Ingrid Leer, Elly en Roland Kruijt - 15-08-2012
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


We hebben een prachtige reis door Zuid Sulawesi gemaakt. Na 12 jaar zelf door Indonesië te hebben gereisd, hebben we voor het eerst een stuk via een reisorganisatie geboekt. We hebben voor jullie gekozen omdat jullie ervoor zorgen dat je in Zuid Sulawesi echt off the road gaat en bij de mensen thuis komt. Jullie bieden net de dingen die je niet zelf kunt organiseren. Dat hebben jullie helemaal waargemaakt! Het was perfect!
 
De wandeling bij de kalkstenen rotsen bij Maros was een geweldig mooi gebied, heel leuk om bij mensen thuis koffie te drinken en daarna nog een stukje in een klein bootje. De Bugis lunch bij mensen thuis was echt ontzettend lekker! Daarna hebben we ook nog voor Rantepao een diner gehad en een Tana Toradja maaltijd bij mensen thuis in een klein dorpje. Vorig jaar hebben we een cursus Bahasa Indonesia gedaan, dat kwam goed van pas, want nu konden we in de kleine dorpjes toch –met wat handen en voeten erbij- echt een gesprek hebben.
 
We hadden ook hele leuke gidsen, die veel te vertellen hadden. Ook de chauffeur was een ontzettend lieve man. Hij sprak gebrekkig Engels, maar deed zó ontzettend zijn best. Hij reed ook heel veilig, normaal lig ik nooit te slapen in de auto. Wij vinden het ook heel fijn, dat je zelf kunt beslissen of je iets overslaat of hoe lang je ergens blijft. Je hebt het zelf in de hand.
 
In Tana Toradja spraken we andere reizigers, die met andere organisaties hebben geboekt. Als je dan hoort waar zij waren geweest en dat vergelijkt met hoe wij bij mensen thuis in kleine dorpjes zijn geweest… dan waren wij zó blij met onze keuze! Volgend jaar willen we naar Noord Sulawesi en Kalimantan staat ook nog op het verlanglijstje… Dikke kans dat we dan weer onze reis met jullie regelen!