Familie van Valen - 24-07-2015
Cijfer voor deze reis: 10 van 10


Bedankt voor jullie goed georganiseerde Sumatrareis. Net, zoals eerder naar Flores precies zoals we het graag hebben. Een prima mix van activiteiten, luxe en basic. Helemaal goed.
 
De chauffeurs en gidsen op Sumatra waren vriendelijk en reden voorkomend. Ze zijn eigenlijk 24 uur per dag beschikbaar voor als je iets wil. Dat moet je wel even vragen natuurlijk. Ze brachten ons bijvoorbeeld  ’s avonds naar andere plekken om te eten en hadden aanraders om ergens langs te gaan. Daar zat geen enkel commercieel doel achter; geen verkoopgedoe of vriendjes helpen. Zo aten we in Brastagi uitstekend en uitzonderlijk goedkoop. Ze gaven simpel de extra kennis die ze hebben omdat ze vaker zo’n toer doen. We hebben de dagfooi wat opgehoogd maar dat wisten ze toen nog niet.
 
De accommodaties waren voor ons een prima mix tussen ‘basic’-sober en redelijk luxe. In principe kregen overal wat we verwachten en hoopten. Prima bedden, redelijk schone kamers, natuurlijk wel af en toe voorzien van (hele grote) spinnen, kakkerlakken en mieren. Fijne ontvangsten en we voelden ons steeds welkom. Onze grote koffers bleken nergens een probleem. In Tangkahan werden ze graag gedragen door dorpsbewoners en die hebben inmiddels afspraken met de lodge: heen doet de ene kant van de hangbrug; terug altijd het hotel. Zo blijven de inkomsten mooi verdeeld vinden ze.
 
Met deze reis was het ons vooral te doen om orang oetangs in het wild te zien. Dat is uitstekend gelukt. Verschillende vrouwtjes met baby’s kwamen na een goed uurtje lopen vanuit enorme bomen langs lianen naar beneden. Dat we ook nog een mannetje tegenkwamen was fantastisch, want we begrepen dat je die meestal niet te zien krijgt. Ga wel vroeg, beter nog voor 6 uur, zodat je meer kans hebt om rustig de orang oetans en de andere apen te spotten, zonder groepen andere toeristen.
Situatie in de lodge hier was heel leuk; al die jungle geluiden en watergeruis van de rivier. We hadden elke avond apen in de badkamer. Die gebruikten onze kamer als doorgang naar de grote bomen er boven. Er loopt daar in het restaurant een medewerker die je avond graag wat extra’s wil geven. Zingt van alles, zelfs je menu, en als je meedoet krijgt je avond een extra warm tintje. 
 
Een absoluut hoogtepunt was ook het olifanten wassen. We zwommen al eerder met olifanten maar de ambiance in Tangkahan was bijzonder en de sfeer er omheen was heel prettig. Als je olifant je ligt aan te kijken met zijn poten ontspannen over elkaar en niet wil opstaan, maar nog langer geborsteld wil worden, gebeurt er iets met je.  En daarna samen slurf-douchen als bedankje is heel leuk en je gaat met een goed gevoel terug naar je hotelletje.
 
Brastagi was voor ons extra bijzonder omdat we op ons terras getuige waren van een eruptie van de Sinabung op 20 kilometer afstand, terwijl we de volgende dag de Sibayak gingen verkennen. We liepen met paraplu’s en mondkappen vanwege de as. Alles was ’s avonds bedekt met een centimeter as. Dan ga je de volgende dag toch met een bepaald gevoel de vulkaan op, al zou die rustig moeten zijn. We waren er vrijwel alleen. Een flinke beklimming over een slecht pad met als beloning een prachtig uitzicht boven op de berg waarop zwavelpoeltjes pruttelen en uit gaten met grote kracht stoom spuit.
 
Leuk om in zo’n propellervliegtuigje naar Pulau Weh te vliegen. Logeren bij hotel Freddies is bijzonder. Gastheer Freddie beschouwt je als gast/familie. Freddie runt zijn hotel op een bijzonder prettige manier vinden wij. De snorkeltocht in Pulau Weh begon met de ontmoeting van een school dolfijnen die onze boot een half uurtje escorteerde. Mooie snorkelplekken met veel verschillende vissen. Naast de dolfijnen waren twee murenes voor mij het hoogtepunt. 
 


 
Footprint Travel
Voordat je doorgaat...
Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website.
Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!

Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis?
Rondreizen Riksja Travel