
De rivaliteit tussen sultansteden Yogyakarta en Solo dateert al van de 18e eeuw. In de eeuwige strijd om de rangorde die tussen deze steden woedt heeft Yogyakarta het wat betreft het toerisme gewonnen. Solo wordt door een aanmerkelijk minder groot aantal toeristen bezocht, hoewel de stad op gebied van Javaanse cultuur net zo veel te bieden heeft.
In de 17e eeuw werd de hoofdstad van het toenmalige islamitische rijk Mataram gesticht in Kartasura, tien kilometer van het huidige Surakarta. De stad Surakarta werd op de huidige plek gesticht in 1745, nadat Kartasura was geplunderd door de Hollanders. Koning Pakubuwono de Tweede zocht naar een gunstigere plek en kwam in het dorp Solo aan de oever van de rivier de Kali terecht. Hij doopt de plaats om tot Surakarta, wat verklaart waarom er door de inwoners twee namen voor dezelfde plaats worden gebruikt. De legende vertelt dat deze plek is uitgekozen door de mythische koningin Ratu Kidul. Het Mataram-vorstendom werd in tweeën gespleten in 1755 en viel uiteen in twee sultanaten: één in Yogyakarta en één in Surakarta. Sindsdien speelt dan ook de rivaliteit.
Het sultanaat van Surakarta heeft zich in tegenstelling tot dat van Yogyakarta eigenlijk altijd achter de kolonisten geschaard en is weinig strijd aan gegaan met de Nederlanders. De ging meer naar de kunsten en dat is nog steeds heel belangrijk in Solo. Bij de onafhankelijkheid van Indonesië wordt de sunan beschuldigt van collaboratie met de Hollanders, waardoor de stad alle officiële functies verliest. De huidige sultan, die geen politieke macht meer bezit, wordt gezien als de beschermheer van de Javaanse cultuur. Vooral de batikkunst, de Javaanse dans en de wajang kulit (schaduwpoppenspel) staan in Solo op een hoog niveau.
De beroemdste nazaat van Solo is Joko Widodo. Vanaf oktober 2014 is hij de president van Indonesiè. Hij was jaren burgemeester van Solo (vanaf 2005), waar hij ongekend populair was. Hierna werd hij in 2012 gouveneur van Jakarta. Joko Widodo staat bekend om zijn ‘schone’ imago.
Tips voor restaurants in Solo
Nasi liwet is een specialiteit van Solo. De rijst is hierbij gekookt in kokosmelk en kippenbouillon. Vaak wordt deze rijst geserveerd met kip in kokossaus of met pittige eieren. Er zijn hier vele eetstalletjes of zogenaamde kaki limas die allerlei lekkerheden verkopen en waar je op elk tijdstip van de dag terecht kunt. ’s Morgens eet je in Solo een echte soto (soep).