Pieter en Margriet - 06-10-2012
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


We hebben een heerlijk Indonesië reis gehad met een aantal ontzettend leuke en onverwachtse belevenissen. We hebben veel gedaan, het was goed geregeld en we zijn heel tevreden over onze reis naar Sumatra en Java.
 
Het leuke dorpje Bukit Lawang ligt prachtig aan de rivier. We hadden van te voren een langere jungle tocht aangevraagd, en hebben 6 uur gewandeld. Na de wandeling zijn we terug geraft naar het dorp. We waren zeer onder de indruk van de Orang-oetans, die we prachtig van dichtbij konden zien. Ook het raften was een geweldige ervaring.
 
In Berastagi hebben we een wandeling van 3-4 uur naar de top van de Sibayak vulkaan gemaakt. Spannend om in de krater tussen de zwavelgaten door te lopen! Na het wandelen was een bezoek aan de lokale hotsprings erg lekker.
 
Onderweg naar het Tobameer zijn de huizen van het Sumalungun-Batak paleis museum mooier bewaard gebleven, dan in het Karo-Batakdorpje. Bij het Tobameer hebben we fietsen gehuurd om het museumdorp in het noorden van het eiland te bezoeken, waar een dansvoorstelling werd gegeven. Op weg naar Medan wist de chauffeur met behulp van meegebrachte foto’s zelfs het ziekenhuis te vinden waar de vader van Margriet is geboren. Tip: wil je in Medan een historische wandeling maken, neem dan de Gids Historische Stadswandelingen Indonesië van Emile Leushuis mee. 
 
Op Java kregen we in relatief korte tijd een goede indruk van de mooiste stukken van Jakarta, de tuinen van Bogor en de vele art-deco gebouwen van Bandung. Erg leuk vonden we in Bandung het bezoek aan de Wayang Golek poppenmaker, waarbij we door de kampong liepen waar het gewone leven zich afspeelt.
 
Het slapen bij de Borobodur, waardoor we al de middag ervoor en de volgende dag in het donker voor alle drukte en warmte naar boven konden, is ons heel goed bevallen. Tip: Onze chauffeur bracht ons tussen Prambanan en Yogyakarta naar Candi Sambisari, een klein, prachtig gelegen Hindoe tempeltje. Leuk, omdat bijna niemand hier komt. De Culinaire tocht vonden we ontzettend leuk. Achterop een brommertje en eten van de kraampjes opstraat neem je echt deel aan het leven in Indonesië.
 
Bij Sukuh hebben we ontzettend leuk gewandeld. We hadden ons ingesteld op een eenvoudig verblijf en vonden de cottage daar prima. De chauffeur zorgde ervoor dat we een mooi stukje van Malang te zien kregen. De jeeptocht naar de Bromo toe was fantastisch. Het was helder weer, dus we zijn voor de zekerheid ’s middags ook alvast de Bromo opgegaan. Op dat tijdstip zijn er heel weinig mensen. ’s Ochtends zijn we met de jeep naar een uitkijkpunt voor de zonsopkomst over de Bromo gegaan: erg mooie lichtval. In Surabaya zaten we in een bijzonder historisch hotel, wel wat verder uit het centrum gelegen. Zo aan het einde van onze reis hebben we het als rustpunt voor onze vliegreis gebruikt.


Indonesië reizen - Met de jeep op weg naar de Bromo.Indonesië reizen - Achterop de brommer door Yogyakarta, Java.Indonesië reizen - Batak huizen aan het TobameerIndonesië reizen - Zwavelgaten Sibayak vulkaan, Berastagi, SumatraIndonesië reizen - Warenhuis De Vries, BandungIndonesië reizen - Kleine Hindu-tempel Candi Sambisari. Tussen Prambanan-YogyakartaIndonesië reizen - De laatste stop van de Culinaire tour YogyakartaIndonesië reizen - Zonsopgang bij de Bromo.Indonesië reizen - Orang Oetan, Bukit Lawang, Sumatra