Reisgids Java

Indonesie reisgids - Java reisgids - reisadvies Java - bezienswaardigheden Java

 

Cijfers en feiten over Java

Oppervlakte: circa 132.000 km2 (drie keer zo groot als Nederland)
Populatie: circa 120 miljoen
Godsdienst: islam (circa 90%), christendom, boeddhisme, hindoeïsme, animisme
Typisch eten Java: : verschillend per streek, maar probeer eens een nasi gudeg, een sate kambing, een rendang en zeker de soto ayam niet vergeten!
Feestdagen: de Indonesische nationale feestdagen
 

 

High-lights Java

Hoofdstad: Jakarta (circa 10 miljoen inwoners)
Opvallende bevolkingsgroep: De traditionele Kasepuhan Banten Kidul in Ciptagelar en de mysterieuze Baduy (beiden een traditionele Sundanese gemeenschap, waarbij de Baduy beschermers van de Kasepuhan zouden zijn.)
Beroemste Nationaal Park: Nationaal Park: Bromo-Tengger-Semeru
Bedreigde dieren: Javaanse neushoorn (Ujung Kulon), Javaanse gibbon, banteng of wilde buffel (alleen Java), , schildpadden, Javaans dwerghert (kantjil), Javaans hert (rusa), luipaard, zwarte panter, gevlekte panter, kijang (een klein hert). Op het eilandje Bawean komt een van de zeldzaamste hertensoorten ter wereld voor: het Bawean hert. .
Hoogste piek: Semuru (3676 m)
Vulkaan beklimmen:Bromo (2392 m), Ijen (2799 m), Merapi (2968 m), Papandayan (2665 m) Unesco Erfgoed: Borobudur inclusief Candi Mendut (nabij Yogyakarta), Prambanan (nabij Yogyakarta), Sangiran archeologische vindplaats van Java mens (nabij Solo), Nationaal Park Ujung Kulon (West-Java)
Grootste meer:
 

 

De inwoners van Java: 

De twee grootste bevolkingsgroepen op Java worden gevormd door de Javanen  en de Sundanezen. Beide groepen stammen van de  zogenaamde Deutero-Maleise volken die rond 300 voor Christus gekomen zijn vanuit Zuid-China. In die tijd waren zij vrij vernuftig in het pottenbakken en werden vaste dorpen gebouwd. Zij begonnen met handel drijven met verschillende andere landen en daarvoor was het noodzakelijk de zeeën te trotseren. Hun geloof was animistisch; het toekennen van spirituele krachten aan dingen uit de natuur en ook deden ze aan voorouderverering.
De Javanen, die ongeveer twee derde van de Javaanse bevolking uitmaken, hebben nog steeds een eigen taal: Javaans. De meeste van hen zijn moslim, maar er zijn ook christenen, hindoes en boeddhisten. Ook zijn er nog steeds aanhangers van het Kejawen, dit geloof dat alleen op Java voorkomt, is een mengeling van animisme, boeddhisme en hindoeïsme en kent ook invloeden uit de islam. Dit geloof is de laatste jaren weer meer prominent aanwezig, als reactie op de orthodoxe islam. 
De Sundanezen leven vooral in West- Java. De meesten van hen zijn moslim. Ook zij hebben hun eigen taal; het Sundanees. Het is een moeilijke taal waarin standen en sociale hiërarchie sterk in verwoord worden. Muziek van de Sundanezen heeft een eigen stijl. De anklung, vervaardigd uit bamboekokers die in een stellage hangen en door heen en weer bewegen geluid voortbrengen, is daarbij onmisbaar.
 
Verder zijn er nog Madurezen, waarvan er zo’n zeven miljoen vooral in Oost-Java wonen. Zij zijn islamitisch. Van oorsprong komen ze van het eiland Madura dat ten noordoosten van Java ligt. Inmiddels hebben zij zich verspreid over Java en ook is deel  naar Kalimantan vertrokken (in het kader van de transmigrasie, een programma van de overheid om de bevolkingsdruk op Java te doen afnemen en de invloed van Java te vergroten). Daar zijn ze in bloedig conflict gekomen met de Dayaks, waarbij oude gewoontes als het koppensnellen weer in gebruik zijn genomen.
 
