Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Linda van Gaalen - 14-08-2017
Cijfer voor deze reis: 8 van 10


Mooie afwisselende reis waarbij we veel contact hebben kunnen maken met de lokale bevolking. We hebben het echte Bali ook leren kennen.

De accommodaties vielen in de categorie middenklasse. De leukste acco's waren die in Ubud: wat rustiger geleden in het toch wel erg drukke Ubud. Sidemen: prachtig gelegen accommodatie met prachtig uitzicht op de natuur. Heerlijk met een boekje bij het zwembad wat wij op dat moment voor onszelf hadden. Bij grotere bezetting, weinig plek om te zitten bij het zwembad. Onze topper was Puri Wirata in Amed: qua ligging aan zee met uitzicht. Wij hadden een prachtige gerestaureerde ruime kamer, alleen weer wat matig restaurant maar genoeg leuke restaurantjes in de buurt. In Munduk was de accommodatie wat eenvoudiger, maar wel een prachtig uitzicht.  Diner en lunch bij overburen Puri Lumbung was prima! In Pemuteran hadden we een kleinschalige accommodatie maar gelukkig niet druk en konden wij wel een dagje relaxen aan het zwembad, als het drukker is ook weinig ligbedden. In Lovina verbleven we in Adirama, fijn hotel maar ligging in rommelige buurt met veel straatafval en weinig restaurantjes, voor één nachtje prima. In Sanur viel het hotel ons tegen. Wij hadden voor onze laatste dagen wel een iets luxere accommodatie gewild met een wat verzorgder strand. Kamer prima, restaurant oké maar niet bijzonder. Zwembad aan de kleine kant voor aantal gasten. Maar mijn eigen schuld want dit jaar heb ik zelf minder goed opgelet. Normaal regel ik alle reizen zelf.

Over de excursies:
  • Fietstocht Ubud: echte aanrader en hoogtepunt tijdens het fietsen was bezoek aan een eenvoudige compound 
  • Raften, geweldig! Heel erg leuk met goede gidsen.
  • Kookworkshop, ook erg leuk maar bij rijke familie dus niet helemaal representatief voor Balinese familie
  • De dolfijnexcursie bij Lovina zou ik niet aanraden. 40 bootjes achter een groep met 20 dolfijnen. Dit is echt zielig voor de dolfijnen
  • Bij Sidemen een leuke rijstveldwandeling en die in de omgeving van Munduk was echt een hoogtepunt
  • Erg leuke snorkelexcursie bij de US Liberty in Amed
Wat we verder ook erg leuk vonden: bezoek aan de Klungklung markt, de warmwaterbronnen Banjar Tega, Secret Garden met watervallen en springen van plateaus met gids en natuurglijbaan: Voor avontuurlijke gezinnen een must see, Boeddhistisch klooster erg mooi, Tirtagangga en Danau Bratan ook wel de moeite waard.
Tengannan Bali Aga dorpje vonden wij veel te toeristisch en niet authentiek meer, zijn wij kort gebleven. Bij Puri Ulun Danau vonden we de mensen heel opdringerig. Dat was wel op meer plekken in Bali, maar de mensen willen natuurlijk geld verdienen. ook bij GitGit kun je bijna niet normaal langs de kraampjes lopen.

De organisatie geef ik een 9,5! informatievoorziening perfect, heel duidelijk draaiboek met alle tijden en namen, de mapjes goed gedaan met de gerecyclede producten. Achtergrondinformatie, alles zat erbij. Contact met lokale vertegenwoordiger ook perfect. Te kleine auto omgewisseld zodra het kon en een lunch aangeboden gekregen. Contact met lokale chauffeurs heel prettig, behalve onze eerste chauffeur die ons een andere route liet rijden dan die door jullie werd omschreven. Hij vond dat te ver. Maar alle andere chauffeurs prima en leuke contacten mee gehad. Contacten met de gidsen ter plaatse met de wandelingen waren erg leuk! We hebben veel geleerd over het geloof en de gebruiken maar ook over de leefomstandigheden op Bali. De wandelingen horen ook echt bij deze reis.

Bijzonder zijn toch de uitzichten vanuit sommige hotels. Als tip: Neem een rustig geleden hotel in Ubud op loopafstand van de markt. Kies voor luxer hotel als laatste strandbestemming als je budget dat toelaat. Wellicht Gili-eilanden erbij boeken.


Indonesië reizen - Snorkelen boven een wrak, AmedIndonesië reizen - Snorkelen bij de U.S. Liberty, AmedIndonesië reizen - Biketrip in de omgeving van de Mount BaturIndonesië reizen - Helpen met de rijstoogst op BaliIndonesië reizen - Raften op de Telaga Waja RivierIndonesië reizen - Spectaculair raften op BaliIndonesië reizen - Ingrediënten voor de kookworkshopIndonesië reizen - Op kookles op Bali