Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Frank, Yol, Eva (16), Hugo (13) - 16-08-2013
Cijfer voor deze reis: 8 van 10


We hebben een hele leuke reis gehad. Het is helemaal goed verlopen, het was goed georganiseerd. Jullie hadden leuke hotelletjes uitgezocht. De beschrijving op de website die ons aanspraken, waren ook echt heel leuk. We geven de reis een acht.
 
Het enige wat we ons van te voren niet goed gerealiseerd hadden, was dat je toch wel een vast programma hebt. Oost Java is best een roadtrip, je trekt telkens verder. Eigenlijk zijn wij echte backpackers, en we merkten dat we soms meer behoefte aan rust hadden of om ergens langer te blijven. Gewoon een middag of een dag niets doen en een boekje lezen. Als backpacker kun je dat ter plekke bepalen, nu kon dat niet, dat was wennen. Tegelijkertijd wil je veel zien, en deze manier van reizen is wel efficiënt. Het is lastig dit van te voren in te schatten en balans hier in te houden, want alles klinkt zo leuk. Achteraf blij dat we niet in Jakarta maar in Yogyakarta zijn begonnen en daarna op Bali wat rustiger aan konden doen. De afstanden op Bali zijn een stuk kleiner, waardoor het veel overzichtelijker is.
 
Mijn tip aan andere reizigers is: reken jezelf niet rijk. De afstanden zijn groot, je vergist je als je kijkt naar de kilometers, de wegen zijn niet zo goed als wij gewend zijn. Je bent daardoor volle dagen bezig. Weet je van jezelf dat je behoefte hebt aan vrije tijd, plan dan extra dagen in. In het verlengde hiervan tip 2: plan een extra dag aan het begin in om bij te komen van de reis. Achteraf hadden we wel een extra vrije dag bij Yogyakarta en in Kalibaru willen hebben, dit waren leuke plekjes.
 
De zonsopkomst bij de Borobodur was enerzijds pittig om na de vliegreis weer vroeg (half 5) op te staan, maar het was tegelijkertijd geweldig. De Culinaire trip in Yogyakarta met studenten was echt leuk. Onze kinderen van 13 en 16 vonden het geweldig dat ze achterop zo’n brommertje door de stad mochten. Voor het wandelen bij Sukuh was het fijn om een gids mee te hebben die de weg kent op die kleine paadjes. Het leuke hier was dat de mensen die we tegen kwamen, graag met ons op de foto wilden. De jeeptocht naar de Bromo toe had ook echt een toegevoegde waarde. De onbekendere Ijen vulkaan en schildpadden in Sukumade leek ons achteraf ook erg leuk. Daar hebben we in de voorbereiding niet naar gekeken.
 
Op Bali vonden we het snorkelen bij Menjangen eiland heel mooi, de mooiste plek op Bali en Gili om te snorkelen. Pemuteran is ook een fijne plek om vrije dagen te besteden. De wandeling in Munduk was ook heel leuk. Vanuit Ubud gingen we koken bij een Balinese familie thuis. Dat was ook een hoogtepunt. Vooral omdat je een kijkje krijgt in hoe ze wonen en leven. ’s Middags kwamen de kinderen thuis bijvoorbeeld. We konden volop vragen stellen en gezellig kletsen. Je ziet ook hoe arbeidsintensief die gerechten zijn, een half uur hakken op kruiden! Men leeft op een heel ander tempo, ook mooi dat onze kinderen dat meemaken.


Indonesië reizen - Candi Sukuh. Java.Indonesië reizen - Wandeling bij Sukuh. Java. Indonesië reizen - Wandeling bij Sukuh. Java. Indonesië reizen - Culinaire tour Yogyakarta. Java.Indonesië reizen - Culinaire tour Yogyakarta. Java.Indonesië reizen - Malang. Indonesië reizen - Aapje Monkey Temple Pemuteran, Bali. Indonesië reizen - Kruidnagel oogst. Munduk, Bali. Indonesië reizen - Naar Bromo toerijden in open jeep.Indonesië reizen - Open jeeptocht naar Bromo.Indonesië reizen - Bromo vlakte. Java, Indonesie. Indonesië reizen - Binnenkijken oleh oleh fabriek. Culinaire tour Yogyakarta. Indonesië reizen - Paleis van de Sultan (Kraton) Yogyakarta. Indonesië reizen - Paleis van de Sultan (Kraton) Yogyakarta. Indonesië reizen - Vissersboot met mooie naam! Strand Pemuteran, Bali. Indonesië reizen - Snorkeltour vanuit Pemuteran, Bali. Indonesië reizen - Snorkelen Menjangen eiland. Pemuteran, Bali.Indonesië reizen - Snorkelen Menjangen eiland. Pemuteran, Bali.Indonesië reizen - Snorkelen Bali: Menjangen eiland bij Pemuteran.Indonesië reizen - Sunrise Bromo. Indonesië reizen - Sunrise Bromo. Koud hier! Indonesië reizen - Sunrise Borobodur. Java. Indonesië reizen - Sunrise Borobodur. Java. Indonesië reizen - Sunset bij Bromo.Indonesië reizen - Toko Oen in Malang.Indonesië reizen - Schildpadjes bij Pemuteran. Indonesië reizen - Monkey Forest Tempel, Ubud, Bali. Indonesië reizen - Ubud Monkey Forest Tempel. Indonesië reizen - Vogelkooitjes Yogyakarta, Java.