Lieke Cox en Loes Ruijs - 21-09-2013
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


Onze reis voerde voornamelijk door Sumatra, met aansluitend een paar dagen Bali. Het was een leuke, zeer afwisselende reis, met mooie natuur en cultuur. De mensen waren allemaal zeer vriendelijk en alles was prima georganiseerd, waardoor het een erg ontspannen reis was. De tochten door de jungle, het wassen van de olifanten in de rivier, het beklimmen van de vulkaan in Berastagi, het relaxen aan het Tobameer en op Bali, maar ook het snorkelen, het bezoek aan de Batakstammen en de stops onderweg, maakten de reis zeer de moeite waard!
 
De accommodaties waren prima, variërend van back to basic aan de rand van het oerwoud, tot luxe aan bijvoorbeeld het Tobameer en Bali. Persoonlijk vond ik de junglelodge in Tangkahan heel leuk, door de ligging aan de rand van het oerwoud, en ook de locatie die we hadden aan het Tobameer, ideaal voor twee dagen relaxen! 
 
De excursies waren allemaal goed geregeld en echte aanraders waren in ieder geval de jungletrekkings in Bukit Lawang en Tangkahan, maar ook zeker het snorkelen in Bali! De wandelingen waren niet altijd makkelijk, ook al doordat het regenwoud zijn naam eer aan deed en nogal nat en glad was, maar zeker de moeite waard. Mooie natuur en leuk om de apen en andere dieren te zien. Het snorkelen was ook bijzonder en voelde als rondzwemmen in een heel groot subtropisch aquarium.
 
De reis was prima georganiseerd. Overal stonden de chauffeurs op tijd klaar en wisten gidsen ons te vinden. Slechts één keer stonden we in eerste instantie tevergeefs te wachten door een miscommunicatie, maar na een telefoontje met het nummer in onze reisinformatie werd ook dit prima opgelost.
 
De vakantie was super! Heel afwisselend, veel mooie dingen gezien en gedaan, en alles prima georganiseerd! We geven de reis een 9 en kunnen Footprint Travel zeker aanbevelen.


Indonesië reizen - Orang-oetan Bukit Lawang, SumatraIndonesië reizen - Orang-oetan Bukit Lawang, SumatraIndonesië reizen - Berastagi vanaf de brug. Indonesië reizen - Geweldige entree over hangbrug! Gunung Leuser Park, Sumatra.Indonesië reizen - Olifanten wassen in de rivier. Tangkahan Sumatra.Indonesië reizen - Vulkaan Sibayak beklimmen. Berastagi, Sumatra. Indonesië reizen - Batak huizen. Tussen Berastagi en Tobameer.Indonesië reizen - Sipisopiso waterval Tobameer. Indonesië reizen - Traditioneel dorp aan Tobameer. Indonesië reizen - Boottocht naar Menjangen eiland. Pemuteran, Bali. Indonesië reizen - Het noorden van Bali.