Voordat de Nederlanders Bandoeng (zoals de naam van de stad in de koloniale tijd geschreven werd) stichtten, waren er hoogstens wat kleine nederzettingen.  De streek rond Bandung, de preanger, was een ruige, bergachtigs streek waar de Nederlandsers theeplantages aanlegden. Vanaf 1810 werd de streek ontsloten toen Gouverneur Daendels de Groote Postweg aanlegde. In 1880 werd de spoorweg tussen Batavia en Bandung aangelegd waarmee de reistijd tussen beide steden tot een paar uur gereduceerd werd.  Vanaf die tijd kwam er meer industrie rondom de stad en groeide hij hard. Vanaf 1920 begon de koloniale overheid aanstalten te maken om Bandung tot hoofdstad van de Nederlands Indië te maken. Een periode van grote bouwactiviteit begon. In de zo kenmerkende koloniale art-deco stijl werden gezichtsbepalende gebouwen als de Gedung Sate en het Savoy Homann hotel opgetrokken.
 
Bandung werd omringd door het vruchtbare en koele Preanger gebergte, waar vele planters hun fortuin vonden op hun thee- en kinineplantages. Deze families daalden op hun vrije dagen af naar Bandung om zich daar te vermaken en te winkelen. Braga straat (Jalan Braga) groeide uit tot een mondain uitgaansgebied met luxe winkels, cafés en restaurants. Uit deze periode stamt ook de bijnaam van Bandung: “Parijs van Java”. (Een aanprijzing die ook nu nog graag wordt gebruikt, alleen in enigszins de verbasterde vorm: Paris van Java.) Door het uitbreken van de Tweede  Wereldoorlog werd dit project stopgezet en Bandung heeft nooit helemaal de plaats van Batavia kunnen innemen.
 
Na de Indonesische onafhankelijkheid werd Bandung de hoofdstad van West-Java en leefde de stad lang in de schaduw van haar veel grotere broer. In 1955 mocht de stad zich even in het middelpunt van de belangstelling voelen toen de eerste Azië-Afrika conferentie (ook wel de Bandungconferentie genoemd) er plaats vond.
 
De laatste jaren maakt Bandung weer een opleving mee. Tienduizenden toeristen, lokaal zowel als Aziatisch, komen er elk weekend samen, voornamelijk om te shoppen. Bandung geldt als hét centrum om goedkope (merk) kleding te kopen, met name omdat het merendeel daarvan lokaal wordt geproduceerd. Dit heeft geleid tot een enorme toename van nieuwe hotels en shopping malls, helaas vaak ten koste van oude koloniale huizen of zelfs wijken.
 
Wie nog naar Bandung komt in de hoop daar iets van het nostalgische, koloniale Indië te vinden komt bedrogen uit. Met uitzondering van een aantal architectonische hoogtepunten is het meeste onder het beton van een miljoenenstad verdwenen. Echter, zeker met behulp van een goede stadsgids, zijn er nog genoeg pareltjes uit het koloniale verleden terug te vinden. Bezienswaardigheden: Gedung Sate,Jalan Braga, Hotel Grand Preanger en Savoy Homann. Tip: als je het te duur vindt om in een van de grote koloniale hotels te voernachten ga er dan eens iets drinken. De meeste grote hotels hebben een high tea of happy hour. Zo kun je je voor een paar euro toch wentelen in koloniale grandeur.
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter
Footprint Travel
Voordat je doorgaat...
Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website.
Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!

Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis?
Rondreizen Riksja Travel