Ingrid, Jard, Melchior - 25-08-2013
Cijfer voor deze reis: 8 van 10


De organisatie van de reis was goed, ik heb twee keer jullie vertegenwoordiger in Indonesie aan de telefoon gehad om te informeren of alles goed verliep. Onze chauffeur op Java was geweldig in een woord! Alles liep op rolletjes verder, heel goed. Sommige accommodaties waren best avontuurlijk, andere weer heel mooi en luxe. Voor ons sprongen het Manohara Hotel bij de Borobudur en Sari Sanur resort op Bali eruit.
 
Wat andere reizigers absoluut niet mogen missen is Prambanan. Dit was tevens met de Borobudur  ons hoogtepunt van de reis. De Bromo was ook indrukwekkend. De excursies waren vroeg, leuk en indrukwekkend en ook goed geregeld. Leuke vrouwelijke gids (Annie) op het Dieng-plateau. We liepen al vrijwel gelijk gearmd, ze was zorgzaam net als onze chauffeur Jannie.
 
Een excursie die al van te voren was gereserveerd hebben we niet gedaan omdat we, geheel tegen onze verwachting in trouwens, er achter kwamen dat vegetariër zijn in Indonesië als een teken van "niet in goede doen zijn" wordt beschouwd. Het betreft: koken bij de mensen thuis. Op zich heel erg leuk maar niet als er kip en vis op het menu staan... Hebben we ons van te voren niet gerealiseerd. Dit was trouwens ook heel lastig als we gewoon gingen eten, waar dan ook. We legden duidelijk uit dat we vegetariërs zijn en toch zat er steeds vlees verstopt in de gerechten. Aangezien wij dan liever niet eten was dat wel afzien. Op Bali hebben we gelukkig heel goed veganistisch kunnen eten dat was boven verwachting.
 
Ik ben blij dat ik het land van mijn voorvader heb kunnen zien, ik heb het gezien en het is goed nu. Ook al ben ik geschrokken, wat is de natuur opgeslokt voor huizen etc. Dat temperde ons enthousiasme over Indonesië als land. De meeste mensen in Indonesië zijn zich niet bewust van de grote schat aan natuur, men heeft helaas al heel veel verwoest. Wat een enorme overbevolking! We wisten niet dat het zo was.
 
Tot slot nog even een anekdote over de stad Wonosobo. In de vertrekbrief stond dat je er rekening mee moest houden dat mensen je graag fotograferen, nou dat is prima hoor. De kinderen en ik gingen zelfstandig even de stad verkennen en het was ook alleen daar: bijna iedereen wilde met ons op de foto. Auto's die kwamen aanrijden stopten. De politie filmde ons en ze belden iemand op die Engels sprak en zij escorteerden ons terug naar ons hotel. Het was druk want het was Leberan. Ze waren dit duidelijk niet gewend. Het heeft er waarschijnlijk ook mee te maken dat ik als alleenstaande moeder met kinderen op reis was. We kregen daar een Michael Jackson gevoel, vermoeiend hoor, al die aandacht! Eenmaal terug in het hotel een uurtje later zijn we met z'n drietjes voor de televisie op de kamer in slaap gevallen! Zoals je zult begrijpen hebben we die avond in het hotel gegeten!


 
Footprint Travel
Voordat je doorgaat...
Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website.
Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!

Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis?
Rondreizen Riksja Travel