Lisa Lodder - 26-06-2017
Cijfer voor deze reis: 10 van 10


Geweldig! Indonesië heeft onze verwachtingen overtroffen.

We hebben een geweldige vakantie gehad in Sumatra, het eiland heeft echt onze verwachtingen overtroffen. De reis door Noord Sumatra was precies gevarieerd genoeg en ook qua afwisseling in accomodaties precies goed. De jungle trek met overnachting in Bukit Lawang was onze favoriet! Geweldig! We hebben 3 weken door Indonesië gereisd, maar de eerste dagen in Sumatra waren het hoogtepunt. Onze gids en degene die alles regelde in het kamp (eten, tubes) waren ontzettend aardig en hebben ons zoveel laten zien. Het kamp zelf ligt op een prachtige locatie aan de rivier. Slapen op een matje is een drama, maar de spelletjes savonds bij kaarslicht en het uitzicht over de rivier met orang oetangs in de bomen, maakte dat wat ons betreft allemaal goed. De luxe accommodatie aan het Toba meer was een welkome afsluiter, maar de eenvoudige accomodaties hadden ook zo ieder zijn eigen charme.
 
De organisatie van de reis
De organisatie van de reis was top. Normaal zijn wij niet van de georganiseerde reizen, maar het was zo lekker om onze reis naar Indonesië georganiseerd te beginnen. We hoefden ons nergens druk om te maken, want naast het uitgebreide informatiepakket, wisten onze gidsen en chauffeurs precies wat ze moesten doen en zelfs een beetje meer.
 
Accommodaties
De accommodaties varieerden van prima tot zeer goed. Op de plekken waar minder toeristen komen, waren de accomodaties erg eenvoudig. Dit was zeker het geval in Tangkahan, maar de lieve mensen bij het hotel maakten ons verblijf helemaal goed. In Bukit Lawang verbleven we in een mooie ecolodge aan de rand van de jungle tussen de apen. De locatie en het lekkere eten waren top. Onze accommodatie aan het Toba meer sprong er voor ons uit, wat heerlijk die luxe na zo'n actieve paar dagen. De accommodatie is van alle gemakken voorzien en het uitzicht over het meer is prachtig!

Excursies
De jungle trek met overnachting in Bukit Lawang was onze favoriet! Geweldig! We hebben 3 weken door Indonesië gereisd, maar de eerste dagen in Sumatra waren het hoogtepunt. Onze gids en degene die alles regelde in het kamp (eten, tubes) waren ontzettend aardig en hebben ons zoveel laten zien. Het kamp zelf ligt op een prachtige locatie aan de rivier. Slapen op een matje is een drama, maar de spelletjes 's avonds bij kaarslicht en het uitzicht over de rivier met orang-oetangs in de bomen, maakte dat wat ons betreft allemaal goed.