Alfons Vernooij - 21-08-2017
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


Het was een heel intensieve en indrukwekkende reis, zowel qua natuur als cultuur. Boeiend contrast tussen Java en Bali. Zeer gastvrij.

De accommodaties waren over het geheel zeer luxueus voor ons doen. Dus meestal zeer mooi. De negatieve uitschieters zijn dus ook relatief negatief. Uitschieters naar boven en beneden: Borobudur: prachtige start. Solo: schitterende klassieke architectuur. wel kleine kamers en ver van centrum; beetje uitgestorven. Kalibaru: zeer prachtig. onze favoriet! Munduk: niet zo bijzonder; badkamer onfris. Ubud: erg achteraf gelegen; wel zeer luxe kamers met schitterend uitzicht. Banyuwangi: groot resort; beviel ons het minst. Pemuteran: heel erg fijn kleinschalig complex, fijn personeel. Sidemen: prachtige omgeving; accommodatie was op zich prima, maar een beetje doods en aan een slechte weg gelegen.
 
De excursies:
 • De brommerexcursie in Yogyakarta was echt bijzonder leuk en leverde zeer geanimeerde gesprekken op met de studenten en onze kinderen - leeftijdgenoten die elkaar vonden in muziek!
 • De fietstocht rond Solo vonden we een aanrader. Hoewel de gids niet veel te vertellen had, hebben we enkele heel leuke locaties bezocht met huisnijverheid; dat was heel, erg boeiend. 
 • Sukuh: erg goed geïnformeerde gids. Wist zeer veel te vertellen over de Sukuh-tempel en een mooie wandeling.
 • Malang: we hebben daar zelf gewandeld door de prachtige koloniale buurt. Ik zou daar meer willen weten over de koloniale (architectuur-) geschiedenis. Ook bezoek aan het fort Vredenburg was heel boeiend. Zou leuk zijn om daar met iemand te kunnen spreken over het verschil in Nederlands en Indonesisch perspectief van de onafhankelijkheidsstrijd.
 • Bromo: we zijn eind van de middag zelf naar boven gelopen. Was schitterend. De ochtendexcursie beviel ons matig. Je wordt daar met teveel mensen in een enorme colonne naar boven gereden en staat in een mensenmeute opgepakt in een te kleine ruimte, waardoor de beleving van de zonsopkomst maar matig lukte.
 • Ijen: zeer indrukwekkend. Achteraf bezien hadden we hier naar de zonsopkomst gewild; maar die was ook heel druk. Gids voegde hier eigenlijk niets toe. We liepen simpelweg met hem naar boven.Hij wist niets toe te voegen, maar de wandeling is wel een aanrader.
 • Sukamade: wij gingen hier eigenlijk heen voor de vogels. De tocht gaat 2,5 uur over een zeer slechte weg en er was miscommunicatie over de vogelexcursie, dus voor ons was dit geen aanrader.
 • Pemuteran: vogelexcursie was heel goed verzorgd door goede gids. Het snorkelen was erg leuk en prima verzorgd. aanraders
 • Munduk: heel leuke ontspannen wandeling. Aanrader
 • Ubud: fietsexcursie. te toeristisch. Je wordt eigenlijk alleen langs plekken gevoerd, zoals een koffieproeverij die 100% op toeristen zijn ingericht. het duurde ook drie uur voordat we eigenlijk op de fiets zaten. Grote afrader.
 • Ubud: vogeltocht. De gids was zeer deskundig, maar Ubud is niet echt een bijzonder vogel-gebied
 • Sidemen. We liepen hier door de rijstvelden met lokale gids die ons vooral de weg wees, maar dat was al voldoende. Nog heel authentiek. Schitterend landschap. grote aanrader - zolang het nog niet overlopen wordt...

De organisatie was zeer goed geregeld! Ook de misgelopen vogelexcursie in Sukamade is door Jaqueline snel opgepakt.