Tenggerezen vormen een kleine groep die rond het gebied van de Bromo leven. Zij hangen het hindoeïsme aan en zijn in de 14e eeuw naar dit gebied gevlucht, toen de islam zijn intrede deed in Indonesië. Als je de Bromo bezoekt, kun je wel zien dat de mannen met de paardjes en de jongens die mutsen en wanten verkopen andere gelaatstrekken hebben.
In het uiterste westen van Java leven de Baduy. Een bevolkingsgroep die bestaat uit ongeveer 6000 mensen. Hun geloof noemen ze sunda wiwitan. Hierin vind je hindoeïstische, animistische elementen terug en voorouderverering neemt een belangrijke plaats in.
 
Een andere kleine groep die zich verwant voelt met de Baduy is de Kasepuhan Banten Kidul. Deze groep leeft in en rond Ciptagelar en bestaat ook nog maar uit zo’n 5000 personen.  Hun traditionele geloof is ook  sunda wiwitan, hoewel er nu steeds meer islamitische invloeden bij komen, gemengd met het oude geloof. Het Seren Tahun is hun belangrijkste feest. Het is  een oogstfeest; als dank voor de rijstoogst.
Ook woont er een grote groep Chinezen op Java (zo’n 3 miljoen). Zij wonen vooral in de grote steden. Hun geloof is vooral boeddhistisch, soms zijn ze christen. Economisch zijn zij zeer succesvol, hetgeen hen in het verleden meermalen tot mikpunt heeft gemaakt van discriminatie en agressie.

 

Literatuurlijst online reisgids Java

Voor achtergrond informatie voor de reisgids Java zijn verschillende bronnen geraadpleegd. We kunnen je deze reisgidsen aanbevelen op je reis!
 
1. E. Leushuis - Gids historische stadwandelingen Indonesië
2. D.A. Buiskool, T. Koudenbrug -Tours through historical Medan and its surroundings.
3. H. van den Akker, F. Bounin, E. Captain, P. van der Geest - Reisgids Indonesië 1942-1949 
4. Lonely Planet Indonesië
5. De Groene Gids Indonesië
6. Rough Guide Indonesië
 

Blader hieronder per plaats door de online Java Reisgids! • Jakarta

  Jakarta

  Java vakantie - Jakarta - Batavia - Bezienswaardigheden Jakarta - Kota - Museum - Sunda Kelapa - Restaurants


  Jakarta is het politieke, economische en culturele centrum van het land. Na een korte periode tijdens de onafhankelijkheidsstrijd waarin Yogyakarta even als hoofdstad fungeerde, heeft president Soekarno Jakarta weer tot hoofdstad gemaakt. Hij heeft grote projecten opgezet om het een prestigieuze stad te maken, waaronder een grote klaverblad-snelweg, een grote boulevard, monumenten en overheidsgebouwen met een  nationalistische en moderne architectuur.
  Verder lezen
 • Bogor, Botanische tuinen

  Bogor, Botanische tuinen

  Java vakantie - Bogor - Botanische tuinen - Restaurants Bogor


  Bogor is een stad op ongeveer 40 kilometer ten zuiden van Jakarta gelegen. Omdat Bogor iets hoger ligt dan Jakarta is het klimaat er iets koeler en natter dus oorspronkelijk werd de stad als een zomerresidentie door de Nederlanders gebruikt. Zij doopten de stad Buitenzorg en bouwden er riante buitenhuizen en natuurlijk de enorme Botanische Tuinen.
  Verder lezen
 • Bandung

  Bandung

  Java vankantie - Bandung - Geschiedenis - restaurants - Art-deco


  De stad Bandung, de derde stad van Indonesië met een inwonerstal van rond de 2,5 miljoen, is vooral bekend als het ‘Parijs van Java’, vanwege de vele chique koloniale gebouwen. De stad ligt op een hoog plateau (rond de 800 meter) omgeven door hoge vulkanen. Deze plek was goed verdedigbaar en dit was reden genoeg, samen met het aangenaam koele klimaat, voor de Nederlanders om hier een stad te stichten.
  Verder lezen
 • Solo (Surakarta)

  Solo (Surakarta)

