Jurian Borst en Janet Booij - 06-08-2013
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


De bouwsteen op Sumatra met de uitbreiding naar Tangkahan is echt ons soort vakantie. We konden ter plekke de orang-oetan trekking in Bukit Lawang uitbreiden. Prettig, want wij houden van wandelen. We zijn tot een uur of 2 in de jungle gebleven en hebben daar in de bush geluncht.
 
Toen we aankwamen in Tangkahan dachten we eerst: ‘waar zijn we nu beland?’ Maar achteraf is dit verblijf midden in de jungle weliswaar heel basic, maar ook het meest sfeervol geweest. We hebben in de rivier gezwommen, gelopen in de jungle en gelukkig konden we ook een tocht met een olifant  maken (en erg apart: een douche van een olifant krijgen)..
 
Bij Berastagi hebben we de Sibayak vulkaan beklommen. De wandeling naar boven was een mooie trip. De vulkaan is erg indrukwekkend; we konden in de krater staan, waar je de zwaveldamp omhoog ziet spuiten. Op de terugweg hebben we in de heetwaterbronnen een bad genomen. Aan het Tobameer hebben we een fiets gehuurd, in de ochtend was het nog niet te warm om te fietsen.
 
Flores vonden we een mooi eiland, sfeervol en met vriendelijke mensen. Er is hier nog weinig toerisme, wat ons aanspreekt. In Maumere zelf is niets te doen, maar een dag relaxen in een mooi resort met goed eten en live muziek viel zeker in de smaak. We hadden geluk dat de Kelimutu vulkaan weer rustig was, de 3 meren aan de top zijn een speciaal gezicht. De tocht naar boven is op de Sibayak echter mooier. Riung is een mooie authentieke locatie. De accommodatie is hier eenvoudig, maar de keus is dan ook zeer beperkt. Een hele dag snorkelen was voor ons te lang, ’s middags hadden wij wel weer door willen reizen. 
 
In Bajawa verbleven we in een tophotel voor Flores standaarden. Tijdens de wandeling door de traditionele dorpen kom je dicht bij de gebruiken van de lokale stammen. Met deze goede gids had de tocht best langer mogen zijn. Labuan Bajo is een gezellige stad, met een paar leuke restaurantjes in het centrum. De Komodo boottocht was fantastisch om mee te maken. Verbazingwekkende veiligheidsmaatregelen: je kunt erg dichtbij de loslopende Komodo varanen komen, die toch niet bepaald ongevaarlijk zijn!
 
Het ontwikkelde Bali is niet echt ons ding. we verbleven hier om na een lange reis nog wat uit te rusten. Daarbij kozen we deze vakantie echt voor de natuur en de dieren. En dan mag zwemmen met dolfijnen, zoals in Sanur, natuurlijk niet ontbreken. Hier hebben we echt van genoten. Wat we fijn vonden om te zien was dat er veel aandacht was voor het welzijn van de dieren Een leuke en goed georganiseerde ervaring.
 
Nog een laatste tip: zorg dat je een paar woorden Bahasa Indonesia spreekt. Van onze chauffeur op Sumatra hebben we een aantal woorden geleerd en daar hebben we de rest van de reis veel plezier van gehad.
 


Indonesië reizen - Orang-oetans in Bukit Lawang. Sumatra.Indonesië reizen - Hangbrug in de bush. Sumatra.Indonesië reizen - Olifanten in rivier. Tangkahan, SumatraIndonesië reizen - Sibayak vulkaan, Berastagi, Sumatra.Indonesië reizen - Zwavel in de krater van Sibayak vulkaan. Berastagi, Sumatra.Indonesië reizen - Zonsondergang Flores.Indonesië reizen - Bus op Flores.Indonesië reizen - Dorp nabij Bajawa, Flores.Indonesië reizen - Komodo varaan. Komodo eilanden, Flores.