Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
 

Cijfers en feiten over Java

Oppervlakte: circa 132.000 km2 (drie keer zo groot als Nederland)
Populatie: circa 120 miljoen
Godsdienst: islam (circa 90%), christendom, boeddhisme, hindoeïsme, animisme
Typisch eten Java: : verschillend per streek, maar probeer eens een nasi gudeg, een sate kambing, een rendang en zeker de soto ayam niet vergeten!
Feestdagen: de Indonesische nationale feestdagen
 
 

High-lights Java

Hoofdstad: Jakarta (circa 10 miljoen inwoners)
Opvallende bevolkingsgroep: De traditionele Kasepuhan Banten Kidul in Ciptagelar en de mysterieuze Baduy (beiden een traditionele Sundanese gemeenschap, waarbij de Baduy beschermers van de Kasepuhan zouden zijn.)
Beroemste Nationaal Park: Nationaal Park: Bromo-Tengger-Semeru
Bedreigde dieren: Javaanse neushoorn (Ujung Kulon), Javaanse gibbon, banteng of wilde buffel (alleen Java), , schildpadden, Javaans dwerghert (kantjil), Javaans hert (rusa), luipaard, zwarte panter, gevlekte panter, kijang (een klein hert). Op het eilandje Bawean komt een van de zeldzaamste hertensoorten ter wereld voor: het Bawean hert. .
Hoogste piek: Semuru (3676 m)
Vulkaan beklimmen:Bromo (2392 m), Ijen (2799 m), Merapi (2968 m), Papandayan (2665 m) Unesco Erfgoed: Borobudur inclusief Candi Mendut (nabij Yogyakarta), Prambanan (nabij Yogyakarta), Sangiran archeologische vindplaats van Java mens (nabij Solo), Nationaal Park Ujung Kulon (West-Java)
Grootste meer:
 
 

De inwoners van Java: 

De twee grootste bevolkingsgroepen op Java worden gevormd door de Javanen  en de Sundanezen. Beide groepen stammen van de  zogenaamde Deutero-Maleise volken die rond 300 voor Christus gekomen zijn vanuit Zuid-China. In die tijd waren zij vrij vernuftig in het pottenbakken en werden vaste dorpen gebouwd. Zij begonnen met handel drijven met verschillende andere landen en daarvoor was het noodzakelijk de zeeën te trotseren. Hun geloof was animistisch; het toekennen van spirituele krachten aan dingen uit de natuur en ook deden ze aan voorouderverering.
De Javanen, die ongeveer twee derde van de Javaanse bevolking uitmaken, hebben nog steeds een eigen taal: Javaans. De meeste van hen zijn moslim, maar er zijn ook christenen, hindoes en boeddhisten. Ook zijn er nog steeds aanhangers van het Kejawen, dit geloof dat alleen op Java voorkomt, is een mengeling van animisme, boeddhisme en hindoeïsme en kent ook invloeden uit de islam. Dit geloof is de laatste jaren weer meer prominent aanwezig, als reactie op de orthodoxe islam. 
De Sundanezen leven vooral in West- Java. De meesten van hen zijn moslim. Ook zij hebben hun eigen taal; het Sundanees. Het is een moeilijke taal waarin standen en sociale hiërarchie sterk in verwoord worden. Muziek van de Sundanezen heeft een eigen stijl. De anklung, vervaardigd uit bamboekokers die in een stellage hangen en door heen en weer bewegen geluid voortbrengen, is daarbij onmisbaar.
 
Verder zijn er nog Madurezen, waarvan er zo’n zeven miljoen vooral in Oost-Java wonen. Zij zijn islamitisch. Van oorsprong komen ze van het eiland Madura dat ten noordoosten van Java ligt. Inmiddels hebben zij zich verspreid over Java en ook is deel  naar Kalimantan vertrokken (in het kader van de transmigrasie, een programma van de overheid om de bevolkingsdruk op Java te doen afnemen en de invloed van Java te vergroten). Daar zijn ze in bloedig conflict gekomen met de Dayaks, waarbij oude gewoontes als het koppensnellen weer in gebruik zijn genomen.
 
Tenggerezen vormen een kleine groep die rond het gebied van de Bromo leven. Zij hangen het hindoeïsme aan en zijn in de 14e eeuw naar dit gebied gevlucht, toen de islam zijn intrede deed in Indonesië. Als je de Bromo bezoekt, kun je wel zien dat de mannen met de paardjes en de jongens die mutsen en wanten verkopen andere gelaatstrekken hebben.
In het uiterste westen van Java leven de Baduy. Een bevolkingsgroep die bestaat uit ongeveer 6000 mensen. Hun geloof noemen ze sunda wiwitan. Hierin vind je hindoeïstische, animistische elementen terug en voorouderverering neemt een belangrijke plaats in.
 
Een andere kleine groep die zich verwant voelt met de Baduy is de Kasepuhan Banten Kidul. Deze groep leeft in en rond Ciptagelar en bestaat ook nog maar uit zo’n 5000 personen.  Hun traditionele geloof is ook  sunda wiwitan, hoewel er nu steeds meer islamitische invloeden bij komen, gemengd met het oude geloof. Het Seren Tahun is hun belangrijkste feest. Het is  een oogstfeest; als dank voor de rijstoogst.
Ook woont er een grote groep Chinezen op Java (zo’n 3 miljoen). Zij wonen vooral in de grote steden. Hun geloof is vooral boeddhistisch, soms zijn ze christen. Economisch zijn zij zeer succesvol, hetgeen hen in het verleden meermalen tot mikpunt heeft gemaakt van discriminatie en agressie.
 

Literatuurlijst online reisgids Java

Voor achtergrond informatie voor de reisgids Java zijn verschillende bronnen geraadpleegd. We kunnen je deze reisgidsen aanbevelen op je reis!
 
1. E. Leushuis - Gids historische stadwandelingen Indonesië
2. D.A. Buiskool, T. Koudenbrug -Tours through historical Medan and its surroundings.
3. H. van den Akker, F. Bounin, E. Captain, P. van der Geest - Reisgids Indonesië 1942-1949 
4. Lonely Planet Indonesië
5. De Groene Gids Indonesië
6. Rough Guide Indonesië
 

Blader hieronder per plaats door de online Java Reisgids!

 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter