Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Henk, Marjo en Linda van Valen - 17-07-2013
Cijfer voor deze reis: 10 van 10


Onze reis naar de Kleine Sunda eilanden was geweldig. We zijn helemaal blij en gelukkig met hoe de reis is verlopen. Ergens vanaf dag 3 zeiden we: “Wat is dit fantastisch!” En dat is eigenlijk niet meer opgehouden. Het leuke vonden wij dat je heel veel doet met de plaatselijke bevolking, gidsen en chauffeur. Elke dag maakten we wel iets bijzonders mee. Dan zeiden we tegen elkaar: Dat kan toch bijna niet, gisteren was al een topdag, en nu weer! Deze reis paste echt helemaal bij ons.
 
We vielen van de ene verbazing in de andere. Bij Bajawa op Flores werd voor het eerst in 70 jaar een huis ingewijd. Zelfs de Indonesische tv was erbij. Het was een groot feest. De aankomende families arriveerden massaal in vrachtauto’s, allemaal traditioneel gekleed en werden dan omgeroepen en gepresenteerd en uitgenodigd om deel te nemen aan traditionele dansen. Ondertussen regelden de dorpelingen huisvesting. Er stonden 16 ossen klaar om geofferd te worden en tussen de feestvierende dorpelingen werden er al een Os en varken voor onze ogen geslacht. Wel even slikken. 2000 man dansend om ons heen en wij stonden er midden in! Op Bali maakten we een crematie mee. Ook zo bijzonder. Ook daar mochten we gewoon bij zijn.
 
De Komodo boottrip was hartstikke leuk. Van te voren zagen we een beetje op tegen primitief slapen. We zijn nu eenmaal niet meer zo jong (eind 50). Was er op ons verzoek speciaal een extra matje meegenomen. Waait dat matje weg in zee! Dus toch hard liggen op het dek. Maar het was zo leuk, we hebben zo veel plezier gehad, het maakte allemaal niet uit voor dat ene nachtje. En wat konden die jongens lekker koken! Dus misschien een geruststelling voor andere reizigers van onze leeftijd: heb je een flexibele instelling, dan kom je er wel. De accommodaties waren verder prima tijdens deze reis. We hebben ook heel erg genoten van ons verblijf bij de nonnetjes.
 
We waren ook heel blij met de chauffeurs, die reden heel voorkomend en rustig. En er was een goede balans tussen rijden, fotostops of iets bezoeken.  We vinden zelf rijden ook leuk, maar het is ook fijn dat de chauffeur de leuke dingen onderweg weet. Zo stopte hij bijvoorbeeld onderweg in een klein dorpje bij een koffiebranderijtje. Een familiebedrijf, dus de hele familie aan het koffie stampen. Superleuk om te zien! Zo zat de hele reis vol met kleine verrassingen. Jullie hebben er 3 fans bij. Wat ons betreft: volgen jaar weer naar Indonesië!