Nadine Heijman en Yolanda Pijpers. - 11-08-2013
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


De reis in Indonesië was onze mooiste en leukste vakantie. We hebben dankzij jullie volop genoten. Direct bij aankomst in Jakarta roken we een typische zoetige lucht, de geur van het land. We vonden het een bijzonder volk, verdraagzaamheid, hoe mensen met elkaar en het leven omgaan. Een verrijkende ervaring om daar geweest te zijn. Het was een gevoel van thuiskomen. Alsof ik bij oma op bezoek was. Maar terug in Nederland was er ook een gevoel van thuiskomen. Gelukkig is dat gevoel er bij beide landen. Dat geeft een heel compleet gevoel. Doordat ik deze reis samen met mijn dochter maakte, realiseerde ik dat het voor de kinderen ook belangrijk is te weten waar de voorouders vandaan komen. Je leert heel veel van zo’n reis.
 
Dat er een contactpersoon in Indonesië is, heb ik als zeer prettig ervaren. Welk moment ik ook belde, ze was altijd vriendelijk en geruststellend. Ze is echt een kanjer. We vonden het ook heel luxe, dat er telkens een chauffeur voor je klaar staat, die op je blijft wachten. Alles was prima georganiseerd.
 
Onze eerste hotel in Jakarta was fantastisch. Een heerlijke plek om aan te komen na een lange reis. In Jakarta hebben we het huis van onze familie gevonden. We mochten binnen kijken, heel bijzonder. De treinreis van Bandung naar Yogyakarta was prachtig. We zaten in een wagon met meer ‘back to the roots’ families, heel bijzonder dat je die ervaring met elkaar deelt.
 
Het hotel in Yogyakarta was heerlijk vertoeven. De culinaire tour op de scooter was erg leuk. De jongeren reden zo ontspannen en rustig, dat ik helemaal over mijn scooter angst heen ben gekomen. Men rijdt daar met hele gezinnen op de brommer, en houdt rekening met elkaar in het verkeer.
 
Bali was fantastisch. Sari Sanur Ressort is fantastisch, we hebben daar genoten. Heerlijk schoonheidsbehandelingen en massages aan het zwembad ondergaan. Het was heerlijk om op Bali rustdagen te hebben, op Java doe je eigenlijk ieder dag wel iets. De reisafstanden zijn groot, dus het is soms best vermoeiend. De opbouw van drukker programma in het begin naar rustiger op het einde is prettig.
 
Manado, de stad waar mijn vader is geboren, was zo anders dan alle andere steden die we tot nu toe bezocht hadden. Alle gebouwen uit de Nederlands-Indische periode zijn sterk verwaarloost of afgebroken. Het viel ons op dat de lokale bevolking nog veel Nederlandse woorden gebruikt en dat de Nederlandse periode nog erg leeft. De haven van Manado was een belevenis. De drukte en levendigheid: prachtig om te zien. Bunaken was geweldig. Ongelofelijk hoe helder het water daar is. Hoe mooi de koraalriffen! De huisjes zijn prachtig, de sfeer heerlijk relaxt. We hebben daar echt genoten.
 
Ik wil afsluiten met jullie nogmaals heel hartelijk te bedanken voor het organiseren van deze droomreis. We hebben het gevoel dat we een half jaar zijn weg geweest in plaats van drie weken. En we raden vanaf nu iedereen aan hun reis te boeken bij Footprint.
 
 Met vriendelijke groeten van,
Nadine Heijman en Yolanda Pijpers