  Indonesie reisgids - Solo - Surakarta - bezienswaardigheden - geschiedenis - restaurants


  De rivaliteit tussen sultansteden Yogyakarta en Solo dateert al van de 18e eeuw.  In de eeuwige strijd om de rangorde die tussen deze steden woedt heeft Yogyakarta het wat betreft het toerisme gewonnen.  Solo wordt door een aanmerkelijk minder groot aantal toeristen bezocht, hoewel de stad op gebied van Javaanse cultuur net zo veel te bieden heeft.
  Verder lezen
 • Yogyakarta, sultanstad in Centraal Java

  Yogyakarta, sultanstad in Centraal Java

  Indonesie reisgids - Java - Yogyakarta - Achtergrond - Geschiedenis - Yogykarta


  Hoewel de stad Yogyakarta meer dan een half miljoen inwoners heeft, doet het nog redelijk dorps aan. Dit komt doordat je er weinig hoogbouw vindt en zeker in het centrum, rondom de Kraton, de huisjes nog traditioneel zijn, laag en met tuintjes. Dit maakt dat Yogyakarta een relaxte indruk geeft.
  Verder lezen
 • Tawangmangu en Sukuh

  Tawangmangu en Sukuh

  Indonesie reisgids - Java - Tawangmangu - Sukuh - Oost Java


  Sukuh is een van de dorpen in de omgeving van Tawangmangu. Deze omgeving is vooral een leuke plek, omdat je er mooie wandelingen kunt maken en er liggen een paar mooie en bijzondere hindoeïstische tempels. Candi Sukuh tempel is bijzonder vanwege zijn architectuur en de basreliefs. Vaak spreekt men over erotische tempel, als men het over de Candi Sukuh heeft, hetgeen begrijpelijk is gezien de afbeeldingen.
  Verder lezen
 • Malang

  Malang

  Malang


  Vanwege de ligging tussen het Kawi-Butakmassief en het Tenggergebergte met de actieve vulkanen Semeru en Bromo en op een hoogte van zo’n 400 meter had Malang een koeler klimaat dan de handelsstad Surabaya. Dit maakte dat Malang een populaire plek voor de Nederlanders was voor een tweede huis. Dit zie je nog steeds terug in de Jalan Ijen waar de straat breed is met koloniale huizen. Ook de omgeving die erg vruchtbaar was, werd erg ontwikkeld in die tijd met de ontginning van land voor thee-, cacao en rubberplantages.
  Verder lezen
 • Bromo vulkaan

  Bromo vulkaan

  Indonesie reisgids - Java - zonsopgang - Bromo vulkaan - jeep - Bromo Tengger Semeru National Park


  De Bromois de meest bekende vulkaan van Indonesië. Hij vormt een onderdeel van het Tengger-massief en ligt in het Bromo Tengger Semeru National Park. Met zijn 2329 meter is het niet de hoogste, maar wel de meest bezochte en beklommen. De Semeru-vulkaan die tot hetzelfde massief behoort is  3676 meter. Om deze te beklimmen heb je een goede conditie nodig en moet je een aantal dagen uittrekken.
  Verder lezen
 • Kalibaru

  Kalibaru

  Kalibaru


  Kalibaru is relaxed dorpje tussen plantages op weg naar het meest oostelijke punt van Java. Dit dorp is ook de plaats vanwaar je vertrekt om naar Nationaal Park Meru Betiri en Sukamade te gaan. Het is ook een prima plek om een extra dagje te plannen om een beetje uit te rusten of om de omgeving te bekijken.
  Verder lezen
 • Ijen vulkaan

  Ijen vulkaan

  Ijen vulkaan


  De Ijen vulkaan is net als de Bromo ook een vulkaan die in een grotere caldeira ligt. Deze caldeira is 20 kilometer breed en heeft behalve de Ijen meerdere vulkanen waaronder nog twee actieve (Merapi, 2800 meter, en Raung, 3332 meter). De Ijen zelf is 2250 meter en hoewel niet zo actief als de twee andere vulkanen zeker nog niet uitgewerkt en in 2013 is de vulkaan gedurende een half jaar gesloten geweest voor bezoekers. 
  Verder lezen

Deze reisgids hoort bij de volgende Indonesië reizen: