Vincent en Leonie - 19-11-2012
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


De bijzondere rotsformaties bij Bantimurung, varen over het gigantische Tempemeer en de uitzichten over de bergen vanaf Batututomonga; de natuur in Sulawesi is overal schitterend! Ook de rijstvelden in de omgeving van Tana Toraja vonden we indrukwekkend.

Het is ook heel bijzonder om bij de mensen thuis te zijn een mee te mogen eten en zodoende hun cultuur en gewoonten te leren kennen. Sulawesiërs zijn ontzettend gastvrij en dienstbaar, iets wat wij helemaal niet meer gewend zijn.

Het eten was overal heerlijk, geen plofkippen of fokvissen, maar allemaal verse, eerlijke en regionale specialiteiten. We hebben over de vis- en groente- en fruitmarkt van Makassar gestruind, op zoek naar lekkere ingrediënten voor de lunch waarbij je maag het hele spectrum van gevoelens te verduren krijgt.

Opvallend vonden we ook de vriendelijkheid van de mensen in Indonesië. In vergelijking met Maleisië bijvoorbeeld vonden we Indonesiërs heel open, ze spreken je sneller aan en hebben een gulle lach. We hebben in een korte tijd veel gezien en geleerd over het leven, de mensen en de cultuur in Sulawesi, mede dankzij de sympathieke en gastvrije Engelssprekende gidsen en de kundige en aardige chauffeur.

Al met al is Sulawesi een ‘must visit’ voor de liefhebber van ongerepte natuur, adembenemende vergezichten en vreemde culturen.


Indonesië reizen - Tau-tau, Tana Toradja, SulawesiIndonesië reizen - Huizen Tana Toradja, SulawesiIndonesië reizen - Drijvende huizen, Tempe meer, SulawesiIndonesië reizen - Wandeling BantimurungIndonesië reizen - Koken bij mensen thuis, culinaire dag Makassar, SulawesiIndonesië reizen - Markt, culinaire dag Makassar, SulawesiIndonesië reizen - Markt, culinaire dag Makassar, SulawesiIndonesië reizen - Makassar, SulawesiIndonesië reizen - Wandeling Bantimurung, SulawesiIndonesië reizen - Geverfde kuikens, markt SulawesiIndonesië reizen - Papiong Manuk, speciaal gerecht Tana Toradja, SulawesiIndonesië reizen - Uitzicht Tana Toradja, Sulawesi