Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Een korte geschiedenis van Jakarta:
 
Sunda Kelapa is de eerste naam van de vroegere nederzetting in het huidige Jakarta. Al in de 4e eeuw bestond deze nederzetting en in de 14e eeuw was het een havenstadje van het hindoeïstische koninkrijk Sunda. De Portugezen waren de buitenlanders die hier het eerste neerstreken. Het gebied werd op 22 juni 1527 echter veroverd door Fatahillah, een islamitische prins van het sultanaat van Demak uit centraal Java, die de naam veranderde in Jayakarta, plaats van overwinning. Deze dag wordt nog steeds gezien als stichtingsdag van Jakarta.
 
In het begin van de 17e eeuw werd de stad ingenomen door de Nederlanders. Zij noemden de stad Batavia. Voor de Nederlanders was deze plek een ideale uitvalsbasis voor de handel in specerijen uit de Molukken. Hoewel er de eerste jaren opstanden, onderdrukking en conflicten plaats vonden, had de stad toch aantrekkingskracht op de lokale mensen uit de buitengebieden en groeide de stad in de tweede helft van de 17e eeuw snel. De landbouw werd ontwikkeld en ook de handel trok mensen aan.
 
Een nieuw stadsdeel ontwikkelde zich rond begin 19e eeuw; de villawijk Weltevreden. Deze wijk ontstond rondom het Koningsplein, dat tegenwoordig Medan Merdeka heet (het Vrijheidsplein).Door de industriële ontwikkelingen aan het eind van de 19e eeuw werd de afstand tussen Nederland en Nederlands-Indië kleiner; het Suezkanaal verkorte de feitelijke afstand en de stoomboot maakte de vaart sneller. Hiermee kwam ook een grote groei van Batavia op gang. Veel Nederlanders stichtten fabrieken en handelshuizen.Vlak voor de oorlog telde Batavia zo’n 600.000 inwoners, waarvan 50.000 Europeanen. Na de tweede wereldoorlog veranderden de nationalisten de naam van de stad in Djakarta, een afkorting van het eerdere Jayakarta en vanaf 1972 is de spellingswijze Jakarta.
 
Jakarta ligt in het noordwesten van Java.  De stad ligt in de Javabaai aan de mond van de Ciliwung rivier en andere kleine rivieren en was van oorsprong een moerassig gebied. 40% van Jakarta ligt onder zeeniveau en de stad zakt jaarlijks met zo’n 10 %. Inmiddels is Nederland in ver gevorderd overleg om dijken aan te leggen om de stad te beschermen.
 
Jakarta is het politieke, economische en culturele centrum van het land. Na een korte periode tijdens de onafhankelijkheidsstrijd waarin Yogyakarta even als hoofdstad fungeerde, heeft president Soekarno Jakarta weer tot hoofdstad gemaakt. Hij heeft grote projecten opgezet om het een prestigieuze stad te maken, waaronder een grote klaverblad-snelweg, een grote boulevard, monumenten en overheidsgebouwen met een nationalistische en moderne architectuur. De snel groeiende stad had en heeft nog steeds met meerdere problemen te maken; een groot deel van de bevolking leeft onder de armoedegrens in sloppenwijken, jaarlijks vinden er overstromingen plaats, de luchtvervuiling is hoog en de verkeerschaos groot. (inwoneraantal:  circa 10.000.000)
 
Sinds september 2012 was Joko Widodo, kortweg Jokowi genoemd, de gouverneur van Jakarta. Daarvoor had hij in Solo veel bewondering gewekt door zijn daadkrachtig optreden en strijd tegen corruptie. In 2014 heeft hij de nationale verkiezingen gewonnen en is hij de nieuwe president van Indonesië.
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter