Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
 

Bali, eiland van de groene natuur

Het eiland Bali is een prachtig, groen eiland. In het hart van het eiland liggen de groen begroeide vulkanen met blauwe vulkaanmeren. Het eiland is omringd met stranden, in het noorden met zwart vulkanisch zand, in het zuiden is het zand mooi wit. Op de stranden liggen de kleurig beschilderde vissersboten. Naar het binnenland toe vind je de glooiende rijstvelden, die vaak aangelegd zijn in terrasvorm, hetgeen een fascinerend beeld vormt. Daar tussen staan de tempels met hun gestapelde grasdaken en  met groen mos overdekte beelden. In dit afwisselende landschap is van alles te doen en te beleven. Zwemmen, snorkelen, surfen, duiken, zonnen op de stranden. Tussen de groene rijstvelden is het prachtig wandelen of fietsen. 
 

Bali, eiland van de kunst

Naast de natuurlijke schoonheid van het eiland, is er de schoonheid van de menselijke hand. Alles op Bali lijkt bedoeld om mooi te zijn. De Balinezen zijn een kunstzinnig volkje, van de eenvoudigste man tot de vele Koninklijke families van het eiland. ’s Ochtends bewerkt men het rijstveld. Dit is niet alleen om een voedselvoorraad te creëren; het gaat er ook om dat het mooi rijstveld is; er zijn namelijk wedstrijden voor wie het mooiste en best onderhouden rijstveld heeft. ’s Middags pakt men de kwasten op en schildert men op doek het rijstveld met witte vogels. Ieder dorp heeft zijn eigen kunstspecialisme,  in het ene dorp is het zilver bewerken, in het andere dorp wordt steen gehouwen en in weer een ander dorp wonen vooral houtsnijders. Niet alleen tempels en paleizen, maar tegenwoordig zijn ook de hotels, spa’s en restaurants prachtig gedecoreerd met deze handwerken. ’s Avonds is in de kleinste dorpen het geluid van de gamelan te horen, wanneer er wordt geoefend voor één van de vele tempelceremonieën  of als begeleiding van de dansers van een Ramayana-voorstelling of een  kecak-dans.
 

Bali, eiland van tradities

Maar dat is nog steeds niet de essentie van het ‘magische Bali’. De prachtige natuur tref je ook op Lombok en de kunstzinnigheid op Java. De kracht van Bali ligt besloten in haar cultuur. Hoewel er ook wordt gemoderniseerd, houdt zij vast aan haar tradities. Tempel ceremonies gaan voor alles, en leggen rustig het dagelijks leven stil. Grote files worden gevormd in de straten van Denpasar, omdat er een crematie stoet langskomt. Niemand maakt zich hier druk over, dit hoort nou eenmaal bij het leven op Bali. Men houdt vast aan sociale constructies van ‘banjars’, het dorp waar men bij hoort, en de subak, het overleg tussen de rijstboeren die samenwerken op een gebied van rijstvelden en watertoevoer. Beslissingen worden genomen op basis van consensus. Hierdoor worden beslissingen genomen, die goed zijn voor het algemeen belang van de gehele omgeving.
 

Bali, eiland van dankbaarheid

Daarnaast wordt de cultuur voor een groot deel bepaald door het Balinees hindoeïstische geloof. Er zijn vele feestdagen en tempelceremonies waarvoor het héle dorp samenwerkt. Op weg naar de tempel balanceren vrouwen schalen met hoog opgestapeld fruit op hun hoofd. Iedere dag worden offertjes van bloemen en wierook gebracht, aan werkelijk álles. Niet alleen aan de goden, maar ook de demonen moeten tevreden worden gesteld. Want in Bali draait alles om balans. Het goede zou niet bestaan, zonder het kwade. Er zijn speciale dagen om dankbaar te zijn voor bijvoorbeeld alles van ijzer. Op die dag krijgen auto’s en brommers een extra wasbeurt en bloemen offers. Misschien schuilt hier wel een deel van het geheim van de Balinese cultuur: ze zijn dankbaar voor allerlei dingen in hun dagelijks leven, die wij in het Westen vanzelfsprekend vinden.
 

Bali, eiland van spirualiteit én flexibiliteit

Het Balinees hindoeïstisch geloof brengt ook met zich mee, dat men gelooft in karma. Wat je doet, komt op één of andere manier bij je terug. Dit betekent dat als je slecht doet, je ook veel slechte dingen op je pad zult krijgen. En als je goed doet, dan zul je hiervoor worden beloond met veel goede dingen op je pad. De keuze is dus vrij simpel. Een Balinees zal zich wel tien keer bedenken voordat hij je zou bestelen en je liever met een grote glimlach op zijn gezicht iets wat je hebt laten liggen bij je terugbrengen. Tegelijkertijd is zich kunnen aanpassen naar de omstandigheden een element van de cultuur. Een Balinees is flexibel en grijpt kansen binnen de grenzen van zijn ethiek en cultuur. Als een toerist bereidt is een hoge prijs te betalen voor een souvenir, dan is dat prima. Immers de goden hebben deze toerist naar hem toegebracht. Een Balinees redeneert dan, dat hij eerder vast iets heel goeds heeft gedaan om deze mazzel te verdienen!
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter