Sven en Debby - 05-08-2014
Cijfer voor deze reis: 10 van 10


Onze reis geven we het cijfer tien! Wat hebben wij genoten van onze vakantie, zeg! Tijdens de reis hebben we Footprint Travel al meerdere keren aanbevolen aan andere toeristen die we onderweg tegen kwamen.
 
De variatie van de verschillende hotels was erg goed. De accommodatie die er natuurlijk uit sprong was de prachtige villa waar wij mochten verblijven in Malino. Ook Bunaken village was een prachtige accommodatie om de reis te eindigen. Over alle hotels zijn wij tevreden, maar de bovenstaande waren voor tussendoor en aan het einde net even wat meer luxueus.
 
Wat betreft de excursies is er geen één bij die wij een ander niet zouden aanraden. Maar de uitschieters zijn toch: Toraja gedeelte, jungle (de tarsieraapjes en de makaken), Tempemeer, Bunaken (snorkelen en duiken) en de Buginese lunch bij een familie thuis.
 
Ook over de organisatie zijn we zeer te spreken. Vooral de chauffeur die ons tien dagen door het zuiden heeft gereden was fantastisch. Deze man stond als 't ware dag en nacht voor ons klaar. We hadden met hem in die tien dagen een hechte band opgebouwd. Hij sprak goed Engels, vertelde ons veel over de omgeving, had ontzettend veel humor etc. Het voelde veilig en vertrouwd om bij hem in de auto te zitten. We hebben hem flink wat complimenten gegeven.
 
De beste gids vonden wij de gids van het Toraja gedeelte: Anos. Jeetje, wat hebben we veel van deze man geleerd. Ik (Debby) kreeg op een dag een ontstoken oog en kon weinig zien. Zelfs toen heeft hij ons begeleid naar de apotheek en daar het juiste middel weten te regelen. Binnen een halve dag was mijn ontstoken oog verdwenen, dat heb ik enorm gewaardeerd.
De eerste gids die wij hadden bij de kalksteenrotsen kon goed Nederlands spreken. Wauw, dat was knap! Ook hij gaf veel informatie.
De gids die wij hadden bij de Tempemeer viel ons iets tegen. Hij was erg aanwezig en inhoudelijk had hij niet heel veel diepgang.
In het noorden heeft Jay (stagiaire) ons begeleid door het Tomohon gedeelte. Knap, hoe ook zij snel een goede band met ons wist op te bouwen. Ze had zich enorm goed voorbereid en deed haar best om overal wat over te vertellen.  
 
Verder vonden wij het fijn dat de reisorganisatie op de helft van onze reis contact met ons opnam om te vragen hoe het met ons ging.  Continu zijn zij nauw betrokken bij onze reis geweest.