Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Trekking Baturberg
Er worden wandelingen naar de top van de Baturberg en de kraterrand gedaan. Meestal vertrekken deze in alle vroegte om de zonsopgang vanaf de berg te zien. Hierbij moet je je realiseren dat je in het donker op een bergpad omhoog loopt, een koplamp is een must. De klim naar de top gaat daarom minder om het landschap, maar meer om het behalen van een uitdagend doel: de top. Aangezien Baturberg een actieve vulkaan is, kun je op de top de zwavel omhoog zien bubbelen. Realiseer je dat het mogelijk is dat de zonsopkomst op sommige dagen niet spectaculair is. En je kunt de zonsopgang ook vanaf halverwege de flank bekijken. Maar ook als je met licht wil gaan lopen, is het verstandig met het allereerste licht (5 uur) aan de klim te beginnen. Dit omdat de mist soms al vroeg (11 uur) binnen komt drijven, en het hele uitzicht ontneemt. Aan de top wordt vaak een ontbijt gemaakt. Verzorgt de gids of trekkingsbedrijf dit, dan wordt er vaak een ei of banaan gebakken in de hete stomende gaten van de vulkaan. Afhankelijk van conditie en omstandigheden neemt deze trekking in totaal zo’n vier tot vijf uur in beslag, hangt uiteraard ook af hoe lang je aan de top blijft. Er zijn ook langere trekkingen van acht uur.
 
Ook met de Batur-rim-wandeling kan vanwege de opkomende mist het beste zo vroeg mogelijk begonnen worden, voor of met zonsopgang. Deze minder bekende wandeling is een goed alternatief. Het voordeel is dat je alleen in het begin een stijging hebt en op het eind een afdaling. Maar het grootste deel van de wandeling loop je over de rand van de wijdste caldera met relatief weinig hoogteverschil. Je krijgt vanuit daar naar het Baturmeer onder je en tegen de Baturberg aan. Vanaf het uitzichtpunt zie je duidelijk dat je op de kraterrand van een geëxplodeerde vulkaan wandelt, waar nieuwe vulkanen in zijn ontstaan. Gaat het je om mooie uitzichten, dan is deze wandeling een aanrader. De piek ten noordwesten van Batur is de Penulisanberg (1746) en de piek ten zuidoosten is de Abangberg (2151 m). Met helder weer zie je de oceaan liggen. Verder naar het zuidoosten ligt de hoogste berg van Bali, de heilige berg Gunung Agung (2567 m). Aan het eind van deze wandeling kun je met een lokaal bootje het meer oversteken, en je daar door een auto op laten halen.
 
 
 
Het is verplicht om een gids die is aangesloten bij de HPPGB (Mount Batur Tour guides association) in dienst te nemen de Baturberg op. Het wordt niet geaccepteerd als mensen proberen zonder officiële gids te gaan. Zorg dus dat je gids lid is van deze associatie, om problemen te voorkomen. De trekking naar Baturberg wordt veel door trekkingsbureaus uit Ubud georganiseerd (vertrek om 2 uur am), maar ook zij moeten verplicht gebruik maken van de diensten van een HPPGB gids. Het voordeel is dat hierdoor de inkomsten van de Baturberg trekking in de arme regio blijven. Mensen uit de regio worden opgeleid tot gids. Van te voren de trekking regelen met een prettig trekkingbedrijf die de HPPGB gids inhuurt, scheelt veel irritaties waardoor je een leukere ervaring zult hebben.
Vanwege de hoogte en de mist die vaak al vroeg binnen komt drijven, kan het flink afkoelen en is een fleecejack en regenjas of poncho een aanrader. Uiteraard zijn goede bergschoenen met profiel en voldoende drinkwater (minimaal twee liter per persoon) een must en op zonnige dagen een pet en zonnebrand. Laat geen waardevolle spullen achter in de auto, inbraken zijn voor gekomen in het verleden.
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter