Dewi den Bakker - 31-08-2015
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


Het was goed bedacht dat de kwaliteit langzaam werd afgebouwd, met dan nog een luxe-hotel op twee/derde (Palu) van de reis.
Op de Togian eilanden was de watervoorziening wel erg slecht, er was zo'n beperkte hoeveelheid water dat je moest kiezen tussen je wc doorspoelen of jezelf wassen.

De Maros-wandeling was uitzonderlijk mooi, daarnaast raden we Tangkoko National Park en Bunaken aan. Tana Toraja is natuurlijk ook erg indrukwekkend.

De organisatie was zeer goed.
Twee minpunten zijn er wel: Bij aankomst in Ampana duurde het even voor de boot naar de Togian er aan kwam, waardoor wij ons wat zorgen begonnen te maken.
Het tweede punt was de gids vanaf Pendolo tot en met Tentena. Hij sprak slecht Engels, vertelde weinig en reageerde nogal vreemd als we dingen vroegen (bijvoorbeeld als we de naam van een megaliet vroegen). We beseften toen wat een grote rol een gids speelt in je vakantieplezier.
Naast de organisatie hebben we nog een opmerking over de planning. De tocht van Pendolo naar Tandobone (inclusief tussenstop bij een dorpje) duurde tot 11:00. Daarna stond er niks op het programma. De volgende dag gingen we naar een waterval, en waren we in het begin van de middag alweer terug. Voor ons was het prima geweest als dit op één dag was geweest.

Deze reis is uitstekend geregeld en alles zit er in, landschap, cultuur, dieren, duiken/snorkelen, geschiedenis, lekker eten, ga zo maar door. Onze persoonlijke hoogtepunten waren Maros, Tana Toraja, Tangkoko National Park en in Bunaken de beste duik ooit gemaakt!