Reisgids Bali

Indonesie reisgids - Bali reisgids - reisadvies Bali - bezienswaardigheden Bali

 

Feiten en cijfers over Bali

Oppervlakte: 5561 km2 (Ter vergelijking: Nederland is 33.883 km2 incl 18% binnenwater. Bali is ongeveer zo groot als de provincie Noord-Brabant.)
Populatie: ong. 4 miljoen
Jaarlijks aantal toeristen: circa 2 miljoen
Godsdienst: 92% Agama Hindu Dharma (Balineeshindoeïstisch)
Typisch eten Bali:  Babi Guling (geroosterd varken aan het spit), Lawar (groentenmix met kokos, gemengde kruiden en specerijen), Bebek Betutu (geroosterde eend)
Feestdagen: Naast de Indonesische nationale feestdagen, zijn er Balinese feestdagen, waarvan de belangrijkste zijn Nyepi, Galungan, Kuningan
Taal: Indonesisch (voertaal scholen, media), Balinees.
Regenseizoen: oktober – maart
Droge seizoen: april – september
Vliegveld: Ngurah Rai in Denpasar 
Nationaal Park: Taman Nasional Bali Barat (Nationaal Park West Bali) nabij Pemuteran.

 

High-lights Bali: 

De vele tempels die je overal vindt (Tanah Lot, Uluwatu, Bersakhi, Pura Danau Beratan). Vulkanen (Gunung Agung, Gunung Batur), meren, traditionele dorpjes, traditionele markten, schitterende snorkel- en duikplekken (Menjangen eiland, Amed) en natuurlijk de vele stranden.
 
Hoofdstad: Denpasar ( 788.589 inwoners (2010) )
Opvallende bevolkingsgroep: Bali Aga, de traditionele bevolking van Bali, die meestal in de bergen wonen en een andere adat, gebruiken heeft dan de rest van Bali.
Beroemdste Nationaal Park: Taman Nasional Bali Barat, vooral bekend van Menjangen eiland.
Bedreigde dieren: Bali Starling
Hoogste piek: Gunung Agung ( 3.142m)
Vulkaan beklimmen: Gunung Agung (3142m) is niet altijd goed bereikbaar, Gunung Batur (1717m) wordt daarom vaak beklommen
Grootste meer: Batur meer
UNESCO erfgoedCultuur landschap van Bali: Het Subak systeem als uiting van de Tri Harta filosofie: Subak weerspiegelt het filosofisch concept van Tri Hita Karana, die het rijk van de geesten, de menselijke wereld en de natuur samenbrengt. Het subak systeem heeft Bali in staat gesteld om de meest productieve rijst telers in de archipel te worden.

 

Festivals

Bali Spirit Festival: Yoga, dans en muziek. Maart, Ubud
Bali Arts Festival: Culturele optredens door de beste lokale groepen van het eiland (denk aan traditionele dans, gamelan), die strijden om prijzen.  Mid juni-mid juli, Denpasar.
Ubud Writers & Readers Festival. Oktober, Ubud.
 

 

Literatuurlijst online reisgids Bali

 
Voor achtergrondinformatie voor de reisgids Bali zijn verschillende bronnen geraadpleegd. We kunnen je deze reisgidsen aanbevelen op je reis!
 
 1. The Natural Guide to Bali
 2. Wikipedia - Wikitravel
 3. Lonely Planet Bali & Lombok
 

Blader hieronder per plaats door de online Bali Reisgids!

 


 • Seminyak

  Seminyak

  Bali vakantie - Seminyak - Informatie - Strand Seminyak - Restaurants


  De zuid-westkust is eigenlijk een aaneenschakeling van bars, restaurants en winkeltjes. Met als centrale punt Kuta. Na Legian gaat deze amusementsgordel naadloos over in het nieuwste en meest trendy centrum: Seminyak
  Verder lezen
 • Zeetempels Tanah Lot en Uluwatu

  Zeetempels Tanah Lot en Uluwatu

  Bali vakantie - Zeetempels - Tanah Lot - Uluwatu - Tempels


  Tanah Lot is de belangrijkste van de vele zeetempels die langs de zuidkust van Bali gebouwd zijn. De naam betekent letterlijk Aarde (Tanah) en Zee (Lot). Tanah Lot is gebouwd boven op een rots in zee vlakbij Kuta en Denpasar. Voor Bali is Uluwatu een hele belangrijke tempel. Het is namelijk een van de negen publieke tempels die aan heel Bali behoren en dienen ter bescherming van het eiland
  Verder lezen
 • Noord Bali

  Noord Bali

  Bali vakantie - Noord Bali - Menjangen eiland - Gitgit waterval - Lovina - Danau Bratan - Munduk


  In het noorden van Bali woont een zesde van de bevolking. Er komen veel minder toeristen naar het noorden, de meesten blijven vooral aan de stranden in het zuiden. Alleen reizigers die een rondreis over Bali maken, komen voor enkele dagen voor een bezoek aan Lovina of Pemuteran. Dit gedeelte van Bali is daardoor nog relatief rustig en authentiek.
  Verder lezen
 • West Bali: Tabanan

  West Bali: Tabanan

  Bali vakantie - West Bali - Tabanan - Subak - Pura Taman Ayun - Mengwi - Taman Kupu-Kupu - Batukaru


  Tabanan is een regentschap met delen in Centraal Bali en andere delen in West Bali. De hoofdstad van deze regentschap is Tabanan. Dit gebied wordt ook wel de rijstschuur van Bali genoemd. Het is de grootste rijstproducent van het eiland.
  Verder lezen
 • Ubud

  Ubud

  Bali vakantie - Ubud - Traditionele dansen - Kecak - Ramayana - Kunst - Musea - Yoga - Spa - Biologisch kruiden - Genezen


  Ubud is een plaats in het centrum van Bali en wordt beschouwd als het culturele en spirituele centrum van het eiland. De naam is afgeleid van het Balinese woord ubad, dat medicijn betekent.
  Verder lezen
 • Pemuteran, Noord Bali

  Pemuteran, Noord Bali

  Bali vakantie - Pemuteran - snorkelen - duiken - Menjangan eiland - schildpadden opvang - Reef Recharge project - Nationaal Park West Bali - Bali starling


  Het vissersdorp Pemuteran ligt in de noordwest hoek van Bali. Het is een kleine, authentieke kustplaats, waar het heerlijk rustig is. Het grijze strand wordt geflankeerd door majestueuze bergen.
  Verder lezen
 • Lovina, Noord Bali

  Lovina, Noord Bali

  Bali vakantie - Lovina - dolfijnen - strand - gitgit waterval - heetwater bronnen - Air Panas Banjar


  Lovina is eigenlijk een verzameling van een aantal dorpjes aan een strandgebied van acht kilometer: Kaliasem, Kalibukbuk, Anturan, Tukadmungga en Pemaron
  Verder lezen
 • Singaraja, Noord Bali

  Singaraja, Noord Bali

  Bali vakantie - Singaraja - Noord Bali - Pura Maduwe Karang


  Singaraja is met zijn populatie van meer dan 100.000 mensen, de tweede stad van Bali. Er zijn maar liefst twee universiteiten. Singaraja, wat Leeuwen koning betekent, was het centrum voor de Nederlands-Indische macht in Bali.
  Verder lezen
 • Het centrale berggebied van Bali

  Het centrale berggebied van Bali

  Bali vakantie - Centrale berggebied van Bali - Munduk - Danau Bratan meer - tempel Pura Ulun Dana - Danau Buyan meer - Danau Tamblingan


  Het hart van Bali wordt gevormd door een keten vulkanen. Meer naar het noordoosten ligt de actieve vulkaan van de Batur Berg (Gunung Batur), met het Batur meer.
  Verder lezen
 • Munduk

  Munduk

  Bali vakantie - Munduk - Noord Bali - Centraal berggebeid


  Munduk is een klein bergdorpje op zo’n 1000 meter hoogte, een koele, rustige plaats tussen de groene heuvels. Er zijn mooie uitzichten, onderweg is het bij helder weer zelfs mogelijk de kust aan de noordzijde van Bali te zien.
  Verder lezen
 • Gunung Batur of Baturvulkaan

  Gunung Batur of Baturvulkaan

  Bali vakantie - Gunung Batur - Berg - Mount Batur - Danau Batur meer - Kintamani


  Het gebied rondom Gunung Batur en het Batur meer ligt in het noordoosten van Bali. Gunung betekent berg, je kunt de naam dus ook tegen komen als Mount Batur of Baturberg. Gunung Api –vrij vertaald vuurberg- is het Indonesische woord voor vulkaan.
  Verder lezen
 • Het oosten van Bali

  Het oosten van Bali

  Bali vakantie - oost Bali - Gunung Agung - Gunung Batur - Sidemen - Selat - Amed - Pura Besakih - tempel


  Oost Bali beslaat een gebied van zo’n 1675 km2 en is een derde van Bali. Er wonen zo’n 750.000 mensen, ongeveer een kwart van Bali. De provincies zijn Klungkung, Karangasem en Bangli, ook de eilanden groep Nusa Lembongan, Nusa Ceningan en Nusa Penida horen bij de provincie Klungkung.
  Verder lezen
 • Amed, duiken snorkelen scheepswrak US Liberty Tulamben

  Amed, duiken snorkelen scheepswrak US Liberty Tulamben

  Bali vakantie - Amed - scheepswrak - US liberty - Tulamben - duiken - snorkelen


  Met ‘Amed’ wordt meestal het hele gebied van vissersdorpjes van Amed tot Aas bedoeld. De dorpjes zijn zo klein dat niet erg duidelijk is waar de een ophoudt en de ander begint. Veel mensen komen naar Amed om te snorkelen of duiken bij scheepswrak US Liberty in Tulamben.
  Verder lezen
 • Padangbai

