Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Edwin en Sylvia - 23-07-2015
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


Sumatra is een schitterend eiland met heel veel natuur. Tijdens de jungle tocht in Bukit Lawang hebben we - in twee uur tijd - elf orang oetangs van zeer dichtbij mogen bewonderen. ’s Middags bij het hotel een tubing tocht gedaan; dat is ook erg leuk en neem vooral je waterproof camera mee.
In Tangkahan hadden we een schitterend gelegen hotel en het olifanten wassen, voeren en gedoucht worden was een indrukwekkende belevenis.
In Brastagi hadden we het geluk om de uitbarsting van de Sinabung vulkaan mee te mogen maken.
Het Samosir eiland (Tobameer ) is ook echt een aanrader. Neem vooral een chauffeur voor de hele dag om het eiland te verkennen. Het is veel groter dan je denkt en er zijn heel veel dingen om te bekijken.  
Sumatra is het eiland van de fruitbomen, rubber en palmolie industrie waarvan ze diverse producten maken.
 
Java is wat welvarender en heeft meer cultuur. We begonnen met de schitterende treinreis van Bandung naar Yogyakarta. Erg leuk om met de lokale bevolking in een coupe te zitten en op een rustige manier van de vergezichten te genieten. 
De Borobudur en Bromo vulkaan zijn vooral met zonsopkomst een aanrader.
Wat ons deed verbazen was de Prambanan tempel. Het is een erg mooie tempel die zeker niet onder doet voor de Borobudur.
De culinaire excursie in Yogyakarta is echt een aanrader. Je gaat achterop een brommer en zij rijden je langs diversen stops. Zo krijg je te zien hoe het eten klaargemaakt wordt en wat de lokale bevolking zelf allemaal eet. Je krijgt een kijkje achter de schermen bij een koekjes fabriek. We hadden eerder moeten weten dat op straat achter spandoeken heerlijke dingen verkocht worden en je ziet hoe de uitgaanswereld op Java werkt.
De wandelingen in Sukuh door de bergen waren, na veertien dagen weinig echt actiefs te hebben gedaan, best pittig. Maar het was zeker de moeite waard om met een gids door de plantages en de bossen te lopen.
De jeeptocht naar Bromo vulkaan is erg stoffig, bescherm daarom je camera goed tegen het zand. Je maakt diverse stops onderweg naar de vulkaan die ook zeker de moeite waard zijn, zoals de waterval, steile plantages en de savanne.
 
Bali is veel meer toeristisch dan Sumatra en Java. Als je denkt aan Bali denk je aan witte stranden met palmbomen maar aan de noordkant waar wij zaten (Lovina en Pemuteran) waren de stranden zwart. Is ook erg mooi alleen de stranden waren erg vuil door het afval wat iedereen achter laat en daardoor ook mee de rivieren en de zee in gaat. Als je wilde zwemmen kon je beter voor het zwembad kiezen of een stuk van het hotel aflopen en naar het diepere gedeelte gaan. Daar was het schoon en kon je ook van de onderwaterwereld genieten.
Eiland Menjangan was een mooi eiland met witte stranden. Onderwater was het een oase aan vissen. Erg mooi om te zien.
Dolfijnen spotten in Lovina is een echte toeristen-trekker. Met honderden bootjes op jacht naar de dolfijnen.
De rit van Lovina naar Ubud via de Mount Batur is een hele mooie route. Schitterende rijstvelden en uitzichten op het meer en een vulkaan. Op onze vrije dag in Ubud hebben we een chauffeur geregeld die ons een aantal highlights in de omgeving heeft laten zien (Pura Tanah lot, Vlindertuin, Pura Luhur Batukau en Pura Ulun Danu Bratan).
 
Onze indruk van de bevolking, het zijn hard werkende mensen die erg behulpzaam en vriendelijk zijn en je op alle manieren willen helpen. Je maakt heel makkelijk contact met de lokale bevolking. Je moet ook niet raar opkijken als mensen met je op de foto willen.
 
De terugweg verliep nogal onzeker in verband met de aswolk door de uitbarsting van de vulkaan Raung. De lokale vertegenwoordigster heeft contact met ons opgezocht en ons, en wij haar, op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen. We hebben geluk gehad en zijn met een paar uur vertraging vanuit Denpasar vertrokken, maar als nog op geplande tijd geland op Schiphol.
 
Wij gaan Footprint Travel zeker weten aanraden! We hadden zelf nog nooit van Footprint gehoord en dit was onze eerste privé reis. Het prettige e-mail contact met Obbo heeft ons doen besluiten om de reis te boeken. Thuis toch wat zorgen gehad voor vertrek of alles wel goed geregeld zou zijn voor alle dagen. Maar die zorgen waren helemaal voor niks. Alles was tot in de puntjes verzorgd en geregeld.


Indonesië reizen - boot naar BaliIndonesië reizen - Zonsopgang boven de Bromo en de BatokIndonesië reizen - Orang oetan in Bukit LawangIndonesië reizen - De onderwaterwereld bij MenjanganIndonesië reizen - Uitbarsting Sinabung op SumatraIndonesië reizen - Al draagt een makaak een gouden ring...Indonesië reizen - Lokale markt in het centrum van UbudIndonesië reizen - Waterval bij de Tumpang