Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Erik en Karin Beek - 02-09-2013
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


Allereerst de afwisseling. Het ware lange reisdagen, maar dat kan niet anders als je zoveel wilt zien in korte tijd. Thuis op een kaart onderschat je dat, een kleine afstand kost in Indonesië veel meer tijd. Maar onderweg hebben we ook zoveel gezien. De accommodaties waren ook afwisselend. De ene keer heel luxe, de andere keer basic zoals geen heet water in de jungle maar douchen met een mandi, dat maakt het ook een beetje avontuurlijk. Ook bijzondere accommodaties zoals bij de Borobodur en in Kalibaru. De afwisseling maakt het leuk.
 
Onze complimenten aan de goede chauffeurs. Een goede balans tussen voorzichtig rijden en doorrijden waar het kan. We konden stoppen wanneer we wilden stoppen, bijvoorbeeld als je iets moois zien om een foto te maken, dat vonden we erg fijn. Alles liep goed, chauffeurs en gidsen stonden altijd ruim op tijd klaar.
 
De extra dag bij Ijen willen we iedereen aanraden. De wandeling naar boven, waarbij je de werkers met manden vol zwavelblokken tegenkomt, heel bijzonder. Zo rustig als het bij Ijen is, zo druk is het bij de Bromo vulkaan. De jeeptocht de dag ervoor van Malang naar Bromo toe is fantastisch. Lekker scheuren over die bergweggetjes! En die middag gelijk de Bromo krater op. Dan is het nog heel rustig, de volgende ochtend is het heel druk, zo’n extra jeeptocht is echt een goede vondst.
 
 Heel erg leuk vonden we ook de culinairetocht in Yogyakarta met goed Engels sprekende jonge gidsen. Je ziet hoe mensen 10 uur werken voor €2,50 per dag. Dat zet je wel even met de voeten op de grond. Maar ook de lol om zelf iets te mogen maken, of dingen te mogen proeven: ontzettend leuk! En in Sukuh vonden we het heel fijn dat we 2 wandelingen hadden en even lekker konden bewegen na de auto uren.
 
Op Bali vonden we het snorkelen bij Pemuteran erg leuk en hebben we ook prachtige tempels bezocht. Handig dat je dan wat achtergrond informatie hebt gekregen, dan kun je dat ter plekke als naslagwerk gebruiken. Bali is weer zo anders dan Sumatra of Java. 


Indonesië reizen - Orang-oetans. Bukit Lawang, Sumatra.Indonesië reizen - Rijstveld ploegen. Indonesie. Indonesië reizen - Koekjesfabriek tijdens Culinaire Tour Yogyakarta.Indonesië reizen - Zonsopkomst Bromo. Java. Indonesië reizen - Zwaveldrager Ijen vulkaan, Java.Indonesië reizen - Kratermeer Ijen vulkaan, Java Indonesië reizen - boeddhistisch klooster Noord Bali.Indonesië reizen - Rijstvelden centraal Bali.Indonesië reizen - Snorkelen Menjangen eiland. Pemuteran, Bali.