Gerda Knops - 29-09-2015
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


Bijkomen in Manado:
Als wij reizen kiezen wij ervoor om een paar dagen in de desbetreffende hoofdstad of grote stad te beginnen. Even het land proeven en ervaren. We vinden het leuk om op eigen houtje wat bezienswaardigheden te doen. Wij hebben ons dan ook prima vermaakt.
 
Tangkoko Nationaal Park:
Heel bijzonder om oog in oog te staan met de tarsiers. Met de eerste wandeling hadden we geluk en hebben we ook kunnen genieten van de vele zwarte Macaque apen. Rustig op je hurken kijken naar deze apenfamilie. Het leek wel speelkwartier voor de kleine aapjes. Aanrader.
 
De kookworkshop:
Eerst een bezoek aan de markt van Tomohon deze mag je beslist niet missen. Daarna kokkerellen. Lekker bezig zijn, snijden, hakken en alles in bamboestaven doen en in een vuur gaar laten stomen. Gezellig en leuk om te doen met de 'kok' en de gids. Zelfs de chauffeur had er volgens ons ook schik in. Daarna eten van een bananenblad heerlijk. Aanrader.
Opmerking: deze dag was in combinatie met een korte wandeling naar de Mahawu vulkaan. Wel aardig om via de trappen naar boven te klimmen maar niet echt spectaculair. Wij hadden hier toch graag een dag extra willen zijn om dan ook de zwaardere trekking naar de Lokon vulkaan te kunnen doen. De omgeving is prachtig en wij zijn graag sportief bezig.
 
Off the beaten track in Noord Sulawesi:
Heerlijk om hier een paar dagen te zijn: Mooie accommodatie en heerlijk luieren, lezen en uitstapje naar Banka eilanden. Aanrader.
 
Happy op het strand van Maumere:
Relaxte stek. Wij hebben een van de kinderhuizen van Mama Belgica bezocht en wij werden hier wel even stil van. Kinderen maakten muziek en hebben heel mooi gezongen voor ons. Een bezoek aan een van de kinderhuizen is zeker een aanrader.
 
Ontdekkingstocht naar Lele, Sikka en Moni:
Wandeling in Lele met lokale gids met prachtige uitzichten. Eten onderweg ergens local aan het strand is pas echt genieten. Aanrader.
Zonsopkomst op de Kelimutu vulkaan: Om 03.00 uur opstaan en naar boven voor de zonsopgang. Wij hadden geluk want het was een heldere dag en het uitzicht was adembenemend. De wandeling met de lokale gids door de dorpjes naar beneden met een stop bij een klein tentje voor een jus met Monie cakes maakte het feestje compleet. Aanrader.
 
Riung boottrip in Nationaal Park Pulau Tujuhbelas:
Vliegende honden spotten en snorkelen bij een eilandje. Super lunch met vis op de bbq. De boottocht alleen is al de moeite waard. Aanrader.
 
Traditioneel Ngada dorp op een berg:
Topper! Heel bijzonder om kennis te nemen van hoe het werkt in het dorp. Om het ijs te breken en te proberen in contact te komen met de kinderen zijn we maar kinderliedjes gaan zingen. De kinderen werden toegankelijker en begonnen zelf ook te zingen. Met het liedje van Ome Willem "Deze vuist op deze vuist" hebben we hoge ogen gescoord en we hebben dit vele keren moeten herhalen. De welkomst ceremonie zal ons nog heel lang bijblijven. Het bamboo-fluitconcert was geweldige en communiceren via de gids met de dorpelingen was heel warm en gezellig. Daarna werden we weer getrakteerd op een maaltijd en met de arak erbij werd het steeds gezelliger. De dorpelingen hadden plezier en wij ook. Aanrader dubbel en dwars.
 
Tado Ecovillage:
Mooi om de verschillende culturele tradities te zien. Aanrader.
 
Labuan Bajo:
Prima locatie om af te sluiten maar het is wel zo helemaal anders. We hadden moeite om de knop om te zetten. Leuk om het stadje gezien te hebben. Wij waren hier drie dagen maar twee dagen was voor ons meer dan voldoende geweest.

Organisatie:
Helemaal top! Heel fijn om bij aankomst de uitgebreide informatie, vouchers en het draaiboek te ontvangen. Het draaiboek stemden we elke dag af met de gids/ chauffer. Op Flores hebben wij zeven dagen met dezelfde chauffeur gereisd. Julius heeft dit naar onze beleving perfect gedaan.

Flores is prachtig. Wij zijn blij dat wij voor deze trip gekozen hebben. Vorig jaar hebben we Sulawesi off the beaten track gedaan van Makkassar - de Togian eilanden. Dit jaar wilden we Sulawesi compleet maken en hebben we het noorden gedaan. Alle drie deze reizen willen wij zeker aanbevelen.