Femke van der Werf en Nicole de Vette - 19-08-2013
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


Fantastische reis, een 9 en een aanrader. De excursies georganiseerd door Footprint Travel waren voor ons allemaal absolute hoogtepunten en zouden wij dan ook zeker aanraden aan andere reizigers. Deze excursies brengen je allemaal  -  in een bepaalde mate – in contact met de lokale bevolking.
 

Snorkelexcursie Menjangan eiland

Een erg bijzondere ervaring om de prachtig gekleurde, aan koraal en vissen rijke onderwaterwereld te kunnen bekijken, na een tevens mooi boottochtje. Ondanks dat het snorkelen wel echt even moest wennen (beide waren we onervaren hierin en zeker in het begin sloeg er nog wel eens wat water in de snorkel wat voor enige onrust zorgde), hadden we deze excursie absoluut niet willen missen.
Fietsexcursie Pemutaran
Echt fantastisch! Dat is in twee woorden hoe we deze excursie beleefd hebben. De kleine paadjes achteraf door het bos, de uitleg over de kruiden, planten en bomen van een jonge gids die over een leuke portie humor beschikt en net zo nieuwsgierig is naar ons leven als wij naar het zijne, het ‘verborgen strand’ waar we gezellig een kopje thee en pisang goreng genuttigd hebben en de zonsondergang.. Helemaal top!
 

Soft trekking Munduk

Prachtig om de zo rijke fauna van dit berggedeelte van Bali te zien, ruiken en soms zelfs proeven. Een gids die veel weet te vertellen en weloverwogen over de route heeft nagedacht.
 

Dolfijnboottocht Lovina

Een belevenis! Afgezien van de dolfijnen waren alleen ‘het dorp aan vlerkprauwen op zee’ en de manier waarop de bootjes een zo goed mogelijke positie probeerden te ‘veroveren’ een lust om te aanschouwen. Verder hadden we gauw in de gaten hoe het beste dolfijnen te ‘ontdekken’ (in plaats van zelf het water afspeuren, gewoon kijken waar mensen in andere bootjes naartoe kijken en/of waar de andere bootjes naartoe varen;p) en van hun aanwezigheid hebben we genoten.
 

De chauffeurs

Begin ook eens een gesprekje met de chauffeurs. Zij zijn vaak bereid om je van alles over hun cultuur en hun gewoontes te vertellen. Het klinkt misschien wat gek, maar de dagen in de auto waren voor ons mede hierdoor echt een hoogtepunt. Het heeft ons de mogelijkheid gegeven om dingen te leren die we anders nooit te weten zouden zijn gekomen.
 

Gili Meno

Sla Gili Meno absoluut niet over tijdens je reis. Je waant je hier echt in een oase van rust. Wij hebben één dag ervoor uitgetrokken om over het strand een rondje om het eiland te lopen. We hebben genoten van de hagelwitte stranden, de rust en het uitzicht op de andere Gili’s, Lombok en de wijde oceaan.
Vroeg opstaan loont op Gili Meno trouwens wel: rond 7 uur ‘s ochtends ging (voor ons) de zon op. Op dat moment waren de stranden van Gili Meno vrijwel verlaten en genoten wij in het zachte zand van de zon die steeds hoger de hemel in klom.
 

Organisatie van de reis

Wat betreft de organisatie Allereerst veel lof over het contact met en de behulpzaamheid van de lokale vertegenwoordiger en de eerste chauffeur. Al tijdens de reis van Schiphol naar Denpasar diverse malen contact met Jacqueline gehad vanwege onze verlate aankomst vanwege een geannuleerde deelvlucht. Prima aangepakt. De chauffeur (die ons een halve dag later dan gepland bij het gedeelte voor nationale vluchten op moest pikken in plaats van bij het gedeelte voor internationale vluchten) was ook zeer behulpzaam toen hij hoorde dat onze ruimbagage er niet was, al viel er op dat moment helaas weinig aan te doen. Ook kregen we slechts even daarna al een berichtje van Jacqueline toegestuurd met dat ze had gehoord dat we onze bagage kwijt waren (we vermoeden via de chauffeur, maar dat weten we niet zeker) en dat we het zeker moesten laten weten als ze iets voor ons kon doen. Uiteindelijk heeft het zich allemaal opgelost en was dit niet nodig, maar het geeft een goed gevoel als mensen zo met je meedenken.
 
Wat betreft de chauffeurs die ons van de ene naar de andere accommodatie brachten: geen moment hebben we ons onveilig gevoeld in één van de auto’s. De ene chauffeur had wel een iets betere Engelse taalvaardigheid dan de andere, maar het was erg fijn dat de chauffeurs op de langere dagtochten in ieder geval goed Engels spraken. Deze dagtochten waren tevens een goede uitkomst om mooie plaatsen die anders soms net wat aan de verre kant zijn te bezichtigen. Wel vonden we het soms lastig inschatten tot hoe laat we gebruik mochten maken van de diensten van de chauffeur (of er in ieder geval voor hadden betaald). Wat betreft het meedenken over en het tegemoet komen aan onze voorstellen voor stopplekken onderweg eigenlijk alleen maar positieve ervaringen met de chauffeurs.  


Indonesië reizen - Tirta Empul (tempel met 'holy spring') bij Tampak SiringIndonesië reizen - Danau Bratan meer met tempelIndonesië reizen - Zonsondergang met spelende kinderen op het strand bij LovinaIndonesië reizen - Uitzicht vanaf Gili MenoIndonesië reizen - Danser tijdens dansvoorstelling in Ubud