natuurlijk primitief kamperen op de berg, maar tegelijkertijd is het eten verbazingwekkend lekker. Knap dat ze dat bovenop een berg zo voor elkaar krijgen! Helaas laten andere trekkers regelmatig hun plastic achter, gelukkig namen onze gidsen dat wel allemaal mee. Deze trekking voelde echt als een sportieve prestatie om trots op te zijn.
 
Gili Meno was heerlijk. Echt een eiland om lekker bij te komen van de reis. Heerlijk een paar dagen geen tas inpakken. Daar ben je aan toe na zo’n rondreis. Prachtig om een schildpad te zien bij het snorkelen. Daarna Sanur op het ontwikkelde Bali. Dat is wel even wat anders dan Flores. Voor ons de sport om in zo’n ontwikkelde omgeving toch te eten wat de locals eten. Bijvoorbeeld voor een prikkie op de nachtmarkt.
 
Daarna hadden we kort de tijd op Java om een stukje Nederlands-Indië te proeven. Heerlijk dat er weer een nieuwe chauffeur op ons stond te wachten, een vriendelijke man die ons op weg naar Malabar, bij zijn familie een kop koffie aanbood. We hebben genoten van de overnachting op de theeplantage van Malabar. Daar zaten we dan, met z'n vieren aan een keurig Oudhollands gedekte tafel. Volgens de jongens alsof we bij oma aan tafel zaten, netjes gedekt, allemaal opdekschalen.
 
In Bandung sliepen we in een mooi hotel en de stadswandeling was hartstikke leuk. We hebben leuke dingen gezien en kwamen mensen tegen die nog Nederlandse praten. Het hotel in Jakarta is een juweeltje. Wat ons aan Jakarta zo opviel was het enorme verschil tussen arm en rijk. Bij de luxe shoppingmalls zag je allemaal mensen met Gucci kleding aan. Al met al een fantastische en gevarieerde vakantie.


 
Footprint Travel
Voordat je doorgaat...
Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website.
Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!

Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis?
Rondreizen Riksja Travel