Frans en Peggy Dekker - 07-04-2013
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


Onze reis was geweldig. De hele reis was goed georganiseerd en liep van een leien dakje. Overal stond iedereen klaar: gidsen, chauffeurs en als er een klein probleem was dan werd dat zonder ophef opgelost. We hebben veel gezien en meegemaakt. De reis heeft onze verwachting overtroffen.
 
Voor ons waren de orang-oetans zowel in Sumatra als Kalimantan een hoogtepunt. Samosir (Tobameer) was heel bijzonder, ook omdat wij daar aangetrouwde familie hebben wonen. Het primitieve dorpje bij de olifanten in Tangkahan vonden we ook een mooie ervaring. Om 9 uur gaat gewoon het licht uit, omdat het grootste deel van het dorpje niet over elektriciteit beschikt. Je leeft dan van half vijf in de ochtend tot negen uur s’avonds. Je zit tenslotte in de jungle. Het olifantenkamp zelf was niet zo spectaculair voor ons.
 
Bukkitingi was interessant, waden door sawa’s en eten bij mensen thuis. In Sawah Lunto hadden we eigenlijk te weinig tijd om echt iets te doen. Je komt eind van de middag aan en de volgende morgen moet je heel vroeg weer weg. Misschien is hier nog iets aan te doen. Verder vonden we West-Sumatra ook heel leuk om mee te maken. De mensen zijn heel vriendelijk.
 
In Banjarmasin in Kalimantan voelden we ons net Willem-Alexander en Maxima: iedereen wuifde naar ons! De mensen, en vooral de jeugd, zijn spontaan en open. Het is gemakkelijk om contact te leggen voorzover de talenkennis dat toelaat. In Loksado lekker primitief eten in een lokale warung, gecombineerd met een mooie trekking. Het raften op een bamboevlot was een bijzonder leuke en mooie belevenis. In Tanjung Puting voeren we drie dagen op een klotok door de jungle om orang-oetans te spotten. Heel relaxed, en toch was er van alles te beleven. Ligt een beetje aan jezelf. Je kunt ook een boekje lezen, maar wij zijn altijd heel nieuwsgierig naar alles en willen niets missen van de pracht en praal dat een land als indonesie te bieden heeft.
 
We praten nog vaak over onze reis naar Sumatra en Kalimantan!


Indonesië reizen - Proboscis aap, Tanjung Puting, KalimantanIndonesië reizen - Hangbrug Loksado, KalimantanIndonesië reizen - Drijvende markt Banjarmasin, KalimantanIndonesië reizen - Buffels in de modder, Sianok Canyon, Bukittingi, West SumatraIndonesië reizen - Trekking Sianok Canyon, Bukittingi, West SumatraIndonesië reizen - Hangbrug Bukit Lawang, SumatraIndonesië reizen - Orang-oetans Sumatra, Bukit LawangIndonesië reizen - Orang-oetans Kalimantan, Tanjung PutingIndonesië reizen - Raften Bamboe vlot Loksado, KalimantanIndonesië reizen - Eten bij mensen Banjarmasin, KalimantanIndonesië reizen - Drijvende markt, Banjarmasin, KalimantanIndonesië reizen - Canyon Bukittingi, West SumatraIndonesië reizen - Traditoneel Karo-Batak dorp, SumatraIndonesië reizen - Orang-oetans Sumatra, Gunung Leuser ParkIndonesië reizen - Orang-oetans Tanjung Puting, Kalimantan