Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

Musea

Ubud is rijkelijk voorzien van musea. “Kunstenaars zijn gelukkig dat ze in staat zijn om twee keer te leven: Eerst in het heden, en later via hun creatieve inspanningen”. Het gaat te ver om alle musea in en rond Ubud allemaal hier te benoemen, maar enkele zijn er hieronder uitgelicht.
 

Museum Puri Lukisan

Dit museum is opgetrokken uit drie paviljoens. Het eerste paviljoen bevat vroege werken uit Ubud en omgeving, waaronder schilderijen in de klassieke Wayang-stijl. In het tweede is, naast kleurrijke schilderijen in de “Young Artist” stijl, een goede selectie van moderne traditionele werken te vinden. Het laatste paviljoen heeft wisselende exposities.
 

Museum Neka

Voor geïnteresseerden in de Balinese schilderkunst is dit museum, gevestigd aan de Jalan Raya Campuhan, een must. Het museum is in 1982 opgericht door de schoolleraar en verwoed verzamelaar Sutea Neka. Hier vind je vele kunstwerken van Balinese, Indonesische en andere in het buitenland geboren kunstenaars die zich lieten inspireren door de prachtige Balinese landschappen van het dagelijks leven. Het is geen soort muf ouderwets museum, maar echt een geweldige plek om de Balinese cultuur en hun kunstwerken zoals houten beelden, maskers, wayang kulit poppen, krissen en veel schilderijen te leren kennen. Het Neka Museum is gehuisvest in acht paviljoens of kunstzalen in een tuin met een prachtig uitzicht.
 

ARMA Museum - Agung Rai Museum of Art -

Dit museum is opgericht door de charmante Agung Rai, een niet te stuiten verzamelaar en kunsthandelaar met grote charme en een vooruitziende blik, van kinds af aan.
 
Als je inzicht wilt in de geschiedenis en de vele stijlen van de Balinese schilderijen dan is dit een van de beste plaatsen om dit te ontdekken. Het museum bevindt zich in het zuiden van Ubud aan de Jalan Raya Pengosekan. De hoofdingang is naast het stijlvolle ARMA Bali luxe resort, maar via het Café ARMA aan de Jalan Hanoman kun je ook binnen komen. Het museum wordt beheerd door de ARMA Stichting, om de continuïteit te ondersteunen. Een van de belangrijkste doelstellingen van de stichting is het bewaren en bevorderen van de kunst en cultuur, niet alleen van Bali, maar van heel Indonesië.
 
Naast een museum heeft ARMA ook een cultureel centrum waar theatervoorstellingen en culturele workshops worden gehouden in schilderkunst, dans en muziek. Als je geluk hebt, zie je misschien kinderen de fijne Balinese danstechnieken leren in het paviljoen bij de receptie. Er zijn ook een boekhandel, bibliotheek en conferentieruimtes.
 
De schilderijen van de Balinese , Indonesische en buitenlandse kunstenaars worden getoond in twee gebouwen in Balinese stijl. De collectie is een mix van schilderijen, variërend van traditioneel tot modern; Kamasan schilderijen op boomschors, Batuan schilderijen uit de jaren dertig en schilderijen van beroemde Balinese kunstenaars. De permanente tentoonstelling van schilderijen is eigendom van de ARMA foundation of is een bruikleen van de Agung Rai familie.
 
Het ARMA museum heeft ook een grote collectie schilderijen van buitenlandse kunstenaars die invloed hebben gehad op de ontwikkeling van de Balinese schilderkunst door de tijd heen, zoals Rudolf Bonnet, Willem Gerard Hofker en Willem Dooijewaard. Dit is ook de enige plek waar je de werken van schilder Walter Spies, een belangrijke figuur in de geschiedenis van de Balinese schilderijen, kan zien. De uitleg bij de schilderijen is erg duidelijk en ze worden tentoongesteld aan hoge, ruime muren wat het leuk maakt om je tijd te nemen tijdens het wandelen langs de schilderijen. Verbazingwekkend om de vele details te zien en hoe de schilders erin geslaagd zijn om vele dagelijkse activiteiten op het doek te zetten. Elk plekje is opgevuld.
 
Agung Rai Fine Art Galery bevindt zich op de hoofdweg in Peliatan. Agung Rai’s broer, Agung Raka heeft ook een indrukwekkende galerie in de straat op weg naar Mas Village, zeker een bezoek waard. Zijn neef Agung Wok beheert de galerie en levert geestig commentaar op de collectie.
 

Antonio Blanco Museum

Dit museum vind je vlak bij de brug over de rivier de Campuhan net buiten het centrum van Ubud op een prachtige plek. Antonio Maria Blanco (1912-1999) was een schilder van Spaanse en Amerikaanse afkomst. Hij was getrouwd met een traditionele Balinese danseres. Bali gaf Antonio belangrijke elementen die hij nodig had om zijn artistieke gaven te ontwikkelen: het prachtige landschap, de dromerige sfeer van het milieu, de doordringende kunst en de grote liefde.
 
Vrouwen zijn het middelpunt van zijn schilderijen en je zou kunnen zeggen dat Antonio een schilder was van het eeuwig vrouwelijke. Zijn stijl is romantisch-expressief en dromerig. Men noemt hem wel eens de Dali van Bali.  De schilderstijl is niet die van Dali, Blanco was uit dezelfde tijd en hij probeerde op Dali te lijken.
 
Blanco ontving talrijke onderscheidingen, kreeg van de Spaanse koning de titel “Don” en vele beroemdheden waaronder Ingrid Bergman, Soekarno, Soeharto en Michael Jackson roemden zijn werk.
 
Het Antonio Blanco Museum, Antonio’s levenslange droom, werd geopend op 28 december 1998. Het weelderige en indrukwekkende gebouw biedt een glimp van het theatrale karakter van de kunstenaar. Er zijn meer dan 300 werken tentoongesteld in chronologische volgorde om zijn artistieke ontwikkeling te laten zien. Afgezien van de collectie kunst van Blanco vind je er een verzameling exotische vogels en een draagmoederschap programma van de bedreigde Bali Starling. Ook heeft het museum een fantastisch, chique restaurant op het dak met uitzicht op de rivier en de Campuhan brug. Verschillende avonden per week zijn er Balinese dansvoorstellingen en zeer goede Gamelan-spelers.
Don Antonio Blanco overleed in 1999 op 87-jarige leeftijd. Aangezien hij het hindoeïstische geloof aanhing had hij een crematieplechtigheid in Balinese stijl.  www.blancomuseum.com
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter