Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Siep en Jannie Sinnema - 24-09-2012
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


De reis is uitstekend verlopen, we zijn zeer tevreden over de organisatie. Chauffeurs waren op tijd en de gidsen deden erg hun best. Het is echt een reis van de gebaande paden af, waarbij je weinig andere toeristen ziet. Je moet dus ook wel wat gewend zijn qua reizen en flexibel zijn ingesteld. Hoogtepunt voor ons was het verblijf op de boot bij de Orang-oetans.
 
Banjarmasin-Loksado
Op de heenreis van Banjarmasin naar Loksado gingen we op zoek naar de zwemmende waterbuffels. Het was laag water waardoor de boot niet verder kon. Er kwamen toevallig twee kano’s langs gepeddeld en na wat onderhandelingen zijn we met hun verder gevaren naar de waterbuffels. Het slapen in een lokaal homestay in Loksado en eten bij het gastgezin thuis was ook prima. Je hebt minder privacy dan in een normale hotelkamer, maar je zit wel in het dorpje, wat leuk is. Het bamboo raften vonden wij ook erg leuk. Door de lage waterstand, duurde de tocht drie uur en hadden we alle tijd om van de natuur om ons heen te genieten.
 
Tanjung Puting
De bemanning was leuk en enthousiast en de kok maakte een lekker maaltje aan boord. We hebben onder andere orang-oetans en neusapen gezien. Aan dek slapen, met de oerwoud geluiden om ons heen, vonden we prachtig. Toch is na twee nachten aan boord het comfort van een zacht bed en een warme douche van de Rimba Lodge ook wel weer lekker.
 
Van Kalimantan naar Noord Sulawesi
Na de terugvlucht uit Tanjung Puting hebben we in Banjarmasin een kanaaltocht gedaan, waarbij we een blik op het dagelijks leven van mensen konden werpen. De volgende dag vlogen we door naar noord Sulawesi, en dezelfde dag middag liepen we in het Tangkoko Park. Er ging op deze manier weinig tijd aan reizen verloren. In Tangkoko park hebben we de Tarsier gezien en zwarte makaken.  Op weg naar Tomohon hadden we een gezellige gids en chauffeur. De gids sprak goed Engels, is ontwikkeld, waardoor we bijvoorbeeld ook heel interessant over politiek konden praten. Lokon Boutique Resort heeft een prachtige grote tuin en is een schitterende omgeving om tot rust te komen. Het Minahasa diner bij mensen huis was erg gezellig. De gastheer pakte zijn keyboard erbij en we hebben zelfs nog samen gezongen!