Allard, Alice, Remco en Birgit de Groot - 12-08-2013
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


In drie weken hebben we een mooie reis gemaakt over Centraal & Oost Java en Bali. We zijn begonnen in Yogjakarta en zaten bij de Borobudur in een klein Javaans questhouse, omdat het hotel op het Borobudur terrein vol zat. Achteraf waren we hier erg blij mee. Het guesthouse was een heerlijke relax plek midden tussen de rijstvelden en met leen fietsen was het slechts een paar minuten naar de Borobudur. Zeker een aanrader om na een lange vliegreis even 2 nachten te verblijven (wij hadden er maar één) en de omgeving met de fiets te verkennen.
 
De Culinaire trip in Yogyakarta was erg leuk, leerzaam en gezellig met de 4 studenten die ons achter op de brommer hebben rondgereden door de stad. Na de toeristische, maar wel mooie, Bromo zijn we aan de uiterste oostkant van Java naar de minder drukke Ijen vulkaan geweest. We hadden een jonge gids die het gids-werk deed om te sparen voor koeien voor later. Hij kende vele van de zwaveldrager en van hem kwamen we meer te weten over het zware werk dat de dragers doen.
 
Onze chauffeur op Oost-Java was zeer aardig. Hij sprak weliswaar niet goed Engels, maar deed erg zijn best om meer dan alleen chauffeur zijn. Hij nam regelmatig kleiner binnen weggetjes en stopte soms langs de kant van de weg om ons iets te laten zien, of iets te plukken. Ook nam hij ons op ons verzoek mee naar een klein tentje om langs de kant van de weg koffie te drinken of liep hij mee over een lokale markt.
 
Het snorkelen bij Menjangen eiland bij Pemuteran vonden we voortreffelijk. De geplande 4 nachten in een mooi hotel aan de kust was een heerlijke ontspanning na de eerste intensieve week reizen over Java waar vroeg op en lange reisdagen geen uitzondering waren. Tijdens onze wandeling met een gids in Munduk kwamen we langs het huis van de gids en nodigde hij ons uit voor een bakje koffie bij hem thuis.
 
Ubud en Sanur vonden we een heel stuk toeristischer en we hadden minder het gevoel in Indonesië te zijn. Tijdens de Herbal Walk in Ubud konden we al snel uit de hectiek van het centrum door de rustige rijstvelden lopen. Deze wandeling ging meer om de kruiden en de planten en de gids had veel te vertellen, geen lange wandeling zoals in Sukuh en Munduk maar een 2 km informatieve wandeling van 3 uur. De fietstocht vanaf Mount Batur is in groepen en het leukste vonden we het stuk over smalle paadjes door de rijstvelden. Hoewel het hier massaler was dan de persoonlijke gids tochten die we eerder in de reis hadden gemaakt, zorgde de enthousiaste gids en de omgeving toch weer voor een geslaagde dag. In Sanur hebben we zelf een dag fietsen aan de boulevard gehuurd om naar een schilpaddenopvang te rijden. Het bleek dat we wel een stuk over de snelweg moesten fietsen! Een bijzondere ervaring! Sanur vonden we het een prettig afsluiting om op het einde van een geslaagde vakantie nog een paar dagen te relaxen op het strand.
 


Indonesië reizen - Ons heerlijke Guesthouse bij de Borobodur.Indonesië reizen - Borobodur. Java.Indonesië reizen - Achterop de scooters voor de Culinaire tour. Yogyakarta.Indonesië reizen - Lekkere snackjes tijdens de Culinaire tour Yogyakarta.Indonesië reizen - Open jeeptocht naar de Bromo toe.Indonesië reizen - Ijen vulkaan, Java.Indonesië reizen - Zwaveldragers Ijen vulkaan. Java.Indonesië reizen - Snorkelen Menjangen eiland.Pemuteran, Bali. Indonesië reizen - Bruggetje wandeling Munduk. BaliIndonesië reizen - Herbal Walk. Ubud, Bali.Indonesië reizen - 24 uur pruttelen. Culinaire tocht Yogyakarta.Indonesië reizen - Bijzonder kopje thee. Culinaire tocht YogyakartaIndonesië reizen - Rokende Bromo vulkaan. Indonesië reizen - Chauffeur Budi koopt Salak. Indonesië reizen - Fietstocht Mount Batur vanuit Ubud.Indonesië reizen - Strand Sanur.Indonesië reizen - Drukte bij de Bromo voor zonsopgang.