José en Richard Pol - 16-08-2012
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


We hebben het geweldig gehad! Deze manier van reizen in Indonesië is ons heel goed bevallen, we zijn helemaal enthousiast. We hebben zó veel gezien en veel meegemaakt. De chauffeurs waren allemaal op tijd, de gidsen geweldig en we hebben veel van hen geleerd. Ook de afwisseling van hotels vonden we heel leuk. Van wat luxer tot meer basic, maar allemaal heel karakteristiek. Onze Indonesië reis was precies zoals gedacht: iedere dag wat anders!
 
Aan het begin van onze Bali en Lombok reis, zaten we op een heerlijk plekje in Tabanan, West-Bali. Hele lieve mensen en een mooie fietstocht naar Tanah Lot. Nadat we lekker waren uitgerust, vlogen we naar Lombok.
 
We vonden Lombok heel bijzonder. Ook omdat we met onze neus in het begin van de Ramadan vielen, hebben we interessante kanten van de cultuur ervaren. Bij aankomst waren we eerst nog een beetje huiverig. Je weet er gewoon niets vanaf. Wat je meemaakt hangt ook af hoe je jezelf opstelt. Als je belangstelling toont, willen de mensen op Lombok je heel graag met hen mee laten doen. Dus zo werd ik bij Tetebatu al snel uitgenodigd om te pottenbakken!
 
We hadden flink getraind om de Rinjani trekking te doen, maar door een blessure kon het helaas niet doorgaan. Dat werd ter plekke door jullie lokale vertegenwoordiger geweldig opgelost. We hebben een alternatieve wandeling in Sembalun gemaakt. Omdat het het begin van de Ramadan was, vroeg de gids of we het erg vonden om heel even bij zijn vrouw thuis iets te drinken. Vonden wij alleen maar leuk natuurlijk, en even later zagen we  hem zijn ouwe kloffie wisselen en in vol ornaat op zijn brommertje naar de moskee scheuren om te bidden. Prachtig! Ondertussen maakte zijn lieve vrouw verse aardbeiensap voor ons. De mensen waren zó gastvrij! We mochten hen alles vragen en ze hebben ons heel veel uitgelegd. Je komt er aan met je Westerse blik, maar je begrijpt door het contact met de lokale bevolking zo veel meer. Na een week is je visie veranderd.  Zo’n reis met al die ontmoetingen doet iets met je.
 
Ook bij Senaru hebben we een prachtige wandeling naar de waterval gemaakt. Hierna waren we een paar heerlijke dagen op Gili Meno. Het wordt inmiddels meer toeristisch, met verkopertjes op het strand. Maar het blijft een mooi eilandje. Van daaruit gingen we met de snelboot naar Bali.
 
Ubud, Bali, vonden we heel gezellig, we hebben genoten van de kecak dans in een sprookjesachtige tempel aan de rand van het dorp. We zaten in een heerlijk hotelletje, midden in Ubud en toch een stille tuin. Bij de Mountainbike trip vanaf  Mount Batur hadden we ook weer zo’n goede gids, en gezellig om met mensen van allerlei nationaliteiten te spreken. Op weg naar Pemuteran, hebben we onderweg een geweldige wandeling gemaakt bij Belimbing. Bij de snorkelexcursie bleef de gids mijn hand maar vasthouden, omdat ik een blessure had, zo lief. En wat waren we onder de indruk van Putu, de jonge gids van de fietsexcursie.
 
Bij Munduk hadden we geluk, lokale schoolkinderen kwamen een dansvoorstelling geven. Ook bij Munduk was de wandeling prachtig. We moesten door omstandigheden een weg zoeken en door een rivier waden. Jullie hadden gelijk, geen rijstveldwandeling is hetzelfde! In Lovina pakten we vanuit het hotel het lokale –gammele- busje naar het dorp, dat vonden de Balinezen schitterend, dus gelijk weer leuk contact en wij een ervaring rijker.
 
Onderweg naar Sidemen stuitten we op een grote crematie van 6 personen. Een geweldige kans, dus het programma gelaten voor het was, en we waren welkom om te kijken. De chauffeur bedankte ons zelfs dat we belangstelling voor zijn cultuur hadden en heeft ons alles uitgelegd. Een onvergetelijke ervaring!
 
In Amed sliepen we in een bungalow aan zee, ’s nachts kon je de zee horen ruisen. In Sanur waren we weer terug in de bewoonde wereld. Voor ons was één nachtje genoeg, een prima plek aan het strand om dicht bij het vliegveld te zijn.
 
Het beeld dat we vooraf hadden van onze Indonesië reis, is uitgekomen en zoveel meer. We hadden niet gedacht dat we zoveel contact met de lokale bevolking zouden hebben. Vooral Lombok werd hierdoor voor ons erg interessant.


Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen -