Jan en Marjan Spaans - 27-08-2014
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


Het was een bijzondere reis waarin we nog nooit zo veel verschillende dingen hebben gedaan.
Prima georganiseerd met de vrijheid om met de chauffeurs naar eigen inzicht nog dingen te bezoeken.
 
Het was voor ons de eerste keer naar Indonesië, maar waarschijnlijk niet de laatste keer.
We hebben het plan om in de toekomst nog een keer reis te maken naar Flores, Sulawesi, Lombok, Gili eilanden of iets in die richting. Java en Bali zijn heel toeristisch en druk. Dit deel van Indonesië is waarschijnlijk wat rustiger.  
 
Sommige hotels waren vrij eenvoudig met soms ook wel met wat mankementen. Het hotel in Tabanan was werkelijk een belevenis, zo mooi en ruim. Ook in Pemuteran hadden we een heerlijk resort.
De ligging van alle accommodaties was altijd op de goede plaats.
 
De culinaire trip in Yogya is echt een aanrader: leuke gidsen. Je ziet de stad anders achter op de brommer en je proeft gerechten die je anders nooit zou kiezen. We hebben zelf gado-gado gemaakt en je mag ook kijken in de keuken van diverse restaurants om te zien hoe alles gemaakt wordt.
 
De jeeptocht naar de Bromo mag je ook niet missen. Je gaat staande achter op een jeep in een paar uur door veel verschillende landschappen.
 
Het snorkelen bij Pemuteran was een prachtige ervaring. Je hebt het gevoel dat je zweeft boven een onwaarschijnlijk mooie wereld vol kleurige vissen planten en koralen. Daarentegen ging het snorkelen bij Amed niet zo goed, mede door hoge golven en verkoudheid.
 
De fietstocht bij Solo had wel wat langer mogen duren, was wel leuk, maar vrij kort. Het eten was erg goed.
 
In Kalibaru niet de plantage van het hotel bezocht, maar door de chauffeur (Ranga) naar een plantage in de buurt gebracht. Twee uur durend rondleiding gehad door Nederlands sprekend mevrouw. Alle ons bekende kruiden zien groeien, uitleg over palmsuiker, koffie branden, daarna proeverij van van alles met zang en dans van kinderen. Echt heel leuk.
 
We hebben in Yogyakarta een mooi Ramyana-ballet gezien.
 
Zelf hebben we nog een rafttrip geregeld, bij Ubud. Dit was heel leuk, maar ook wel vrij druk.
 
De reis was goed geregeld. Alleen op de eerste dag ging de ontvangst in Yogya niet goed; er was geen chauffeur. Na een uur wachten contact met Jaqueline opgenomen en ruim een half uur later opgehaald. Er was een verkeerde tijd doorgekomen.
Verder was alles prima. Goede chauffeurs. Informatie voorziening werkelijk uitstekend, nog nooit zo goed gehad.
 
Onze conclusie: we geven de reis een 9!


Indonesië reizen - Borobudur 's avondsIndonesië reizen - Trapauto's in YogyakartaIndonesië reizen - Ramayana-balletIndonesië reizen - De Tengger-krater (bij de Bromo)Indonesië reizen - Tanah LotIndonesië reizen - Marjan bij de rijstvelden bij de Gunung Kawi tempelIndonesië reizen - Reinigingsritueel in de Tirta Empul tempelIndonesië reizen - Klaar voor de crematie-ceremonie