Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Ben je op zoek naar een minder toeristische ervaring reis dan af naar Oost Bali. In het oosten van Bali rijd je een totaal andere wereld binnen. Het landschap wordt gedomineerd door de vulkanen Gunung Agung en Gunung Batur. Rondom de vulkanen, in de omgeving van Sidemen en Selat, zijn prachtige groene rijstterrassen te vinden. Aan de kust is in het droge seizoen het land erg droog. De kust in de omgeving van Amed heeft aan het eind van het droge seizoen zelfs iets woestijnachtigs, met eenzame lontar-palmen tussen oranje gekleurde rotsblokken. In het natte seizoen kan het beeld heel anders zijn, en de kustlijn verandert dan in een groene oase. Vanaf een hoog uitzichtpunt op de kronkelweg ziet de kustlijn van Amed er tamelijk spectaculair uit: met palmbomen omzoomde baaien met zwarte vulkaan-zandstranden en fel beschilderde vissersboten.
 
Oost Bali beslaat een gebied van zo’n 1675 km2 en is een derde van Bali. Er wonen zo’n 750.000 mensen, ongeveer een kwart van Bali. De provincies zijn Klungkung, Karangasem en Bangli, ook de eilanden groep Nusa Lembongan, Nusa Ceningan en Nusa Penida horen bij de provincie Klungkung. De grote stadskernen zijn Semarapura (ook Klungkung genoemd), Bangli en Amlapura (provincie Karangasem). Aan deze stadjes is –net als veel steden in Indonesië- buiten de bezienswaardigheden weinig moois te bekennen.
 
Buiten de drukbevolkte steden, kom je vooral kleine dorpjes tegen. Zie je een boer met een buffel ploegen op de sawa, dan lijkt de tijd stil te hebben gestaan. De regenwolken van de moesson uit het zuidwesten worden tegen gehouden door de pieken van de bergketen Gunung Batur, Gunung Abang, Gunung Agung en tenslotte Gunung Seraya op het puntje van het eiland, waardoor de noordoostelijke hellingen dor zijn. In deze dorre kustgebieden van Oost Bali heerst meer armoede dan in de rest van Bali, in sommige geïsoleerde gebieden zelfs ernstige armoede. Er zijn hier dan ook enkele initiatieven om de bevolking te helpen een bestaan op te bouwen, zoals het East Bali Poverty Project (EBPP). Een groot probleem in deze gebieden is dat men voornamelijk casave verbouwt, wat de iodine opname stopt. Iodine is nodig om te zorgen dat hersenen zich goed kunnen ontwikkelen. Door dit iodine gebrek, worden in dit gebied veel meer kinderen geboren met een verstandelijke handicap. EBPP deelt, met behulp van Unicef, multivitamine tabletten met iodine uit in deze geïsoleerde dorpen en probeert nieuwe landbouwtechnieken bij te brengen voor een afwisselendere voeding.
 
 
Gunung Agung is de hoogste en heiligste berg van Bali, met op zijn flank Besakih, de heiligste tempel van Bali. De vulkaan Gunung Batur met het Danau Batur meer liggen weliswaar in het noordoosten van Bali en vallen onder de provincie Bangli, maar zijn vanuit geografisch oogpunt beschreven bij het Centraal gebergte.
 
In het oosten van Bali zijn van oudsher drie ‘koninkrijken’ gevestigd: in Klungkung (Semarapura), Bangli en Karangasem (bij Amlapura). Er zijn dan ook nog veel ‘paleizen’ te vinden in dit gebied. Een paleis in Bali is totaal anders dan we in Europa gewend zijn!
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter