Cili Hoevers - 04-01-2014
Cijfer voor deze reis: 9 van 10Onvergetelijk, wat een ervaring, wat een ander land en cultu(u)r(en).
 
Duidelijk is dat het verschillende accommodaties waren. Dat vind ik erg leuk en afwisselend. Zo zie je wat het land te bieden heeft. Voor mij is het belangrijkste dat de accommodaties schoon zijn en het eten goed. De afwisseling in eenvoud en luxe, vind ik leuk.
Voor mij sprongen er 2 accommodaties uit, in positieve zin: Manohara Hotel bij de Borobudur en Rumah Kita in Kalibaru. Dit vanwege hun schoonheid en rustige ligging. 
 
We hebben erg leuke excursies gedaan vind ik en man en kinderen zijn het hier volledig mee eens. 
-    Zonsopkomst op de Borobudur met gids die we zelf hebben besproken in het hotel: wat een indrukwekkend bouwwerk en wat is er veel over te vertellen. We hadden een enthousiaste doch rustige gids die veel vertelde. Deze excursie zou ik zeker aanraden omdat het zo anders is dan wat je in Nederland ziet. Hier kom je in aanraking met de Hindoeïstische en Boeddhistische religie. 
-    Culinaire excursie met brommers: ook geweldig. Alleen al dat er 5 brommertjes aan kwamen rijden voor ons was leuk. Het idee van “happen en stappen” is mij wel bekend en in zo’n grote stad met voor ons vreemd eten is dat een hele ervaring. We hadden leuke meiden/dames die met ons rond reden en gezellig aan tafel erbij kwamen zitten. Zo kwamen we ook in gesprek met hen. Het eten was prima en zeer uiteenlopend, van gado-gado of lotek tot snacks op straat en van koekjesfabriek tot traditionele keuken en afsluitend met gember-thee bij een straattentje op de grond gezeten. Bijna een te groot aanbod van eten en drinken. Goed dat we vantevoren niets hadden gegeten zoals geadviseerd in de reisbeschrijving.
-    Bezoek Prambanan tempel onderweg van Yogyakarta naar Solo: een culturele must. Na de Borobudur moest ook de Prambanan tempel bezocht worden vonden wij. Van een Nederlandssprekende gids kregen we veel informatie. Mooi complex, maar ik vond de Borobudur mooier. Ik/Wij zijn niet van die tempelmensen, maar ik vind het wel een must als je in Indonesië bent en er bijna langs rijdt. Indrukwekkende gebouwen en mooi aangelegd park. Er is daar nog veel te doen. Onze zoon vond de leerlingen die op schoolreis waren niet zo leuk omdat ze steeds op de foto wilden met hem of z’n zussen. De meiden deden daar niet moeilijk over en waanden zich filmsterren.
-    Fietstrip Solo met gids Ajib: ook een aanrader,Hij heeft ons leuke plekken laten zien en het maken van een gong voor een gamelan orkest vonden we ook erg indrukwekkend. Afsluiten met een overheerlijke lunch was helemaal goed. En dat bij Ajib thuis.
-    Wandeltocht van Ceto naar Sukuh met gids Ajib: mooi. De tocht was niet zo zwaar, we liepen voornamelijk naar beneden met een stuk waarin geklommen moest worden. Allemaal goed te doen ook al zijn de paden waarover je loopt niet overal gelijk. Veel plantages gezien, niet veel werkers. Wel theeplantages gezien met de auto, op de weg naar de Ceto tempel, maar niet onderweg bij het lopen en dus ook niet gezien hoe de plukkers dat doen. Dat was wel een beetje jammer, maar het uitzicht was goed en het weer ook.
-    Wandeltocht van Sukuh richting Tawangmangu. Het eindpunt in het parkje met waterval en zwembad is helemaal goedgekeurd. Heerlijk ontspannen en kijken naar de brutale apen die daar los rondlopen en uit prullenbakken eten halen. 
-    Korte rondrit Malang en bezoek “vogeltjesmarkt” door onze chauffeur Hari: de rondrit was kort en gaf een beperkt beeld van de stad. We hebben wel nog een chinese tempel bezocht en die was weer heel anders dan de vorige tempels die we hebben gezien. Voor mij meer dan prima. De “vogeltjesmarkt” vond ik meer indrukwekkend. Wat een beesten worden daar verkocht en allemaal opgesloten in die kleine kooitjes: vogeltjes die een plaag zijn op de rijstvelden, uilen, een vleermuis, een luwak, konijnen, hanen, vissen, slakken, leguanen, kreeften en nog meer. Zeker de moeite waard om eens doorheen te lopen als je in Malang bent. Ik zou er niet speciaal voor naar Malang gaan.
-    Jeeptocht naar Bromo vulkaan: indrukwekkend. Een heel ander iets dan wat we tot dan hebben gehad. Een voor ons nieuw stuk natuur dat volop aanwezig is in Indonesië, want Indonesië kent vele vulkanen. Wat een ‘geweld’ is zo’n vulkaan. De tocht ernaar toe in de jeep was heel leuk en totaal anders. Een beetje hobbelen en in het zand bijten als je geen lap stof voor je mond hebt. De wandeltocht naar de rand van de krater hebben we ’s middags al gedaan op advies van onze chauffeur Hari. De chauffeur van de jeep kon helaas geen Engels, dat was wel jammer. Zeker een aanrader. De zonsondergang was erg mooi. 
-    Snorkelen: heerlijk. Lekker uitwaaien op de boot en ronddobberen tussen allerlei koraal en gekleurde visjes. Leuke gids die allemaal foto’s maakte onderwater met zijn camera en ons kaartje. Tja, en als je Bali op je programma hebt, dan is snorkelen of duiken een niet te missen excursie. Je waant je in de wondere wereld van een tropisch aquarium. Nemo kwam ook nog even uit zijn koraal.
-    Fietstocht omgeving Ubud: prachtig. Een excursie waar je bij de mensen thuis komt. Dat is het land zien zoals het is. Ontbijten op een mooie plek, bezoek aan een soort plantentuin waar allerlei planten en kruiden staan die op Bali worden verbouwd, afgesloten met een thee- en koffieproeverij en nog wat vers fruit. Dan de fiets op voor een lange afdaling. Een fietstocht kun je het niet noemen want het gaat alleen maar bergaf. Het is meer een remtocht. Heel leuk dat er meer toeristen in de groep zaten. Wij hadden een groep van 10 excl. gids en begeleider. Fantastisch om te zien hoe de families wonen. Wij troffen een familie die bezig waren met de voorbereiding van een ceremonie voor een baby die een half jaar oud werd. Veel informatie van Gustu, onze vrolijke gids die met iedereen een praatje maakte.
Het 2e deel van de fietstocht bleek wel degelijk een fietstocht annex klimtocht te zijn. Ik heb dit deel per busje gedaan samen met m’n kinderen. M’n man heeft gefietst en vond het erg mooi. Kortom: een aanrader omdat je dicht bij het land en het volk komt.
 
Wij hebben een geweldige vakantie gehad waar de bouwstenen makkelijk aan elkaar geregen zijn. De informatie vooraf was goed. Mij werd voor een aantal zaken pas later duidelijk wat er nog aan kosten bij kwam. Dan denk ik bv. aan visum of inentingen (geen gering bedrag). Dat vind ik achteraf gezien wel jammer. Is misschien ook iets waar ik beter naar had kunnen informeren, maar dat kunnen jullie ook duidelijker aangeven.
De informatiemap die we ter plekke van onze chauffeur kregen was erg uitgebreid met veel achtergrondinformatie over Java, Bali, Indonesië. Uitstekend.

Heel prettig vond ik dat we vanaf het vliegveld van Yogyakarta tot aan het 1e hotel op Bali dezelfde chauffeur hadden. Dat geeft een vertrouwd gevoel.
De gidsen waren erg vriendelijk, open en waar ze voor bedoeld zijn, ze gaven veel informatie. Er was weinig tot geen afstand. Erg prettig.
 
Wat ik ook nog kwijt wil is dat ik het heel goed vind dat de afspraken van chauffeurs, gidsen en hotels allemaal goed geregeld was. Iedereen wist van onze komst en stond klaar of kwam op de tijd zoals aangegeven of was al eerder ter plekke. Perfect georganiseerd en uitgevoerd. 1 Keer kwam een chauffeur later omdat het slecht weer was en het verkeer zat tegen. Dit heeft hij telefonisch doorgegeven aan het hotel waar we zaten en daar werden we over geïnformeerd. Zeer correct en dat stel ik op prijs. Ik had me erop ingesteld, geheel ten onrechte is gebleken, dat we wel wat wachttijden zouden hebben. 
 


Indonesië reizen - Zonsopkomst BorobudurIndonesië reizen - BorobudurIndonesië reizen - Onderweg met wandelenIndonesië reizen - Snorkelen bij MenjanganIndonesië reizen - Blik in de krater van de BromoIndonesië reizen - Stoffig? Hoezo?Indonesië reizen - Culinaire tour YogyakartaIndonesië reizen - CulitourIndonesië reizen - Landschap bij BromoIndonesië reizen - Rijstoogst op BaliIndonesië reizen - RijssterrassenIndonesië reizen - ceremonie op BaliIndonesië reizen - Snorkelen MenjanganIndonesië reizen - Snorkelen op BaliIndonesië reizen - Visserskinderen