  Padangbai

  Bali vakantie - Padangbai - ferry - snelboten - haven - Pasir Putih - strand - Topin Inn


  Padangbai is de haven voor ferry en snelboten naar de Gili eilanden, de eilanden voor de kust van Bali Nusa Lembongan en Nusa Penida en het vasteland van Lombok.
  Verder lezen
 • Candidasa

  Candidasa

  Bali Vakantie - Candidasa - Pasir Putih - strand


  Candidasa is helaas slachtoffer geworden van niet goed geplande toeristische ontwikkelingen in de jaren ’80. Het verloor toen zijn koraalrif, wat werd ontgonnen om de hotels te bouwen!
  Verder lezen
 • Nusa Lembongan, Nusa Penida, Nusa Ceningan

  Nusa Lembongan, Nusa Penida, Nusa Ceningan

  Bali vakantie - Nusa Lembongan - Nusa Penida - Nusa Ceningan


  De eilanden Nusa Lembongan, Nusa Penida en Nusa Ceningan bestaan uit droge kalksteen (lime stone) plateaus, waar weinig mensen leven. Er zijn hier weinig mogelijkheden voor landbouw en men zou hier erg arm zijn, was het niet voor de zeewierplantages voor de kust.
  Verder lezen
 • Sidemen

  Sidemen

  Bali vakantie - Sidemen - Whitewater rafting - Melangit River


  Het Sidemen/Selat gebied is verbluffend mooi. Het bevat verschillende valleien in de uitlopers van de berg Agung op de route tussen Karangasem en Rendang.
  Verder lezen
 • Denpasar

  Denpasar

  Bali reizen - informatie Denpasar - hoofdstad Bali - Denpasar vliegveld Bali


  Denpasar is de hoofdplaats van Bali. Ten zuiden van deze stad is de internationale luchthaven gevestigd. 
   
  Verder lezen
 • Kuta

  Kuta

  Bali vakantie - Kuta - Informatie - Bezienswaardigheden Kuta - Strand Kuta - Restaurants - Activiteiten Kuta


  Kuta is de meest bezochte stad op Bali en dè badplaats bij uitstek met kilometers mooi zandstrand, geweldige winkelmogelijkheden, een bruisend nachtleven en accommodaties voor elke portemonnee. Kuta is een voormalig vissersdorp op het zuidelijke schiereiland van Bali.
  Verder lezen
 • Sanur

  Sanur

  Bali vakantie - Sanur - Informatie - Bezienswaardigheden Sanur - Strand Bali - Restaurants - Activiteiten Sanur


  Sanur ligt niet ver van de hoofdstad Denpasar en de luchthaven (ongeveer 30 minuten rijden). Sanur heeft haar oorspronkelijke en authentieke karakter behouden. Sanur is een mooie uitvalsbasis om het zuiden van Bali verder te verkennen
   
  Verder lezen
 • Legian

  Legian

  Bali vakantie - Legian - Informatie - Bezienswaardigheden Legian - Strand Bali - Restaurants - Activiteiten Legian


  Legian is een kleine badplaats in het verlengde van Kuta. Dit strand is een gewilde plek voor surfers vanwege de stroming en de golven. Op de markt dicht bij het strand vind je traditionele handwerken en veel souvenirs en op de andere markt verkoopt men verse etenswaren.
  Verder lezen
 • Godsdienst in Bali: Balinees Hindoeisme

  Godsdienst in Bali: Balinees Hindoeisme

  Godsdienst in Bali: Balinees Hindoeisme


  Bali kent Balinees hindoeïsme als geloof. Men streeft naar harmonie tussen de mens, de goden en de natuur. Men gelooft in karma, waarbij al het goede dat je doet, weer bij je terug komt.
  Verder lezen
 • Bali: een magisch en tropisch paradijs

  Bali: een magisch en tropisch paradijs

  Indonesie reisgids - Bali reisgids - reisadvies Bali - vakantie Bali


  Het eiland Bali is een prachtig, groen eiland. In het hart van het eiland liggen de groen begroeide vulkanen met blauwe vulkaanmeren. Het eiland is omringd met stranden, in het noorden met zwart vulkanisch zand, in het zuiden is het zand mooi wit.
  Verder lezen
 • Feestdagen Bali en de Balinese kalender

  Feestdagen Bali en de Balinese kalender

  Indonesie reisgids - Bali reisgids - feestdagen Bali - Balinese kalender


  Naast de westerse, Gregoriaanse kalender hanteert men op Bali de uiterst ingewikkelde Çaka-kalender. Eigenlijk zijn dit 2 kalanders samengevoegd: de Saka en de Waku kalender
  Verder lezen

Deze reisgids hoort bij de volgende Indonesië reizen: