Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Hester Dijkstra - 23-08-2016
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


De reis door Sumatra en Sulawesi was helemaal top! 
De accommodaties waren voor ons nog iets te luxe. Wel goed gevarieerd. Soms met (koude) douche, soms geen wasbak, soms met mandibak. Allemaal geen probleem voor ons, dit wisten we van te voren.
 
De organisatie was prima geregeld. Wijzigingen van binnenlandse vlucht werden op tijd doorgegeven.
De chauffeurs reden veilig en stonden altijd trouw weer ruim op tijd (een uur van te voren!) klaar. Meer dan de helft van de chauffeurs was bereid om het één en ander over het land te vertellen. In de jungle heb ik mijn knie geblesseerd. De organisatie had een stok voor me geregeld. Gidsen en chauffeurs hebben er steeds rekening mee gehouden en me geweldig geholpen. Ons lokale contactpersoon heeft geregeld dat er een gids beschikbaar was in Malino, voor de beklimming van de berg Bawakaraeng door één van mijn kinderen. Heel netjes, dankjewel.
Het is heel handig dat er een lokale touroperator aanwezig is die je altijd kunt bellen. In Medan, Soppeng en Rantepao hebben we contact met haar gehad en alle misverstanden werden in no-time opgelost. Prima service dus weer. 

Het olifanten wassen in Tangkahan was erg toeristisch. Ik had me het anders voorgesteld. Toch was het leuk om te doen.
In Tangkahan kan je een jungle trekking (hele dag) doen. Dit is zeker een aanrader! Er was geen route (zoals in Bukit Lawang), je gaat dwars door de jungle op en neer. Het is echt iets voor avonturiers!
We hebben ook een tweedaagse jungletocht gemaakt. We sliepen bij de rivier, een heerlijke plek! Het eten was prima verzorgd en de gids was goed. Op de tweede dag wilden de kinderen een andere route nemen dan de ouders, dit werd ter plekke geregeld door de gidsen. Top!
De orang-oetans in Bukit Lawang was voor ons ook een hoogtepunt.
 
Op Sulawesi hebben we genoten van de culinaire ontdekkingstocht in Makassar. Het was leuk zo vroeg op de vismarkt te lopen (waar geen enkele toerist komt). Verrassend dat we met een bootje naar een eilandje gingen om bij het gezin te eten.
In Bantimuring dronken we koffie bij een gezin waar we enthousiast werden ontvangen.
Bij Soppeng zijn we gestopt bij een zijdedraadmakerij. Dit was een leuke verrassing: iets wat je niet vaak ziet. Bij Sengkang zijn we gestopt bij een kleinschalig zijdeweverijtje. Dit was ook weer leuk. Zulke kleinschalige lokale producties vinden wij erg interessant. 
In Bira hebben we gesnorkeld. Super leuk! 
In Malino was de wandeltocht door de rijstvelden erg mooi. Eén van de kinderen heeft de berg Bawakaraeng beklommen met een andere gids. Iedereen met een goede basisconditie kan dit doen. Je hebt mooie uitzichten over de rijstvelden en een waterval. Dit zat niet in het programma maar is wel zeker een aanrader voor de sportieveling. Let op: vertrek heel vroeg, want in de loop van de dag trekt de lucht helemaal dicht. Ook Tempemeer en Tana Toraja (zorg ervoor dat je een ceremonie meemaakt) mag je niet missen. 


Indonesië reizen - Sulawesi reizen: heerlijk wandelen door de natuurIndonesië reizen - Sumatra reizen: voor echte avonturiers!Indonesië reizen - Sumatra reizen: gevarieerde accommodatiesIndonesië reizen - Sulawesi: een boottochtje om bij een gezin te etenIndonesië reizen - Sulawesi reizen: In Sengkang bij een kleinschalig zijdeweverijtje.Indonesië reizen - Op bezoek bij een stam in Sulawesi