Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Eric, Kitty, Luuk (12), Kim (15) Burgers - 19-08-2013
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


De reis naar Indonesië was de eerste echte verre reis voor onze kinderen. We wilden ze kennis laten maken met het land waar hun overgrootmoeder vandaan kwam. We hebben gewacht tot ze hun huidige leeftijd hadden bereikt, zodat ze de reis ook in de toekomst goed kunnen herinneren. Voor ons was het de tweede keer dat we in Indonesië waren, 20 jaar geleden hadden we daar onze huwelijksreis gehouden.
 
Terugkijkend is de reis een achtbaan van ervaringen en indrukken geweest. Wauw! Ook de kinderen vonden het geweldig maar ook vermoeiend.  Dit is uiteraard geen strandvakantie, bij een rondreis hoort het er nou eenmaal bij dat je ook flink wat tijd in de auto doorbrengt. Maar ook dat heeft zijn charmes, Indonesië is heel erg mooi en ook in de auto hoef je je geen moment te vervelen.  Doordat je met een eigen auto met chauffeur door het land reist, heb je het gevoel dat je als enige Nederlanders door het land trekt.
 
Sumatra vonden we een heel mooi eiland. Hier was de natuur het belangrijkste thema. De uitgestrekte palmolie-plantages en de echte primaire jungle waren zeer indrukwekkend. Sumatra is ook het minst ontwikkelde eiland van het drietal dat we bezochten.  Sommige accommodaties waren nogal wennen, vooral voor onze westers kinderen. Lekker “back to the basics”. Stiekem vonden we eenvoud en de slechte wegen best wel leuk.  De trekking naar Orang-oetans en jungletochten met leuke lokale gidsen in Bukit Lawang en Tangkahan vonden we top. In Tangkahan hebben we olifanten gewassen in de rivier en werden we door en door nat in een tropische regenbui. Samosir (Tobameer), met de typische Batak huizen was prachtig.
 
Op Java was vooral cultuur de belangrijkste component. De Culinaire tocht in Yogyakarta was ontzettend leuk. Het is heel bijzonder om achterop brommers door de stad heen te crossen, om bij allerlei eettentjes van alles te proeven. We hadden hele leuke gidsen, dat contact was echt super. Het was een feestavond vanwege Idul Fitri (Suikerfeest), het einde van de Ramadan, met vuurwerk, optochten, eten op straat, dus we zijn wel tot 10 uur op pad geweest. De zonsopgang op de Borobudur was heel bijzonder. Onze dochter Kim had ondertussen in het Bahasa leren tellen, dus die was flink aan het pingelen geslagen met de lokale verkopers. Zij scoorde voor haar en haar broertje twee warme mutsen (voor weinig) voor de zonsopgang op de Bromo vulkaan.
 
Op Bali vonden we Pemuteran perfect, op het einde van je rondreis een fijn hotel aan het strand was heerlijk. Een fietstocht door de omgeving is een aanrader: zo kom je nog eens van de gebaande paden af en kijk je letterlijk bij de lokale bevolking in de achtertuin. De schildpaddenopvang hier was natuurlijk ook heel leuk en we hebben heerlijk gesnorkeld om de experimenten met snelgroeiende koraalriffen te bekijken. Tijdens de snorkeltrip naar het eiland Manjangan eiland hebben de kinderen kennis gemaakt met anemoonvisjes, die heel driftig “hun” anemoon beschermen. We hebben er ook gedoken en, oh, wat zijn die riffen hier mooi.  In Ubud was het guesthouse een oase van rust in de drukte, en hebben we “independence day” meegevierd met de lokale bevolking.  We sloten de reis af met traditionele Balinese muziek en dans tijdens een Legong voorstelling.
 


Indonesië reizen - Orang-oetan. Bukit Lawang.Indonesië reizen - Uitzicht over weg Sumatra. Indonesië reizen - Olifanten TangkahanIndonesië reizen - Electronica winkel.Indonesië reizen - Batak vrouw. Sumatra.Indonesië reizen - Lokaal transport in Sumatra.Indonesië reizen - WatervalIndonesië reizen - Batak Museumdorp TobameerIndonesië reizen - Batak Museumdorp TobameerIndonesië reizen - Buffel in Sumatra.Indonesië reizen - Brommer Becak. Indonesië reizen - Zonsopkomst Borobodur.Indonesië reizen - Wierrook. Tempel Indonesie. Indonesië reizen - Bidden. Indonesie.Indonesië reizen - Pret achterop de scooter tijdens Culinaire tocht Yogyakarta.Indonesië reizen - Siesta 1. Man in park.Indonesië reizen - Siesta 2. Becakrijder.Indonesië reizen - Sukuh.Indonesië reizen - Wandelen bij Sukuh. Java. Indonesië reizen - Wandelen bij Sukuh. Java. Indonesië reizen - Wandelen bij Sukuh. Java. Indonesië reizen - Paardje op Bromo vlakte. Indonesië reizen - Zonsopkomst Bromo.Indonesië reizen - Javaanse man.Indonesië reizen - Pura Ulun Danu Bratan. Centraal Bali, omgeving Munduk.Indonesië reizen - Bergmeer. Bali.Indonesië reizen - Rijstvelden Bali.Indonesië reizen - Zonsondergang zeetempel Tanah Lot. BaliIndonesië reizen - Legong danser. Ubud, Bali.Indonesië reizen - Het hele gezin op de brommer. Bali.Indonesië reizen - Markt in Ubud. Bali.