Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Alice, Thijs (16) en Mark (13) - 03-10-2012
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


We hebben een hele leuke vakantie op Sumatra gehad. Omdat de hotels vol waren, hebben we de route andersom gedaan. Deze uit ‘nood’ geboren oplossing heeft heel goed uitgepakt voor ons. Zo konden we eerst uitrusten aan het Tobameer, dan naar de jungle en na onze Sumatra reis gingen we naar het strand in Bali. Normaal regel ik de reis zelf allemaal ter plekke, maar dit keer vond ik het heel relaxed dat vervoer en hotels voor ons waren geregeld. Ter plaatse heb je genoeg vrijheid om zelf te doen wat je wilt. Ik zou zo weer gaan!

Het bevalt ons heel goed om minder plekken te zien en overal langer te blijven. Ik hou van ‘vertragen’, de tijd hebben om spontaan met mensen te praten. Fijn dat we bij Footprint Travel de reis op maat konden maken, en overal extra dagen in konden bouwen. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen dat wil, maar extra dagen aan het Tobameer kan ik iedereen aanraden. Wij zijn lekker gaan fietsen en kanoën.

In Brastagi hebben we de vulkaan Sibayak beklommen. Een mooie klim, waar bij de jongeren iedereen versloegen in conditie. Het hotel is het minst sfeervol op de route, maar heeft als plus dat het een mooi uitzicht biedt. Tip: wij hebben voor een habbekrats heerlijk gegeten in Chinees restaurant Europa. Het zat vol met lokale mensen en alles werd vers bereid.

In Bukit Lawang hebben we uiteraard de orang-oetans gezien, maar ook gibbons en de Thomas Leaf monkey. Met onze aardige gids zijn we later die dag nog de rivier af gaan tuben in autobanden. We bleven langer, dus we hebben nog twee dagen extra tochten door de jungle gemaakt. In Tangkahan hebben we er voor gekozen om niet een activiteit met de olifanten te doen. In plaats daarvan zijn we gaan tuben op de rivier, lunchen bij een watervalletje en een dorpje bezoeken. Voor een klein bedrag kon je de hele middag tubes huren, dus de jongeren zijn eindeloos de rivier afgegaan.

Voor Medan hebben we ook een grappige restaurant tip. Rumah Kopi Waknoer (Jl. Uskup Agung) is een koloniaal huis met een terras, waar de jetset van Sumara komt eten. Geen Europeaan te bekennen, alleen maar Indonesiërs. Grappig om ook die ‘luxere’ kant van het land mee te maken.