Dianne Van der Kop - 07-08-2017
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


De meeste accommodaties waren erg goed. De ligging was in veel gevallen erg goed in een mooie groene omgeving. Het personeel was altijd aardig en behulpzaam. De huisjes waren schoon en sfeervol. De accommodaties in Munduk en Ahmed sprongen eruit omdat het uitzicht perfect was, of omdat het vlak aan zee lag. De locatie in Lovina vond ik minder, het hotel was wel goed, maar erg afgelegen. Het strand nodigde niet uit tot een wandeling en de weg was te druk om langs te wandelen. We hebben hier wel een rustige dag aan het zwembad doorgebracht. In Ubud was de locatie van het hotel prima, ook de tuin en het zwembad waren prachtig en het personeel was erg aardig. De kamer was echter niet goed schoon. Als eerste kennismaking met Bali was dit niet erg prettig.

We hebben steeds goede en enthousiaste gidsen gehad.  Het fietsen in Ubud was leuk. Interessant om meer van het platteland te zien en om te horen hoe de mensen leven. De snorkelexcursies naar Menjangan en in Amed waren goed verzorgd. We hebben mooie vissen en koraal gezien. De dolfijnenexcursie zouden wij niet meer doen. Teveel boten die de dolfijnen opjagen, ongeïnteresseerde kapitein. De boottocht naar Rinca en Komodo was een geweldige ervaring. Mooi gesnorkeld bij pink beach, komodovaranen gezien die een waterbuffel op aan het eten waren op Rinca. Komodo viel daarna tegen. Het bootje en de bemanning waren prima. We hebben erg goed gegeten. De gids van de snorkelexcursie op Nusa lembongan was erg goed. Hij heeft echt zijn best gedaan om ons mantaroggen te laten zien. We waren erg blij met de stevige en ruime boot omdat de zee erg ruig was.

De organisatie was prima. De chauffeurs waren steeds op tijd, spraken voldoende Engels. Ze hebben ons steeds naar de plekken gebracht waar we naar toe wilden en hadden soms zelf nog goede suggesties. De gidsen waren zonder uitzondering goed en enthousiast. 
Wij vonden wel dat de informatie over te veel brochures verspreid was. 

De boottocht naar Rinca en Komodo was een hoogtepunt. Op Rinca komodovaranen gezien die een waterbuffel op aan het eten waren. Relaxed tussen mooie eilanden door gevaren, mooi gesnorkeld bij Pink Beach. Om 4 uur in de ochtend naar de sterren gekeken en lichtgevende algen in de zee gespot. Secret Garden Watervallen waren een leuke stop onderweg van Lovina naar Munduk en een leuke spannende afwisseling in een mooie omgeving.
 


Indonesië reizen - Boottocht bij KomodoIndonesië reizen - Eten op de boot, Komodo ArchipelIndonesië reizen - De bootjes bij LovinaIndonesië reizen - Een schildpadje uit zetten in PemuteranIndonesië reizen - Komodovaraan op RincaIndonesië reizen - Mantaroggen bij Nusa LembonganIndonesië reizen - De prachtige onderwaterwereld rondom BaliIndonesië reizen - Nemo in een anemoonIndonesië reizen - Je mag meehelpen met de oogst, BaliIndonesië reizen - Wandelen op Bali