Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Lisa van Voorthuijsen - 25-09-2017
Cijfer voor deze reis: 8 van 10


Prachtige reis, hele mooie natuur en lekker eten!
 
Excursies 
Jungle trek Bukit Lawang: we hebben erg genoten van deze activiteit en de hele mooie natuur! Heel veel apen gezien en we hadden een hele leuke gids. Het was een hele belevenis om in de jungle te slapen, heel erg leuk dat we dat een keer hebben gedaan! In de avond hebben ze ook heel lekker voor ons gekookt! Het is wel erg zwaar om het de dag na aankomst te doen i.v.m. de jetlag. Achteraf hadden we toch wel terug willen tubben i.p.v. lopen door de rivier. 

Olifanten wassen Tangkahan: wat een bijzondere ervaring om zo dichtbij de olifanten te zijn! De verzorgers gaan leuk met de beesten om en het wassen is erg leuk. We vonden dit echt een fantastische activiteit en hebben ook het gevoel dat dit veel minder belastend is voor de olifanten dan erop rijden (dit hebben we ook niet gedaan). Wij waren wel de enige die er zonder gids aankwamen, alle andere toeristen hadden een gids bij zich. 

Vulkaan Bergastagi: rond 7 uur in de ochtend zijn we de Sibayak vulkaan op gegaan, prima tocht om te lopen. We hadden helaas wel wat regen waardoor we minder goed zicht hadden. Een hele ervaring om in de krater van de vulkaan te gaan, vlak langs al de stoom die omhoog komt. Heel bijzonder! We hadden een gids die erg veel wist van vulkanen en goed Engels kon. We hebben op de terugweg nog koffie gedronken bij een lokaal tentje, erg leuk. Daarna nog naar de warm water bronnen geweest, heerlijk! Trek niet je mooiste badkleding aan, want de zwavellucht blijft er goed inzitten;). De gids bood ons daarna aan om voor een extra bijdrage nog een bezoek te brengen aan de Sinabung vulkaan. Erg indrukwekkend om deze actieve vulkaan ook van dichter bij gezien te hebben! 

Scooter huren bij Toba lake: erg leuk om hier op de scooter te rijden want het verkeer is er veel minder druk en de omgeving erg mooi! We hebben een 2uur rond gereden en zijn gestopt bij de stone chairs (leuk om een keer gezien te hebben maar niet heel indrukwekkend). 

Eten bij een lokale familie en terug in de brommer met zijspan: we kwamen een uur te vroeg aan bij de familie, dit was wat ongemakkelijk. We hebben uiteindelijk vroeg gegeten, erg lekker! Contact met de familie was lastig maar we hebben gepraat met een gids die er was. We gingen terug in een brommer met zijspan in de stromende regen + onweer, die wielen stonden soms helemaal onderwater! Maar we zijn aangekomen bij het hotel met een goed nat pak. We denken dat als het weer beter is de reis op zo een brommer een hele leuke ervaring is! Het eten bij de familie vonden wij erg ongemakkelijk. Wat we echt aanraden aan andere reizigers is de jungle track en het olifanten wassen, beide een fantastische ervaring!
 
De accommodaties op deze reis
Ecolodge, Bukit Lawang: erg leuke accommodatie, vriendelijk personeel en een mooi restaurant. We hebben op 2 verschillende kamers gezeten en die bevielen beide erg goed, vooral een goede geïmpregneerde klamboe.
Linnea resort, Tangkahan: extreem lekker eten en een mooie locatie. De kamer was basic maar oke, echter hadden we wel erg last van ongedierte (oa mieren in het bed). Mede door een slechte klamboe. Verder waren wij de enige toeristen op het hele resort. Geeft op zich niks, maar er was in de avond / nacht veel overlast van locals die ook in de huisjes gingen zitten, de deuren waren gewoon open. Het viel ons op dat in het resort ernaast, de jungle lodge, wel veel meer toeristen waren. Dat was een erg groot verschil!
Sibayak interenational hotel, Bergastagi: mooie kamer, lekker met warm water! Wel afwezigheid van een klamboe. Het was een mooi hotel, maar het eten viel erg tegen vergeleken de vorige locaties. Wij voelden ons er niet erg welkom, dit kwam mede door de andere gasten (een grote groep mannen op conferentie). Het personeel was wel erg vriendelijk. Verder veel geluidsoverlast, maar met oordopjes kan je er prima slapen. Tabo Cottages, Tuk Tuk: heel erg mooi! Het straalde ook heel veel rust uit, lekker om bij te komen na de andere actieve dagen. Hele mooie locatie, mooi zwembad, vriendelijk personeel, en lekker eten. De kamer was erg mooi, alleen jammer dat er geen klamboe was. We hebben erg genoten van onze dagen hier! Swiss Belin hotel, Medan: prima hotel! We zijn er alleen niet erg lang geweest, we kwamen in de avond aan (na het eten) en vertrokken om 5uur (fijn dat ze een ontbijtbox voor ons hadden klaargezet!). De uren die we er hebben gehad waren prima. Ecolodge had wat ons betreft de mooiste locatie, linnea het beste eten en tabo cottages is de beste plek om tot rust te komen!
 
De organisatie van de reis
Bij aankomst kregen we een informatiepakket inclusief draaiboek van de chauffeur, erg handig! Onze chauffeur sprak bijna geen Engels, wij snapte dan ook niet dat we in Medan nog 2 keer gingen stoppen bij een paleis en moskee. We hebben deze man bijna voor alle ritten gehad (op 1 na, van Bukit Lawang naar Tangkahan). Hij was heel erg vriendelijk, maar het was wel lastig dat we helemaal niet met hem konden communiceren. We vonden het lastig dat we bijvoorbeeld niet konden vragen wanneer we ergens gingen lunchen, ook was het afspreken van tijden voor ophalen e.d. erg lastig. We hadden ook graag wat meer interesse in hem willen tonen qua vragen over waar hij woont e.d., maar dit viel niet te communiceren door de taal barrière. Ook kon hij ons niks uitleggen over de plekken waar we stopte, bijvoorbeeld een paleis van koningen op we naar Tuk Tuk. We vonden het een hele vriendelijke man, hij reed erg goed en had een goede auto, maar als hij een klein beetje meer Engels had gesproken (bijvoorbeeld tijden voor afspreken duidelijk kunnen maken), dan zou dat erg fijn zijn geweest. De lokale man die alle planning rondom de excursies in Bukit Lawang deed was heel erg goed! En we hadden een top gids in de jungle! We hadden een vrouw aan de lijn van de lokale vertegenwoordiging bij de Tabo Cottages, was ook lastig mee te communiceren. Hier is het denk ik uiteindelijk ook fout gegaan bij de vertrektijd van de boot, waardoor we te vroeg waren bij de lokale familie. De reis sloot verder mooi op elkaar aan (op de lokale familie na), vervoer was er op tijd en de hotels / accommodaties wisten van onze komst. Ook de excursies waren goed geboekt.