Tempels bij Ubud

Naast de vele huis- en dorpstempels zijn er in de omgeving van Ubud ook verschillende bijzondere tempels te bezoeken. Balinese tempels zijn geen plekken waar mensen dagelijks samenkomen om te bidden, dus over het algemeen is het er rustig tenzij er ceremonies zijn. En dat komt nog al eens voor. Omdat de tempels de verblijfplaats van de goden zijn, moet men zich aan enkele regels houden, te weten: passende tempelkleding, dus een sarong met sjerp. Bovenkleding met mouwen en geen diep decolleté. Als je vergeten bent sarong en sjerp mee te brengen, geen probleem. Je kunt ze bij de ingang vaak huren of kopen. Deze tempel dresscode geldt ook bij andere heilige plaatsen, zoals bijvoorbeeld Gunung Kawi en Goa Gajah (ook wel bekend als The Elephant Cave). Vanzelfsprekend pas je ook je gedrag aan op deze heilige plaatsen; klimmen op beelden en heiligdommen is zeker niet oké. Ook is het verboden voor menstruerende vrouwen om de tempel zelf te betreden. Foto’s maken is echter geen probleem, maar doe het wel met respect. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je niet voor de priester of voor biddende mensen staat.
 
Pura Tirta Empul  (Heilig Bronwater of Tempel van de heilige bron)                                                                                   
Deze tempel is gelegen in Tampaksiring, 20 km. ten noordoosten van Ubud. Tirta Empul betekent Heilig Bronwater. Deze tempel is gebouwd rond de geiser van Tampaksiring en is één van de zes heilige tempels van Bali. In dit complex vinden belangrijke reinigingsrituelen plaats. Het water wordt gezien als het meest heilige water van Bali en wordt gebruikt voor vele ceremonies. Nog steeds worden magische en helende krachten aan het water toegeschreven. De diverse baden en vijvers worden gevoed door de bron die duidelijk te zien is. Van het hele eiland komt men hier naar toe om zich onder te dompelen in dit heilige water. Ook reizigers, mist op gepaste wijze gekleed, kunnen zich onderdompelen in één van de drie schone, openbare bassins. Als je niet van de Balinese tempelgebruiken op de hoogte bent, kun je hier het beste een gids voor meebrengen.
 
Gunug Kawi (Dichtersberg) Bij Tampaksiring.
Gravencomplex uit de 11e eeuw van koning Anak Wungsu en zijn vele vrouwen. Het kleinere complex aan de zuidkant van de rivier is van de vrouwen van de koning, terwijl het grotere complex van de koning zelf is. Centraal staan de tien zeven meter hoge beelden. Om bij deze beelden te komen moet je eerst langs een steile trap van 371 treden naar beneden lopen (terug naar boven is best pittig). Maar het prachtige uitzicht op de vallei en de rijstvelden maakt veel goed. Beneden zie je de kleine rivier Pakrisan, links de eerste beelden en wat verderop nog meer uit de rotsen gehouwen beelden. Ook zijn er enkele vertrekken waar bijna altijd een grote groep oudere vrouwen handwerk verricht. Meestal is dit een voorbereiding op een van de vele ceremonies. De beste tijd om deze schitterende plek te bezoeken is in de ochtend. Dan is het nog wat koel en minder druk. Na de pittige tocht naar boven kun je lekker uitrusten en van een verkoelend drankje genieten in Café Kawi. Wanneer je met een taxi gaat moet je goed aangeven dat je naar Gunug Kawi bij Tampaksiring (ten noordoosten van Ubud) wilt.
 
Goa Gajah (Olifantengrot of Elephant Cave)
Dit is een tempelcomplex uit de 11e eeuw in de buurt van Ubud. Rondom de ingang van de grot is de mond van een demon gehouwen. Je kunt een stukje de grot inlopen waar je een aantal lingam- en yoni (fallus en vagina)- beelden kunt zien, evenals een beeld van Ganesha. Naast de tempel kom je via een trap naar beneden in een bijna sprookjesachtig bos. Verder is er een waterval, en zijn er wat rijstvelden en een aantal Boeddhistische stupa’s.
 
Botanische tuin
Op slechts 1,2 km van het centrum van Ubud vind je deze mooie tuinen. Gelegen op een hoogte tussen de 320-400 meter boven de zeespiegel met een scala aan micro-klimaten, waaronder een ravijn, helling, weide, watervallen en natuurlijk bos. Ook vind je er een uitgebreide collectie varens, palmen, bamboe en tropische bomen.
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter
Footprint Travel
Voordat je doorgaat...
Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website.
Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!

Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis?
Rondreizen Riksja Travel