Jeannette van Borren, PJ, Tessa en Robin - 01-09-2014
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


 
Onze reis over Sumatra, Java en Bali was indrukwekkend, beter dan verwacht.
 
Qua accommodaties vonden wij het Hang Tuah hotel in Jakarta het mooiste en beste hotel van de reis. 
Het Linea Resort in Tangkahan had hele goede service, vriendelijke mensen en een prachtige omgeving. Het was een beetje basic, maar het was wel heel mooi. (We werden alleen een beetje gek van de gekko’s.)
Het Garuda Plaza was niet zeer sfeervol, maar wel heel functioneel en het was fijn om even in een hotel met een goede douche te zitten na zes dagen in de jungle.
Daarna kwam het Hang Tuah: rustig, klein, zeer sfeervol, goede bedden, goede service. Zeker een plek om terug te komen!
Happy Valley guesthouse net buiten Bogor: prachtige tuin, erg sfeervol en met vriendelijke mensen. Het was heel Indonesisch, dat was ook mooi.
Het Savoy Homann staat voor ons op nummer twee. Een zeer stijlvol hotel met prima service.
In het Manohara hotel bij de Borobudur waren erg goede bedden (waar wij helaas niet zo lang in konden slapen) en het was een bijzondere plek.
Het Duta Hotel voelde local aan met hele vriendelijke mensen, een leuk straatje ook, waar veel backpackers waren. Een leuk hotel met een persoonlijke touch, doordat er iedere dag iets lekkers bij onze kamer werd gebracht.
Sukuh Cottage was een prima en eenvoudig hotel. Een mooie plek, goede bedden, de warme douche deed het in eerste instantie niet, maar dit werd snel verholpen.
Hotel Santika stond op een beetje een rare plek: restaurants vinden in de buurt was zeer moeilijk en het was te ver van het stadscentrum. Ook al hadden we de stadswandeling willen doen, het paste niet in ons schema. Het hotel was verder uitstekend, maar niet zo sfeervol.
De Lava View Lodge was niet zeer bijzonder, maar het was wel een bijzondere plek. We hebben nog nooit zo veel bami bij het ontbijt gegeten! Zet wel in de informatie dat je er jassen kunt huren, want eén trui is namelijk echt te weinig! ‘s Ochtends lag er zelfs ijs op de auto.
Het Rumah Senang Guesthouse had mooie kamers, goede service, heerlijke tuin en het was dan ook heerlijk om hier bij te komen van de barre tocht bij de Bromo. 
Het Adi Assri resort was heel mooi, maar het paste niet helemaal bij de sfeer van de rest van de vakantie. We voelden ons daar een beetje ontheemd, een ander soort toerisme heerste hier.
 
Alle excursies waren erg leuk.
De olifanten wassen en met een binnenband van een auto de rivier afzakken was erg leuk om te doen.
De excursie in Bandung (met de gids Amor) was ook een absolute aanrader, het was erg interessant.
De culinaire tour in Yogyakarta was ook heel leuk, zo achterop een brommer rijden was een hele ervaring.
Het eten bij een lokale familie in Medan was erg lekker en gaf ons een inkijk in het leven in een kampong, zeker toen het licht uitviel tijdens een enorme stortbui.
De jeeptocht naar de Bromo was ook zeker een onvergetelijke ervaring.
 
De organisatie was vlekkeloos, we hebben nooit staan wachten.
Er was genoeg informatie, maar het was een beetje chaotisch samengesteld.
De chauffeurs  waren geweldig, we hadden het met hen echt getroffen. Zeer vriendelijk, spraken goed Engels, behulpzaam en je voelde je veilig bij hen in de auto.
De gidsen waren ook prima, leuk dat het lokale mensen waren, en we hadden leuke en interessante gesprekken met hen. Ze konden met alle leeftijden omgaan.
 
Hoogtepunten voor ons waren
  • Olifanten wassen en tuben
  • Borobudur 
  • Bromo en snorkelen
  • Jeeptocht naar de Bromo en stadswandeling Bandung