Thieu - 06-11-2012
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


Onze Indonesiëreis is ons heel erg goed bevallen. Alles was goed georganiseerd, dat was echt goud. We hadden een hele fijne chauffeur die op de goede momenten zijn mond open deed en op andere momenten ons juist de ruimte gaf. Wij willen niet de hele tijd aan de hand genomen worden, maar ook zelf ons gang kunnen gaan, voor ons was dit dus ideaal. Onze Indonesië reis was één groot hoogtepunt. We vonden het echt superleuk in elkaar zitten.
 
Bij de Borobodur wilden Indonesische toeristen heel graag met ons op de foto, dat was erg grappig om mee te maken. Ook het vroeg opstaan voor de zonsopkomst was geen probleem. Je bent toch al uit je ritme en vanaf dat moment werd op tijd op staan het ritme, wat toch wel handig is op zo’n reis.
 
De culinaire trip inYogyakarta was lachen, gieren, brullen. We hebben van alles geproefd en het ontzettend leuk gehad met onze vrouwelijke gidsen. We hebben bewust voor Footprint Travel gekozen, omdat jullie dit soort dingen in het programma hadden. Het contact met de lokale bevolking, dat sprak ons aan.
 
Van te voren zag ik een beetje op tegen de soft-trekkingsbij Sukuh. Echter deze wandelingen vonden we juist helemaal top. Op deze manier kom je heel dicht bij de lokale bevolking. We hadden een hele leuke gids en ook de eenvoudige accommodatie in de bergen vonden we heel knus.
 
In Malang is best veel te zien, zoals mooie koloniale huizen en eten bij Toko Oen. We vonden het hotel heel fijn. Daarentegen is de accommodatie bij de Bromo heel eenvoudig, maar het eten goed en het is er koud! Al snel kochten ook wij een muts. Erg komisch, het leek wel wintersport! Het had wel wat, zo’n internationaal sfeertje van reizigers onder elkaar. We werden getrakteerd op een prachtige zonsopkomst. Het is een stevige klim de Bromo op, door de ijle lucht is dat extra zwaar. Het was fijn om hierna te relaxen in het warme Kalibaru.
 
Op Bali verbleven we in een hele fijne accommodatie in Pemuteran. We hebben hier heerlijk gesnorkeld en hadden een hele grappige snorkelgids. Tip: tegenover het hotel is een fijn lokaal restaurantje. In Munduk vonden we de accommodatie schilderachtig en de wandeling heel gaaf. We hadden een leuke jonge gids uit de omgeving, die goed Engels sprak en veel vertelde. Hij heeft ons echt alles laten zien. We zijn helemaal tot de tweede waterval afgedaald. Een flinke klim, vooral in de warmte maar we hebben rustig aan gedaan en flink afgekoeld onder de waterval. Ook wel lekker om ’s middags dan niets meer te hoeven.
 
In Ubud mochten we in het Koninklijk Paleis voor een fooitje mee naar de privé vertrekken van de prins. Waarschijnlijk mocht dat officieel helemaal niet, maar wij genoten! We wilden per brommer de omgeving verkennen, maar we gingen onderuit, dus dat hielden we toen snel voor gezien. Achteraf zou ik daarom aanraden een excursie te nemen om de omgeving te ontdekken. De dansvoorstelling ’s avonds was heel bijzonder.
 
Gili Meno was een leuke ervaring. Fijn dat de reis ernaar toe met taxi, snelboot en lokale boot geregeld is en je niet meer door een haag van mensen, die allemaal iets van je willen, heen moet werken. In Sanur hadden we gekozen voor een upgrade en we zaten dan ook in een tophotel aan het strand. Lekker om onze Indonesië reis in luxe te eindigen. De reis is ons heel goed bevallen en we houden jullie zeker in de gaten voor een volgende reis!