Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Jasper Koole - 28-10-2013
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


Het was heerlijke vakantie waarbij wij de combinatie Sumatra (actief) met Bali (relaxt) als zeer prettig hebben ervaren. Daarbij zijn uniek, avontuurlijk en heerlijk eten de woorden die als eerste in ons opkomen. De reis was extra bijzonder omdat ik de mogelijkheid heb gekregen om het as van mijn vorig jaar overleden oma in haar geboorteplaats (Bukittinggi) uit te strooien.
 
De accommodaties waren over het algemeen keurig en de variatie was leuk. Het blijft toch elke keer een verrassing hoe de slaapplek eruit zal zien! De manier van reizen zoals Footprint Travel dat mogelijk maakt spreekt ons zeer aan en dit zullen wij zeer zeker door ventileren aan kennissen en vrienden.
 

Onze tips voor excursies:

De jungle tracking in Bukit Lawang is zeer de moeite waard! Wij hebben daar een prachtige “kennismaking” gehad met twee groepen Orang Oetans (niet op het voederplatform maar midden in de jungle). Ook hebben wij er ter plaatse voor gekozen om de tracking te verlengen waardoor er veel meer tijd was om dieren te spotten. Tevens is het zeer de moeite waard om de vleermuizengrot te bezichtigen, een flinke klauterpartij maar erg leuk om te zien. Voor wildlife liefhebbers is deze trip een echte aanrader!
 
De wandeling naar de top van de actieve vulkaan Sibayak is ook erg leuk om te doen. Je kunt bij de beklimming kiezen tussen verschillende niveaus in zwaarte. Wij hebben omhoog voor de “gemakkelijkste” weg gekozen en naar beneden de middelste weg. Deze tocht is zeer toegankelijk, ook voor mensen die geen topconditie hebben. En als je zoals wij geluk hebt met het weer, dan heb je op de top fantastische uitzicht over de hele regio (en de onlangs uitgebarsten vulkaan Sinabung).
 
Een derde excursie die wij graag willen uitlichten is de wandeling door de Harau vallei. Qua landschap misschien wel het meest imposante dat wij in Sumatra hebben gezien! Je loopt hierbij door een gigantische vallei met uitzicht op 150 tot 200 meter hoge rotswanden. Wij hebben daar relatief veel interessante dieren gezien, zoals een reuze varaan (monitor lizard), een rijstslang, de hercules kever en verschillende bijzondere vlinders. Ook krijg je hier een goede van indruk van het leven van de lokale bevolking, waarbij vooral het proces van rijst generen mooi is om van dichtbij mee te maken.
 
Tot slot kunnen wij iedere liefhebber van de onderwaterwereld de snorkel excursie bij Menjanganeiland aanbevelen (Bali Permutaran)! De diversiteit aan vissen is enorm en het koraal is nog steeds in perfecte staat! Vergelijkbaar met de Rode Zee van 10 jaar geleden.
 

Veel variatie

De variatie van de plekken waar wij zijn geweest maakt deze reis bijzonder. Bij elke overnachting bevonden wij ons weer in een compleet andere omgeving met een constant veranderend landschap.
 
De veelzijdigheid die Sumatra heeft te bieden is dan ook enorm! Voor mensen die de natuur en alles wat daarin leeft een warm hart toedragen is Sumatra echt een snoepwinkel. Echter wordt soms pijnlijk duidelijk dat de inwoners (nog) niet beseffen dat zij met dit natuurschoon iets unieks in handen hebben.
 
Bali is een compleet ander land. Hier staat toerisme niet meer in de kinderschoenen. Wij kunnen andere reizigers alleen maar aanraden de minst toeristische plekken op te zoeken, hier beleef je nog het authentieke Bali.Permutaran was daarom voor ons een heerlijke ervaring. Onze accommodatie daar was van alle gemakken voorzien en de service optimaal, met unieke trips naar een fantastische onderwaterwereld!


Indonesië reizen - Orang-oetans in Sumatra.Indonesië reizen - Kameleon, Sumatra.Indonesië reizen - Uitzicht Sibayak vulkaan. Berastaggi, Sumatra.Indonesië reizen - Mininangkabau paleis, Bukittinggi, West-Sumatra.Indonesië reizen - Rijstoogsten Harau Vallei, Sumatra.Indonesië reizen - Herculus kever, Haura ValleiIndonesië reizen - Harau vallei, SumatraIndonesië reizen - Boeddistische tempel in Noord Bali.Indonesië reizen - Naar Menjangen eiland. Indonesië reizen - Snorkelen bij Menjangen eiland. Pemuteran, Bali